Wandelvakantie Algarve, Via Algarviana individueel 8 dagen

Portugal
Algarve

Door het verstilde achterland van de Algarve

'Barrocal', zo noemen de Portugezen hier in de Algarve de streek tussen kust en gebergte. Verbonden door een schitterende langeafstandsroute, de met Europees geld zorgvuldig aangelegde 'Via Algarviana', liggen hier een aantal verstilde bergdorpjes bijeen. Geurende kruiden, kurkeiken, olijfbomen en johannisbroodbomen markeren hier het landschap. Bijzonder aan de trektocht zijn de diverse workshops in oude ambachten en culinaire tradities die in de dorpen worden gegeven. Heerlijk ontspannen wandelen van het vroege voorjaar tot laat in het najaar.

 • Goedgemarkeerde wandelroutes
 • Lange afstandspad Via Algarviana
 • Onbedorven binnenlanden
 • Winterzon bestemming
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Algarve
Individueel
Trektocht, langs hotels
8 dagen
vanaf € 764
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Op steenworp afstand van de toeristische kust ligt het stille achterland van de Algarve. Deze streek tussen kust en bergen - 'barrocal' wordt het landschap genoemd - bestaat uit kalkstenen heuvels van maximaal zo'n 450 meter hoog. De groene heuvels zijn bezaaid met piepkleine dorpen en akkers vol olijf-, vijg, amandel- en Johannesbroodbomen. De dorpen zijn verbonden door een langeafstandpad, de Via Algarviana, aangelegd om het contact tussen de achtergebleven bewoners en de buitenwereld (wandelaars) in stand te handen. Dit pad, de GR13, voert over golvende boerenpaden en stille landweggetjes, van Alcoutim aan de Spaanse grens tot Vila do Bispo aan de westkust. Dit 8-daagse arrangement begint in het levendige stadje Loulé, waarvandaan je in twee dagen naar Salir wandelt. Daar sluit het pad aan op de officiële Via Algarviana die in drie dagen naar San Bartolomeu de Messines voert. De laatste wandeldag, dag 6, eindigt in het zonovergoten, vruchtbare dal Vale Fuzeiros. Extra optie bij dit wandelarrangement: bezoek aan ambachtelijke (eenmans)bedrijfjes en deelname aan workshops, o.a. potten bakken, riet vlechten, hout- en of koper bewerken. En wie in het voorjaar komt, kan ze bijna niet missen: de vele feesten en markten in de streek.

Dag 1 
Aankomst op het vliegveld van Faro. Je wordt door een lokale medewerker opgewacht die het programma van de komende week met je doorneemt en het originele kaartmateriaal overhandigt. Ook zal hij/ zij met je doornemen in hoeverre er interesse is, en er mogelijkheden zijn, om onderweg bij ambachtslieden langs te gaan binnen je programma. Daarna volgt de transfer naar Loulé (30 minuten) en de check-in bij het plaatselijke hotel. 

Het levendige Loulé is een van de oudste steden van de Algarve. Het ligt zo'n 12 kilometer van de kust en 16 km van Faro en heeft ruim 60.000 inwoners. De naam komt van al-'Ulya en dateert uit de tijd dat Loulé een Moorse vestingstad was (tot 1249). 

Dag 2 
Van Loulé naar Querença.
Lengte 12,5 km; duur 4 uur, hoogteverschil 550 m stijgen en 270 m dalen

De route voert noordwaarts de heuvels in, over een pad dat voornamelijk wordt gebruikt door lokale bewoners en boeren. Achter de handgestapelde steenmuurtjes staat het land vol amandel-, vijg-, olijf- en Johannesbroodbomen, de vier meest voorkomende bomen van de streek. Ongeveer halverwege de route, even van het pad af, ligt 'Malhada Velha' een bijzondere karstformatie waarin je met wat fantasie dierenfiguren in kunt herkennen. Langs het pad groeien thijm, rozemarijn, lavendel en allerlei andere aromatische planten en kruiden. Op het hoogste punt (Altura, 357 m) zie je in de verte al Querença liggen; het fraaie groene decor wordt gevormd door het Serra do Caldeirâo. Je wandelt door een vallei, kruist op het diepste punt de rivier de Mercês, en wandelt vervolgens over een licht stijgende weg het dorp Querença in. Niet alleen bij daglicht, maar ook bij nacht een plaatje als het spierwitte dorpsplein met dito kerkje in lila en groen licht wordt gedompeld.

