Wandelvakantie Azoren groepsreis 15 dagen

Portugal
Azoren

Genieten van groene vulkaaneilanden

In twee weken reizen we langs de 'Triangle' van centrale eilanden in de sub-tropische Azoren-archipel. Ontdek een natuurreis-paradijs in de eindeloze blauwe oceaan, rijk aan vissen, dolfijnen en walvissen met de mooiste wandelingen van de Azoren. We nemen de tijd om de eilanden en hun bewoners tot in hun wezen te ervaren. Van reusachtige caldeiras, met diepe meren en gestolde lavavelden tot een koffieplantage en wijngaarden. Eindeloze rijen hortensia’s omzomen paden en diepgroene velden. We verbazen ons op zeezeilers-eiland Faial over het jonge vulkanische land van Capelinho. Op São Jorge is het ene uitzicht nog mooier dan het andere, over steile kliffen en ‘faias’. De indrukwekkende vulkaan van Pico begeleidt onze laatste tochten en een walvissafari en we zwemmen in natuurlijke rotspoelen.

 • De 3 mooiste Azoren-eilanden
 • Eigen Nederlandse reisbegeleider
 • Walvisexcursie inclusief
 • Uitbundige flora en vulkanisme
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:4. Zeer comfortabel
15 dagen
vanaf € 2.829
Inclusief retourvlucht
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

DAG 1
Heenvlucht naar het eiland Faial. Geniet vanaf je balkon van het uizicht over Horta, de oceaan en de vulkaan van Pico. 's Avonds dineren we in het levendige havenstadje, dat een mooie jachthaven, sfeervolle straten en pleinen en diverse mooie kerken heeft. In het oude visserskwartier Porto Pim, zijn nog kleine steegjes te vinden waar de sfeer van honderd jaar geleden nog te proeven is.

DAG 2
Na het ontbijt rijden we naar de westpunt van Faial: het vulkanische gebied van Capelinhos dat pas in 1957 door een vulkaanuitbarsting is gevormd. De prachtig gekleurde vulkanische as is hier nog onbegroeid. Het dorre, jonge landschap is diep in zee geschoven. De vuurtoren op de grillige kust werkt al jaren niet meer. In het achterland zijn enkele inmiddels begroeide vulkaantjes uit historische tijden. In deze omgeving maken we een rondwandeling.

We wandelen deels door land dat nog zo jong is dat er nog nauwelijks vegetatie groeit. We bezoeken het bezienswaardige museum en de deels door as bedolven vuurtoren bezoeken (entree incl.).

Lengte van de wandeling 6 km, 250 m stijgen, 450 m dalen en totaal ca. 2,5 uur lopen.

DAG 3
We rijden hoog tegen flanken van de centrale vulkaan van het eiland tot we de rand van de vulkaan bereiken. Een klein klimmetje brengt ons op rand. Hier kijken we plotseling in de 400 meter diepe krater, met een diameter van 1450 meter en op zijn hoogste punt 1043 meter. De "Caldeira".  Deze vulkaan is de naamgever van alle caldera’s ter wereld. Achter ons ligt Horta in de diepte en rijst de kegelvormige stratovulkaan van Pico meer dan 2 kilometer uit zee op. De wandeling voert ons over de kraterrand met, als het niet mist, voortdurend een schitterend uitzicht in de diepte van de krater,  tot we het punt bereiken waar we aan de afdaling richting Capelo beginnen. 
Na een laatste blik in de Caldeira begint over een gravelweg de eenvoudige afdaling over de flank van de vulkaan. Eerst door een dicht en geurig Japans cederbos, om vervolgens  over een verrassend mooie levada en een rustig weggetje te eindigen nabij Cabeço dos Trinta, nabij Capelo, alwaar onze bus ons opwacht om ons terug naar Horta te brengen. We kunnen onderweg uitgebreid de tijd nemen om kennis te maken met de vele bijzondere struiken en planten die hier voorkomen.

Lengte 11 km, 250 m stijgen en 600m dalen, duur 3,5 uur lopen.

