Wandelvakantie omgeving Lissabon, Sintra & Costa Atlantica individueel 8 dagen

Portugal
Lissabon en omgeving

Paleizen, Parken en 'Praias' van de Portugese Jet-set

Dichtbij Lissabon, middenin een natuurpark ervaar je de grootsheid van Portugals verleden. Wandel over keienpaadjes langs de weelderige parken en prachtige paleizen van de koningsstad Sintra. Via het sobere Franciscaner kurkklooster door mysterieuze mediterrane bossen richting kust bij Azenhas do Mar. Met de oceaan aan je zijde maak je over de GR11 kennis met de Costa Atlantica om te eindigen in de badplaats Cascais. 

Het bijzondere van deze reis is de combinatie van natuur, wandelen en cultuur. Het Parque Natural Sintra-Cascais biedt prachtige mediterrane natuur, terwijl de parkachtige koningsstad Sintra een hoogtepunt op cultureel gebied is. Natuurlijk is het rond en in de beroemde UNESCO heritage monumenten druk en toeristisch, maar eenmaal op de wandelpaden kom je snel in een totaal andere wereld. Door het verblijf in Sintra zelf ben je bovendien in staat de bezienswaardigheden op rustige momenten te bezoeken. Met ook de zee als element van deze wandelreis, ben je verzekerd van een enorme variatie aan ervaringen binnen één wandelvakantie.

 • Cabo da Roca
 • Natuurpark vlakbij Lissabon
 • Schitterende stranden
 • Parken en paleizen in Sintra
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
8 dagen
vanaf € 664
Eigen vervoer
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Na de eerste dagen in Sintra loop je naar de westpunt van het Europese vasteland en vervolgens langs de kust naar de badplaats Cascais. Je verblijft net zo afwisselend als de reis zelf is, maar raakvlak van alle onderkomens is de ‘vintage’ sfeer en inrichting van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Je verblijft in het groen nabij het centrum van Sintra, direct aan het strand en bij de haven van Cascais.

Dag 1 

Aankomst in het kleurrijke Sintra.

Dag 2 

Rondwandeling langs de drie meest in het oog springende monumenten van Sintra: Castelo dos Mouros, Palácio da Pena en het Pálacio Nacional. Je begint met een steile klim naar het Moorse kasteel en het kleurige droompaleis van Koning Ferdinand II. Daarna volgt een wandeling over het enorme landgoed van het paleis en tot slot een steile afdaling via Vila Sassetti naar het centrum van Sintra, waar nóg een Nationaal Paleis staat. 
Wandeling: 9 km, 375m stijgen en dalen, ca. 4 uur.

Dag 3 

Vandaag laat je de drukte achter je. Na de taxi transfer is daar het Convento dos Capuchos; een 16e eeuws schoolvoorbeeld van een sober franciscaner klooster, ook wel bekend als het ‘kurkklooster’, omdat het interieur grotendeels van kurk is. De wandeling voert door mystieke mediterrane wouden, langs een heuvel met menhirs en een heiligdom opgedragen aan de heilige Maria van Peninha. Daarna loop je over een brede landweg in vele bochten omlaag, waar je de bus terug naar Sintra kunt nemen. 
Wandeling: 11,5 km, 280 m stijgen en 380 m dalen, ca. 4,5 – 5 uur

Dag 4 

Een dag voor de parken en monumenten in rond Sintra. In de 19e en begin 20 eeuw waaide een romantische wind door Europa die sterk is gevoeld in Sintra. Op een paar vierkante kilometer staan de meest extravagante paleisjes en herenhuizen van adellijke lieden en rijke handelslui, waarvan het merendeel nog bewoond is of in gebruik is als luxe hotel.
Wandeling: max. 7,5 km,  maar sterk afhankelijk van het wel of niet gebruiken van de bus of je omzwervingen in de parken.

Dag 5 

Je verlaat de rijkdom en romantiek van Sintra en komt via landerijen, wijngaarden en pijnboombossen terug in de 21e eeuw. Je doorkruist het stadje Colares, dat zowel een agrarisch centrum is als een weekend bestemming voor welgestelde Portugezen. Naarmate je de kust nadert, ‘krimpen’ de villa’s in tot houten vakantiehuisjes en wordt de grond steeds schraler en droger. Bij het mooie vissersdorpje Azenhas do Mar, pik je de GR11 op die de kust zuidwaarts volgt naar het Praia Grande, het grote strand.
Wandeling: ca. 15km, 180 m klimmen en 375 m dalen, ca. 5 uur. 
* van donderdag t/m zondag kun je de route met een historisch trammetje inkorten. 