Dag 3 
Rondwandeling vanuit Querença.
Lengte: 9 km, duur 3 uur, Hoogteverschil: 250 m stijgen en dalen 

Eerst wandel je door een dal met amandel-, citroen- en sinaasappelbomen, daarna stijgt het pad tussen de huizen van het dorp Adega door. Op weg naar het volgende dorp, Arneiro, lonkt de conisch gevormde Cerro dos Negros (404 m) al. Langs het pad groeien aloë vera en wilde aardbei. Nadat je de Ribeira dos Corunchos bent overgestoken stijgt de route in korte tijd van 190 m naar de top van de Cerro op 404 m. De beloning: prachtige uitzichten over de barrocal, de groen begroeide kalkheuvels tussen kust en bergachtige achterland. Tussen imposante rotswanden van schist daalt het pad weer richting Querença. Op het diepste punt steek je de Ribeira dos Corunchos over via grote platte stenen. 

Dag 4 
Van Querença naar Salir via Fonta da Benéloma.
Lengte 13 km, duur 4 uur, hoogteverschil 320 meter stijgen en dalen 

Even buiten Querença doorkruist de wandelroute het beschermde natuurgebied Fonte da Benémola, een groen, vochtig dal waar de rivier de Benémola doorheen slingert. Je volgt de schaduwrijke oevers van de rivier, het domein van otters, ijsvogels en zelfs schildpadden. In grote S-bochten klimt het pad het dal uit naar 231 m. In de verte zie je opnieuw een berg als Cerro dos Negros, maar dan het tweelingzusje, gek genoeg met dezelfde naam. Achter de berg zie je, nog vaag, een ruig rotsplateau dat vooral morgen het landschap domineert. Het is Rocha de Pena, een kalksteenformatie van 479 meter hoog, en rijk aan zeldzame bloemen en planten en bijzondere vleermuizen. Voorbij het gehucht Cerro da Corte voert het pad door een vruchtbaar dal vol olijfbomen, en later ook akkers met amandel- en Johannesbroodbomen. In het voorjaar is de bodem plaatselijk bedekt met orchideeën. Via de rand van gehucht Renda (meer ruïnes dan huizen) voert de route naar Salir, waar ze samenvalt met de officiële Via Algarviana. 

Dag 5 
Van Salir naar Alte.
Lengte 15 km, duur 5 uur, hoogteverschil 300 meter stijgen en 340 m dalen 

De Via Algarviana loopt westwaarts en voert over oude landpaden tussen kunstig gestapelde steenmuren door. Die muurtjes vormen de grenzen van akkers en zijn gemarkeerd met de initialen van de boeren. In de gecultiveerde valleien liggen nog de oude irrigatiesystemen die de Moren hier ooit aanlegden. Een van de valleien is dicht begroeid met mediterrane struiken, eikenbomen en wilde bloemen. Na een steile, maar korte klim naar een topje (330 m) - uitzicht op Rocha da Pena - nu veel dichterbij! - koers het pad rechttoe rechtaan naar Benafim, een landelijk dorp halverwege de route. Het is niet ver meer naar Alte, een van de mooiste en meest traditionele dorpen in de Algarve. Aan de rand vind je een recreatiepark, waar gebaad en gepicknickt wordt, in het dorp zelf zijn vooral de leuke galeries, winkeltjes en de traditionele witte huizen een ommetje waard. Ze zijn gestuct met leem en de schoorstenen zijn ware kunstwerken. Hoe groter de schoorsteen, hoe talrijker de pannen (en bezoekers), hoe rijker de bezitter. 

Dag 6 
Van Alte naar San Bartelomeu de Messines.
Lengte 20,5 km, duur 6 uur, hoogteverschillen 310 meter stijgen en 390 m dalen 

Ook vandaag voert de route langs amandel-, vijg-, olijf- en carobebomen, maar ook door dorpen en gehuchten als Perna Seca en Torre waar vooral Engelsen de ooit leegstaande woningen betrokken hebben. Het pad komt door de fraaie vallei Barranco do Vale, daarna verandert het bruinrood van de bodem in paarsrood (zoals de zuilen van de kerk in San Bartolomeu de Messines) en is niet alleen de kurkeik weer te spotten, maar staat in de berm ook manshoge hei en mirte. Dichtbij Portela de Messines (met cafeetje) kruist de route enkele grote wegen en voert vervolgens langs kolossale sinaasappelboerderijen. Een avontuurlijk paadje langs een wild stromend riviertje vormt het sluitstuk van de route voordat je San Bartolomeu de Messines bereikt, een werkstadje met alles erop en eraan, van bank en bakker tot station en museum. 