DAG 4
In de ochtend is er een korte transfer naar de haven van Horta. Daar stappen we op de ferry voor de oversteek naar São Jorge. Onderweg maak je kans om vanaf het dek van de veerboot dolfijnen te zien. Na aankomst in Velas op São Jorge, kunnen we onze wandelkleren aantrekken en kopen we een picknick in, in het gezellige kleine centrum.

In de middag maken we een korte wandeling we naar de imposante rotsklomp boven Velas: de Morro Grande. Dit is het restant van een vulkanische krater. Op de top zijn de overblijfselen te zien van een voormalige uitkijktoren die werd gebruikt voor de jacht op walvissen. Je hebt daarvandaan prachtig uitzicht op Velas, de oceaan en het eiland Pico. In de namiddag is er tijd om het stadje verder te verkennen of te genieten van de heerlijke tuin met zwembad bij de Quinta.

Wandeling: ca. 4 km, 1,5-2 uur, 150 m stijgen en dalen.

DAG 5
Vandaag maken we, na een korte transfer, een wandeling naar de westpunt van het smalle, langgerekte eiland São Jorge. Vanaf de picknickplaats Sete Fontes wandelen we door een eenzaam landschap, hoog boven zee naar de vuurtoren Farol de Rosais. Geniet van prachtig uitzicht op de zee en de eilanden Pico, Graciosa en Faial. De kustlijn zelf, diep onder ons, komt pas op het laatste moment in beeld. Op de geïsoleerde kliffen broeden zeevogels als de Kuhls pijlstormvogel en de kleine pijlstormvogel. Vanaf de door een aardbeving beschadigde en verlaten vuurtoren keren we vervolgens via het gehuchtje Ponta de Rosais terug naar de picknickplaats van de Zeven Bronnen. 

Wandelduur 4 uur, 12 km, 350m stijgen en dalen.

DAG 6
We maken, na een rit van ca 20 minuten, een wandeling langs de eindeloze rij kleine vulkaantoppen, die het hoogste deel van het langgerekte eiland São Jorge vormt. We lopen langs met gras bedekte toppen en kleine kraters, sommige gevuld met water. Bij helder weer is het uitzicht over de oceaan en de andere eilanden van de Centrale Groep van de Azorenarchipel overweldigend. We beklimmen de hoogste top van São Jorge: de 1053m hoge krater Pico da Esperança. In de krater ligt een klein meertje. Dan wacht ons een lange afdaling naar het dorp Norte Grande, dat 300m hoog boven de noordkust ligt. Liefhebbers kunnen nog verder afdalen tot de Faja do Ouvidor,  die in tegenstelling tot de andere ‘faja’s’ van São Jorge is gevormd door een lavastroom, een geen puinwaaier is. In ca 20 minuten rijden we naar Velas terug.

Wandelduur 5,5 uur. Lengte 17 km, 335 m stijgen (met Pico Esperança 395 m) en 700 m dalen (tot Faja de Ouvidor: 2 km, 350m dalen en 45 minuten extra).

DAG 7
Vandaag is een dag om te genieten van onze fijne accommodatie. Je kunt heerlijk in de tuin bij het zwembad een boek lezen. Als je actiever wilt zijn, is er vanuit de Quinta een pad dat afdaalt naar een prachtige beschutte zwemplek. Iets verderop is ook nog een ander fraai 'Piscina Natural' aan de Rua do Mar. Verder is het de moeite waard om het oude centrum van Velas te verkennen met o.a. 16e eeuwse kerk Igreja Matriz de São Jorge.

DAG 8
Vandaag lopen we (een gedeelte van) het kustpad tussen de twee mooiste fajãs van de zuidkust: de Fajã de São João en de Fajã dos Vimes. Als we de hele route lopen is dit door de hoogteverschillen een pittige wandeltocht. Door de ligging op het zuiden en de steile hellingen is hier een bijzonder mild klimaat, dat zelfs de teelt van koffie mogelijk maakt. Die koffie kunnen we meteen drinken bij het kleine Café Nunes. 
Er zijn onderweg prachtige uitzichten op de steile zuidkust en enkele, kleine vruchtbare kustvlaktes, en de eilanden Pico en Faial. Langs de steile hellingen met weelderige diepgroene vegetatie, passeer je aantal waterlopen.

