Wandelvakantie Azoren, São Miguel groepsreis 8 dagen

Portugal
Azoren

Te voet door subtropisch paradijs

Op het grootste eiland van de Azoren-archipel, São Miguel, maak je een avontuurlijke wandelreis, waarbij je te voet op bijzondere plekken komt. Natuurlijk ontbreken highlights als de kratermeren van Sete Cidades en Furnas niet, maar met onze reisleider kom je ook op onbekende wandelpaden om door te dringen tot het hart van het eiland. Geniet van de uitbundige subtropische flora en het bijzondere vulkanische landschap, met regelmatig uitzicht op zee en soms een onverwachte zwemmogelijkheid. Vanuit de charmante hoofdstad Ponta Delgada kun je een walvisexcursie maken. Je overnacht in twee fijne onderkomens, waardoor de rijafstanden beperkt zijn: een kleinschalig hotel in Furnas en een vriendelijk en rustig gelegen stadshotel in Ponta Delgada.

 • Sete Cidades & Furnas kratermeer
 • Terra Nostra Park en theeplantage
 • Subtopische natuur
 • Te voet naar verborgen pareltjes
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Azoren
Groepsreis
Standplaats, meerdere standplaatsen
8 dagen
vanaf € 1.299
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

DAG 1
Na aankomst op het vliegveld van Ponta Delgada word je naar de eerste accommodatie in groene oostelijke heuvels gebracht. De komende dagen verblijf je in de vallei van Furnas, waar het vulkanische verleden van de Azoren nog volop tastbaar is.

DAG 2
Vandaag heb je volop gelegenheid om de vulkanische verschijnselen rond Furnas te ontdekken. Op een plek langs de wandeling rond het Lagoa das Furnas zie je de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de 'cozido' kookt. Aan de zuidkant van het meer bezoeken we het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie.
Wellicht dat ook wij tijdens ons diner 'Cozido nas Caldeira', die in deze kookputjes is bereid, op het menu zien staan. Na het uitzichtpunt Miradouro do Picodomilho lopen we terug naar Furnas.
In de namiddag kun je de prachtige tropische tuinen van Terra Nostra en het thermale bad te bezoeken. Je waant je hier in de tropen en het thermale water is weldadig warm, al ziet de bruine kleur er in eerste instantie wellicht niet aantrekkelijk uit.

Wandeling 11 km, 150 m stijgen en dalen, 4 uur lopen

DAG 3
Je wordt van Furnas naar Agua Retorte gebracht, een mooi beboste picknickplaats. Hier start een niet zo lange, maar door het terrein wel pittige en vooral erg mooie trail door het dal van Ribeira Faial da Terra. Door spectaculaire vegetatie volgen we het soms wat glibberige en steile pad, naar de idyllisch gelegen watervallen Salto do Prego en Salto do Cagarrão. We wandelen door het verscholen liggende gehucht Aldeia do Sanguinho, waar tegenwoordig sommige huisjes te huur zijn voor natuurliefhebbers. Vervolgens kun je kiezen voor een langere route of om direct naar het dorp Faial da Terra te lopen, onderaan imposante kliffen aan zee.
De langere variant stijgt fors naar de Pico dos Bodes, maar de inspanning wordt beloond met fraaie uitzichten. Over een pad hoog boven de kust dalen we langs een 'Vigia' om walvissen te spotten af naar Faial da Terra. Bij mooi weer kun je na de wandeling zonnen en zwemmen vanaf de pier.

Wandeling: 7 of 12 km, 100 of 450 m stijgen, 450 of 750 m dalen, ongeveer 3 of 5 uur lopen

DAG 4
Vandaag gaan we richting de noordkust bij Ribeira Funda. Vanaf de kapel Nossa Senhora da Aflição lopen we door een open landschap met muurtjes naar de kust, die we met ups en downs westwaarts volgen. We komen langs enkele oude watermolens en een van de zeldzame mooie strandjes van de Azoren, Praia da Viola, voor we het dorpje Maia binnenlopen. Op de velden wordt tabak verbouwd en er is dan ook een tabaksmuseum. We eindigen de wandeling gezond bij de theefabriek van Cha Goreana, waar de liefhebbers nog een rondje door de theeplantage kunnen lopen en je ook thee kunt proeven.
Eind van de middag rijden we dan naar Ponta Delgada waar we de volgende dagen overnachten. In de avond eten we in het centrum bij een gezellig restaurant.