Dag 7 
Van Messines naar Vale Fuzeiros
Lengte 14,5 km, duur 4 uur, hoogteverschillen 210 meter stijgen en 230 m dalen

De route voert via enkele oude straten de stad uit, hier en daar zie je de kenmerken van de traditionele bouwkunst, zoals het gebruik van de paarsrode aarde (o.a. de zuilen van de kerk, vlakbij Café Academico). De route kruist het treinspoor en komt al snel in de heuvels en de Arade vallei. Kurkbossen en de wit-bloeiende steviaplanten zijn alom aanwezig. Het pad voert hoog bovenlangs de oevers van de Arade rivier. Opvallend zijn de grillige oevers en de landtongen die elkaar lijken te verdringen. Je wandelt enkele kilometers over dit hooggelegen, grotendeels schaduwloze pad dat uiteindelijk uitkomt bij de Funcho Dam. Hier net voor, bij een picknick-plek halverwege het officiele traject naar Silves, eindigt de wandeling. Je wordt hier opgehaald en overnacht in Vale Fuzeiros (ca 5 km wandelen bergafwaarts over een stille asfaltweg).

Dag 8 
Einde van het arrangement. Je wordt naar de luchthaven van Faro teruggebracht voor de thuisreis (*) of een eventueel vervolg op je verblijf in Portugal.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht in uiteenlopende, prima accommodaties als hotels, B&B's en pensions. Hieronder beschrijven we als voorbeeld de meest gebruikte accommodaties. Omdat het veelal (zeer) kleine locaties zijn, zijn we soms genoodzaakt een alternatief te boeken of een locatie over te slaan en meerdere nachten in een andere plaats te verblijven. Alternatieven zijn zoveel mogelijk vergelijkbaar en het wandelprogramma kan altijd gehandhaafd blijven, soms door gebruik van transfers. Hou er rekening mee dat de onderkomens waarmee we werken niet altijd in het centrum van een plaats liggen. 

NB: er zijn driepersoonskamers beschikbaar, maar het derde bed is een bijzetbed, dat alleen voor kinderen geschikt is.

In Loulé in een *** stadshotel op 5 minuten lopen van de historische binnenstad gelegen. Het hotel heeft een zwembad met uitzicht over de stad. Restaurants zijn er volop in de buurt.

In Querença overnacht je in een rurale B&B. Een openlucht zwembad, terras onder fruitbomen, ontbijtzaal, hangmat, rust en ruimte zijn tot je beschikking. In Querença zijn een aantal restaurants (nb: pas open vanaf maart, alternatief is Loulé)

In Salir wederom een landelijk gelegen pension met knus ingerichte appartementen, met zwembad en tuin.

In Alte overnacht je in een boutiquehotel in het centrum van het dorp. Kamers met airco, ruime badkamer, schuifdeuren naar balkon en een receptie.

In San Bartolomeu de Messines overnacht je naast het knusse Cafe Academico. Moderne uitstraling en eigenaren die bijzonder smakelijke maaltijden serveren. Het ontbijt wordt in het Cafe genoten.

In Vale Fuzeiros verblijf je in een landhuis met tuin, zwembad en prive-sinaasappelgaard met fraai uitzicht. De huiskamer heeft een grote openhaard.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • lunchpakketten dag 2 t/m 7
 • herbruikbare stoffen tas voor je lunches
 • bagagevervoer
 • meet & greet met lokale assistent op vliegveld Faro
 • transfers op dag 1 (Faro-Loulé), dag 7 (Funchodam - Vale Fuzeiros) en op dag 8 (Vale Fuzeiros - Faro)
 • digitale reisinformatie
 • originele box Via Algarviana (Engelstalig) met routeboek en kaarten (ontvang je ter plekke)
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • eventuele overige maaltijden
 • eventueel bezoek/ deelname aan de 'Artisane' workshops (facultatief)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Door het verstilde achterland van de Algarve
Portugal
Algarve
vanaf € 764
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.