Dag 6 

Je volgt het lange afstandspad GR-11 (“Costa Atlantica”) zuidwaarts over visserspaden langs de kust, tot aam het dorp Ulgueira. Onderweg passeer je een rustige baai (met strandtent) en heb je schitterend uitzicht over de Cabo da Roca – de meeste westelijke punt van van het Europees vasteland. Na een koffie of ijsje in Casa Doña Maria in Ulgeira loop je terug naar Praia Grande via een ander authentiek dorp met enkele cafeetjes en restaurants: Almoçageme. Wandeling: 11,5-12 km; 440 m stijgen en dalen; 4,5- 5 uur

Dag 7 

Een transfer brengt je naar Azoia, waar je de GR-11 oppikt en bovenlangs de kust volgt naar de 17e eeuwse burcht “Fortaleza de Guincho”, nu een luxe hotel met uitzicht over het Praia do Guincho. Na 7,5 km (ca 2,5-3 uur wandelen, kun je op de bus stappen naar Cascais of nog verder doorlopen (verhard voetpad langs de kust, tussen asfaltweg en strand in; als je wilt tot aan de hotel deur in Cascais)
Wandeling: 8 -16,5 km ,  120-160 m stijgen en 320-390 m dalen, 3-5 uur. 

Dag 8 

Na het ontbijt eindigt je wandelreis. Het is mogelijk je verblijf in Cascais met een of meer dagen te verlengen. Vanuit Cascais bereik je makkelijk enkele leuke stranden en natuurlijk Lissabon (regelmatige treinverbinding). Een stadsverlenging in Lissabon zelf is uiteraard ook mogelijk, net als een vervolgreis die start vanaf Lissabon.

Over de accommodatie(s)

Je verblijft tijdens deze reis in drie verschillende accommodaties, met het niveau van gemiddeld 3 sterren. We hebben gezocht naar de meest gunstig en rustig gelegen onderkomens, passend bij deze reis. Met name in Sintra kan het in weekenden en de zomermaanden druk zijn en zullen we soms uit moeten wijken naar een alternatieve accommodatie; in uitzonderingsgevallen geldt dat ook voor Cascais. Het helpt als je de reis zo kunt plannen dat het progamma in Sintra NIET in een weekend valt. Begin de reis bijvoorbeeld op een zondag.

Sintra, 4 nachten: hier zoeken we rust en kleinschaligheid in een familiehotel van 2* niveau, met veel liefde is onderhouden en ingericht en dus een persoonlijke sfeer. Handig en fijn gelegen vlakbij het station, met tuin en groot terras dat uitkijkt over de bergen en een Moors kasteel. Het is hier rustig, maar met ca. 800 m lopen ben je middenin het centrum. Prettig is dat de eigenaars weten wat wandelaars nodig hebben.

Colares (Praia Grande), 2 nachten: ‘weg van alles’ is hier het motto, maar wel met 3-4* comfort. Prachtig gelegen direct aan het strand, met slechts enkele (prima) restaurantjes nabij is alles op de zee gericht. Je verblijft hier in een wat groter hotel, dat bij de opening in 1957 furore maakte met het enorme (zeewater)zwembad. Het indertijd moderne design is tegenwoordig prachtig opgeknapt, waardoor er een fijne ‘vintage’ sfeer is. Vanaf je balkon met uitzicht op zee vergeet je snel dat het gebouw zelf eigenlijk best lelijk is.

Cascais, 1 nacht 3*: je verblijft tegenover de haven en het kleine strand bij het centrum van dit badplaatsje. Lissabon is makkelijk per trein bereikbaar. Het hotel dateert uit de jaren ’60, maar is gerenoveerd. Op de bovenste verdieping is een overdekt zwembad en zomerterras met barretje. De kamers aan de voorzijde hebben allemaal een terrasje. Kamers aan de achterzijde hebben dat niet, maar die zijn wel wat groter en ze zijn stiller.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagetransfers dag 5 en 7
 • personentransfers dag 3 en 7
 • digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • optionele transfers per openbaar vervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
Boekbaar in de maanden
April 2024, Mei 2024, Juni 2024, Juli 2024, Augustus 2024, September 2024, Oktober 2024, November 2024, December 2024, Februari 2025, Maart 2025,