Wandeling: 10,5 km, 350 m stijgen en 380 m dalen, 3,5 uur lopen, met rondje theeplantages + 3 km, 150 m stijgen en dalen.

DAG 5
Vandaag bezoek je in de ochtend naar keuze het historische centrum en de parken van Ponta Delgada, de hoofdstad van Sao Miguel of je maakt een optioneel te boeken walvissafari (zie 'extra's). De Azoren staan bekend om de vele soorten dolfijnen en walvissen die er voorkomen. Vooral de kans op het zien op potvissen is behoorlijk groot. Met snelle zodiacs of per comfortabeler catamaran ga je enkele uren de zee op, op zoek naar de plaatsen waar de dieren vanaf de vaste wal gespot zijn.
In de middag maken we nog een korte wandeling bij Rocha da Relva. We wandelen naar een van de weinige kustvlaktes onder kliffen (fajãs) van São Miguel. We vinden hier kleinschalige wijngaardjes in de basaltrotsen en enkele wijnkelders.

Wandeling 5,5 km, ca. 3 uur, 300 m stijgen en dalen.

DAG 6
Je gaat naar het westen van Sâo Miguel, waar je vanaf het het oude aquqduct vlakbij Lago do Canario een wandeling maakt over de kraterrand van Sete Cidades. Dit is een van de grootste kraters van Europa, met een doorsnede van zo’n 7 km. Je loopt eerst naar de kraterrand. Al wandelend over de kraterrand zie je dat er twee meren liggen, het ene is blauw en het andere groen. Omdat de kam van de vulkaankrater vaak in nevel is gehuld, is de vegetatie hier zeer uitbundig. Het pad leidt je naar en langs de oever van Lagoa Azul op de bodem van de krater.

Wandeling 12 km, 120 m stijgen en 580 m dalen, 4 uur lopen.

DAG 7
De dag begint met een transfer. Een prachtige, maar stevige klim over kleine paadjes en langs irrigatiekanaaltjes brengt je vanaf de kust naar het op zeshonderd meter hoogte gelegen Lagoa do Fogo, het meest ongerepte kratermeer van de Azoren. Na het uitzicht over het meer kun je tot de oevers ervan afdalen, een prachtige zwem- en picknickplek. Na een korte klim de krater uit, volgt een lange afdaling door een groene vallei met prachtig uitzicht op de oceaan. Het laatste stuk dalen we af langs enkele heel oude verlaten kleine elektriciteitsfabriekjes van begin vorige eeuw, tot je uiteindelijk weer de kust bereikt, waar je eventueel een duik in zee kunt nemen. 

Wandeling 13 km, 5 uur, 510 m stijgen, 700 m dalen

DAG 8

Einde van het arrangement. We worden naar het vliegveld gebracht voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht in met zorg uitgekozen sfeervolle accommodaties met een prima comfort op 3* niveau.

In Furnas, temidden van heetwaterbronnen in de oostelijke bergen, verblijf je de eerste 3 nachten. Ons verblijf daar is iets buiten het centrum gelegen: het kleine en charmante familiehotel Recidencial Vista do Vale, vanwaar je een prachtig uitzicht over Furnas en de omringende groene heuvels hebt. De kamers zijn eenvoudig, maar uiteraard met eigen badkamer en met goede bedden. Bij deze accommodatie is een mooie lounge, een terras en een klein zwembad.

In Ponta Delgada, verblijf je de laatste 4 dagen in een fijn en vriendelijk 3* stadshotel net buiten de drukte van het historische centrum, maar dat is wel op 5-10 min. loopafstand. De meeste groepen slapen in Urban nature hotel Canadiano, een recentelijk volledig gerenoveerd hotel met nieuwe moderne inrichting, gesitueerd rondom een binnentuin. Slechts twee verdiepingen, dus een gemoedelijke uitstraling. Enkele groepen slapen in het My story Vila Nova hotel, vlakbij het fort São Bras, een modern hotel met een klein zwembad.

Inbegrepen
 • overige transfers conform programma met kleine touringcar of midibus
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners in restaurants
 • bezoek natuurcentrum bij Furnas
 • entree Terra Nostra park
 • entree Tabaksmuseum in Maia
 • diensten 1 SNP-reisleider
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches
 • optionele walvisexcursie (optioneel bij te boeken bij reservering)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Te voet door subtropisch paradijs
Portugal
Azoren
vanaf € 1.299
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.