Wandeling maximaal 10 km, 4-5 uur, 500m stijgen en dalen.

DAG 9
Een rit van ca 45 minuten brengt ons weer bovenop de centrale kam van het eiland. Er wacht ons een lange, fikse afdaling over een met hortensia’s omzoomd paadje naar de noordkust van São Jorge, door een overweldigend groen landschap. De meer dan 800 meter diepe hoge en zeer steile noordkust heeft veel van haar uitbundige vegetatie behouden. De afdaling voert naar drie ’fajas’, kleine vlaktes die nietig onderaan de imposante bergflank liggen. Hier verbouwen de zeer geïsoleerd levende boeren o.a. banaan, maïs, aardappels en bonen. U wandelt onder meer door de Faja do Caldeira, een faja met een eeuwenoud dorpje en een prachtig binnenmeer. Tenslotte komen we aan bij de Faja dos Cubres, waar we bij een klein cafeetje eindigen. Na de wandeling rijden we in ca 45 minuten terug naar de quinta.

Wandelduur: ca. 4,5 uur, 12 km, 220m stijgen en 900 m dalen.

DAG 10
Na het ontbijt nemen we afscheid van Sao Jorge en varen naar het eiland Pico, het Azoreneiland waarvan de hoogste vulkaantop, de 2351m hoge perfect gevormde Pico, naar de hemel reikt. We overnachten hier in een bijzonder natuurresort nabij Lajes do Pico.

In de middag maken we een rustige wandeling over een kustpad van Sao João naar onze accommodatie. Regelmatig is er zicht op de oceaan en als we geluk hebben kunnen we misschien vanaf de kust walvissen spotten. Onderweg is er zwemgelegenheid, maar het zwemmen kun je ook uitstellen tot we bij onze accommodatie aangekomen zijn.

Wandelduur ca. 2,5 uur, 8 km, 100m stijgen en dalen.

DAG 11
Een korte verplaatsing brengt ons bij de 'Furna de Frei Matias', een lavagrot op de flanken van de Pico-vulkaan, die genoemd is naar een monnik die op deze plek een lichtgevende verschijning zou hebben gezien. Gewapend met zaklampen kunnen we een klein stuk deze indrukwekkende lavatunnel in lopen, waar we o.a. bijzondere 'touwlava' kunnen zien.
Via een geleidelijk afdalend wandelpad lopen we tussen muurtjes over een veldweg naar de 'Quinta das Rosas', een paradijselijke picknickplek. We eindigen de wandeling bij onze accommodatie. 

Wandeling ca. 4 uur, 10 km, vrijwel uitsluitend dalen: 600 m.

DAG 12
In de ochtend is er tijd voor een bezoek aan het boeiende walvismuseum van Lajes, en kunnen we ook de walvis-uitzichtstoren bekijken. In de middag maken we een boottocht op zoek naar zeezoogdieren. De excursies vinden plaats met een eigen boot en schippers. De zeer stevige en comfortabele rubberboot brengt ons snel naar plaatsen waar walvissen of dolfijnen gespot zijn. De bemanning van de boot staat in contact met waarnemingstorens op de kust, deze geven informatie door over waar de zeezoogdieren zich bevinden. Op deze manier zijn waarnemingen vrijwel zeker.

DAG 13
Een korte transfer brengt ons in Fetais, gelegen op de noordelijke flanken van de vulkaan Pico. Hier begint een afdaling naar de zee door de bijzondere lavawijngaarden van Pico. Door dit unieke UNESCO World Heritage dalen we af naar de kust bij Lajido. In Lajido is een bezoek aan het museum de moeite waard en zijn er een aantal interessante geologische formaties te zien. Bijzonder is dat we onderweg oude sporen in de lava kunnen ontdekken, die door de ossenkarren met wijnvaten zijn uitgesleten.
Vanuit het dorp Santa Luzia kunnen we een extra lus maken door vervallen wijngaarden die overgaan in inheemse vegetatie op de hellingen van de Pico-vulkaan.

