Rust aan de kust op de Rota Vicentina
Zuidwest Algarve, Alentejo

De Algarve scoort hoog als het op zon en zee aankomt. Ver weg van de drukke stranden in het zuiden is de beduidend stillere westkust een verademing. We trekken zuidwaarts over de Rota Vicentina, een langeafstandspad dat langs woeste rotspartijen, doodstille duinpannen en imposante zandstranden krult. Zo wandelen we door de beschermde natuur van Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina naar de kaap van de heilige Vincentius; het meest zuidwestelijke puntje van Europa en al eeuwen een bruikbaar oriëntatiepunt onder zeevaarders. Gewoon verse vis, goede wijnen en menukaarten in houtje-touwtje-Engels: zo is Portugal bedoelt.

SNP Wandelvakantie Algarve, Rota Vicentina
  • De natuur van Parque Natural de Costa Vicentina
  • De ruige westkust van de Algarve
  • Ongerepte stranden en spectaculaire kliffen
  • Prima hotels en gezellig pension
Gezelschap: Groepsreis
Type: Trektocht
Zwaarte: 2. Basisconditie
Comfort: 3. Comfortabel
8 dagen
vanaf € 1549
Inclusief retourvlucht
Data en prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Dag 1
Vlucht naar vliegveld Faro. Per charterbus reizen we in ca 1,5 uur naar het vlak aan de Atlantische kust gelegen Vale de Telha, nabij het stadje Aljezur. Daar nemen we onze intrek in een landelijk gelegen hotel met buitenzwembad. We bevinden ons hier middenin het Parque Natural Alentejano e Costa Vicentina.

Dag 2 
Vandaag wacht ons een rustige inloopwandeling langs de kust en via het binnenland weer terug naar het hotel. Halverwege komen we langs het pittoreske dorpje Monte Clérigo, in een baai gelegen aan een breed strand. Hier houden we pauze. Er zijn meerdere terrasjes en een klein restaurant plus mogelijkheid tot zwemmen en luieren op het strand. Na de pauze wandelen we terug naar het hotel.

Wandelduur 4 uur, 15 km, 100m stijgen en dalen.

Dag 3 
Na de inloopdag van gisteren maken we nu een rondwandeling van 4 uur richting het vissersdorpje Arrifana. Dit plaatsje ligt hoog op de kliffen met mooie vergezichten over de Oceaan. In het dorpje zijn meerdere terrasjes, restaurants en een strand. De wandeling voert ons vlak langs de kust door enkele diepe kloven en langs een van de bekende punten om in het najaar trekvogels te bekijken.

Wandelduur 4 uur, 12,5 km, 100m stijgen en dalen

Dag 4 
’s Morgens eerst een korte transfer tot vlakbij het dorpje Arrifana en vanaf daar wandelen we naar het volgende dorpje Carrapateira. Afhankelijk van het getijde leggen we een gedeelte van de tocht via een breed strand af, anders volgen we een goed begaanbaar pad door het binnenland. De roep van de zeldzame visarend, het gekrijs van meeuwen en af en toe een eenzame visser , balancerend op een klif, zijn op deze verlaten plek ons enige gezelschap. De laatste kilometers leiden ons door een gevarieerd landschap van duinen, kliffen, strand en bos landinwaarts tot het dorpje Carrapateira. Er zitten enkele stevige afdalingen en klimmetjes in en stukken over een keien- en zandstrand. Het laatste deel van de wandeling kent een paar stukjes die voor mensen met veel hoogtevrees wat lastig kunnen zijn.

Wandelduur 7 uur, lengte 20 km, 300 m stijgen en dalen.

Dag 5 
We ontbijten met zijn allen op de patio of in de woonkamer van Pensão das Dunas en in de morgen maken we een korte rondwandeling in de omgeving van Carrapateira. Het bijzondere dorpsmuseum Mar e Terra (Zee en Land) is een bezoek waard. Verder zijn er terrasjes op het dorpsplein, en een kleine markt. In 20 minuten wandelt u naar het grote en stille strand van Carrapateira. De rest van de dag is ter eigen besteding.

Wandeling: 9 km, duur 3 uur, 50m stijgen en dalen.

Dag 6 
Vanaf Carrapateira wandelen we naar het historische dorp Vila do Bispo. Ook vandaag zijn we afhankelijk van het getijde en lopen we gedeeltelijk langs de steeds ruiger wordende kust en gedeeltelijk door het groene binnenland. Tijdens het begin van de wandeling heeft u grote kans hengelende vissers tegen te komen, al dan niet balancerend op uitstekende rotsen. U komt langs vrijwel onbekende strandjes met schitterende rotsformaties. Woeste gedeelten worden afgewisseld door lieflijke en nog niet ontdekte strandjes. In Vila do Bispo nemen we onze intrek in een geheel gerenoveerd hotel met binnenzwembad en sauna.

Wandelduur 6,5 uur, lengte 20 km, 500 m stijgen en dalen. De wandeling kan 3 km langer worden als 's ochtends de laagwater en 's middags de hoogwaterroute moet worden genomen.

Dag 7 
's Morgens vroeg vertrekken we voor de laatste wandeling tot aan Kaap São Vicente, het zuidwestelijkste punt van Europa. We lopen eerst langs velden en weilanden tot aan de kust. Bij mooi weer kunnen we zwemmen bij het strand Praia do Ponto Ruiva. Eenmaal bij de kust aangekomen wandelen we bovenlangs de 100 meter hoge kliffen. De oceaan beukt tegen de talloze rotspunten die boven zee uitsteken en we passeren de strandjes van Telheiro en de Armaçao Nova, voordat we uiteindelijk de uiterste kaap bereiken. Het uitzicht vanaf de 80 meter hoge kaap over de kustlijn is de waardige afsluiter van de voettocht. Vanaf de kaap, waar we een laatste maal uitkijken over het eindeloze water van de Atlantische Oceaan, nemen we de taxi terug naar Vila do Bispo.

Wandelduur 5 uur, lengte 14 km, 75m stijgen en 125 m dalen.

Dag 8 
Reis per charterbus naar Faro (ca 1,5 uur) en vlucht terug naar Nederland.