Wandeling ca. 4 uur, 10 km, 400m stijgen en dalen

DAG 14

Na een korte transfer van ca. 35 minuten beginnen we onze wandeling vanaf het centrale plateau van Pico, in een gebied waar in de periode 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Behalve wat koeien is hier op dit hooggelegen plateau weinig activiteit. Na enige tijd begint de afdaling naar de noordkust. We passeren hierbij zones met bijzondere inheemse vegetatie, om uit te komen bij Baia das Canas. Deze kleine nederzetting ligt aan een klein, zwart strandje. Wandelduur 9 km, 20 m stijgen, 790 m dalen, 4 uur lopen. 

In de namiddag rijden we terug naar ons onderkomen en genieten we van een laatste diner op Pico en de Azoren.

DAG 15
We nemen afscheid van de Azoren en gaan 's ochtends terug naar Faial. Vanaf het vliegveld van Horta vliegen we met een stopover in Lissabon naar Nederland terug.

Over de accommodatie(s)

We overnachten in drie bijzondere accommodaties met een uiteenlopend karakter. Op elk eiland hebben we de mooiste en fijnste accommodaties weten te selecteren, qua ligging, entourage en comfort. U verblijft steeds in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Tegen betaling van een toeslag kunt u een éénpersoonskamer boeken.

In Horta, de hoofdplaats van Faial, verblijven we in het luxe Hotel Horta bij het centrum en de jachthaven van dit levendige plaatsje. Van de buitenzijde lijkt het hotel misschien niet echt bijzonder, maar het ligt op een qua uitzicht zeer bevoorrechte locatie. Elke kamer heeft een balkon en vrij uitzicht over het stadje en de zeestraat met de vulkaan van Pico aan de overzijde. Het hotel en de kamers zijn van alle comfort voorzien. Het hotel beschikt verder over een zwembad, een gezellig ingerichte bar, dito restaurant, lounge en lobby. Klasse ****, 3 nachten.

Op São Jorge is Quinta do Canavial onze uitvalsbasis, een rustig en fraai gelegen ‘casa rural’, net buiten het hoofdplaatsje Velas. De kamers zijn sfeervol, met traditionele meubels ingericht. Het huis is omringd door een grote, bloemenrijke tuin met een klein zwembadje. Verder is er een sfeervol ingericht restaurant en een kleine bar. Overal hangen oude ambacht- en landbouwwerktuigen. 's Avonds val je in slaap bij de vreemde geluiden van de Kuhl's pijlstormvogel die op de nabije kliffen broedt. De huiselijke sfeer, de fraaie tuin en het prachtige uitzicht op de kustlijn bij Velas maken dit verblijf bijzonder. Een echte SNP accommodatie, 6 nachten.

Op Pico zijn we te gast in een kleinschalige fraaie residentie middenin het groen, en aan zee, net buiten het walvisdorpje Lajes do Pico. Aldeia da Fonte ligt middenin de natuur boven de kust met zicht op de oceaan en bestaat uit een aantal uit lava gebouwde huizen in een parkachtige tuin. Binnen zijn er er sfeervolle en comfortabele kamers, studio's en suites. Er is een zwembad, fijne zitjes en een speciale plek met prachtig uitzicht op de oceaan. Ook is er is een prima restaurant. Wij vinden dit één van onze meest bijzondere verblijfsplaatsen (klasse ****, 5 nachten).

Inbegrepen
 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel, zie prijsinformatie)
 • alle overige transfers (taxi, minibus, 3x ferry) conform programma
 • alle overnachtingen in hotels en guesthouses op basis van tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension (vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 15)
 • walvisexcursie
 • entrees Capelinhos interpretation centre Faial en walvismuseum Pico
 • diensten 1 SNP-reisleider
Niet inbegrepen
 • lunches
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding
Boekbaar in de maanden
April 2024, Juli 2024, September 2024, Mei TEMP,