Luxe en lichte wandelvakantie Madeira groepsreis 8 dagen

Portugal
Madeira

Levadas, tuinen en unieke uitzichten

Makkelijk wandelen in een groep op Madeira vanuit luxe hotel langs mooie levada's, Rabaçal, Laurisilva-bossen en schiereiland Punta de São Lourenço met excursie door Funchal.

Een reis waar wandelen en verblijf afgestemd zijn op genieten! Vanuit een 5* Quinta op een panoramische plek in Funchal verkennen we op actieve, maar ontspannende wijze het hele eiland Madeira. Deze wandelvakantie voert je langs de mooiste levadas, de mysterieuze hoogvlakte bij Rabaçal, de oorspronkelijke Laurisilva-bossen aan de vochtige noordkant en de kliffen van het droge schiereiland Punta de São Lourenço. Daarnaast is er tijd voor ontspanning en genieten in het historische centrum van Funchal, de schitterende tuinen in de omgeving en het charmante (ex-)visserplaatsje Camara de Lobos. Genieten doe je ook in de tuin bij het zwembad bij onze quinta en zeker ook culinair!

 • Actief en ontspanning
 • Gegidste excursie door Funchal
 • Lichte wandelingen
 • Luxe verblijf met diners
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, 1 standplaats
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:5. Exclusief
Portugal
Madeira
Groepsreis
Standplaats, 1 standplaats
8 dagen
vanaf € 1.694
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Deze reis is geschikt voor iedereen met enige tredzekerheid en een normale wandelconditie. Anders dan bij de meeste andere wandelreizen op Madeira zitten in deze reis geen hoogtevreesgevoelige stukken of zware bergetappes. Je wandelt grote delen van de wandelingen langs grotendeels vlakke levadapaden zonder hoogtevreesgevoelige stukken. Soms moet er over korte afstand wel enig, meestal steil, hoogteverschil overwonnen worden om bij de levada te komen. Soms wandelen we ook over bredere voetpaden en kleine (deels verharde) weggetjes.
Gemiddeld duren de wandelingen tussen 3 en 4 uur per dag met hoogteverschillen tot ca. 250 m. Enkele wandelingen laten zich relatief eenvoudig afkorten, mocht dat nodig zijn.

Dag 1 –  Aankomst Madeira, geen programma

Heenreis naar Madeira. Na aankomst op het vliegveld worden we naar onze quinta in de bovenstad van Funchal gebracht. Temidden van een mooi park kijken we vanaf deze locatie uit over Funchal en de kust. Niet voor niets is dit Quinta da Bela Vista! De rest van de dag is vrij ter eigen besteding, om bij te komen van de reis. Wie wil kan per (shuttle)bus naar Funchal.

Dag 2 – Stadsexcursie met gids, wandeling via Lido en kust naar Camara de Lobos (8km)

Een rustige (inloop-)dag in Funchal en omgeving om te wennen aan Madeira. We gaan na het ontbijt naar het centrum van Funchal, waar we met een stadsgids een korte wandeling langs de belangrijkste historische plaatsen maken. Natuurlijk komen we daarbij ook bij de overdekte markt, die een lust voor het oog is. Na tijd voor een lunch op eigen gelegenheid lopen we in de middag langs de kust via het lido over een (deels verhard) wandelpad naar het mooi gelegen dorpje Câmara de Lobos.Terug per openbare bus.

Wandeling Lido-Câmara de Lobos: ca. 8 km, 100 m stijgen en dalen.

Dag 3 – Transfer naar São Jorge, wandeling langs de Levada do Rei (11km)

Vandaag laten we de toeristische infrastructuur bij Funchal achter ons en gaan we naar de bijzondere vochtige subtropische Laurisilva-bossen in het noorden. Hier kunnen we de oorspronkelijke vegetatie van Madeira bewonderen tijdens onze wandeling langs de 'levada van de koning', de Levada do Rei. Dit waterkanaal brengt het water naar de nog werkende watermolen bij São Jorge, waar de wandeling start, tussen de groene landbouwterrassen. Onderweg komen we enkele tunneltjes en watervalletjes tegen en de omgeving kan nat zijn: regenkleding en waterdichte wandelschoenen aan dus! We lopen de levada op en neer en kunnen dus op elk gewenst moment omdraaien.
Mocht het weer te slecht zijn, dan is er een alternatieve levadawandeling vanaf Machico in het zuiden of we ruilen met een andere programmadag.

Wandeling: maximaal 11 km en 200 m stijgen en dalen.

Dag 4 – Transfer en wandeling Levada do Alecrim. Bezoek Porto Moniz en zeebaden (6 tot 8 km)

Een wat langere transfer brengt ons naar de mysterieuze centrale hoogvlakte van Madeira Paul da Serra, gelegen op ca. 1300 m hoogte. Nabij Rabaçal vind je nog oorspronkelijke vegetatie en een paar van de mooiste levadas en watervallen van het eiland; dit is dan ook een populair wandelgebied. Wij wandelen over een van de minder drukke routes, langs de Vereda do Lagoa do Venta en de levada do Alecrim, zodat we in rust kunnen genieten van het bijzondere landschap. Onderweg komen we langs twee idyllisch gelegen meertjes, Lagoa do Vento en Lagoa Dona Beja, waar heerlijke watervallen in plonzen. Afhankelijk van weer en energie kan de wandeling wat langer of korter gemaakt worden, met meer of minder tijd in Porto Moniz en de zeezwembaden, waar we na de wandeling heen zullen rijden. Na afloop in ca. 1 uur terug naar Funchal; vandaag wordt mooie en afwisselende, maar ook volle dag met veel indrukken.

Wandeling: ca. 6-8 km, tot 250 m stijgen en dalen. De eerste 1,5 km kunnen eventueel ook met een shuttlebusje afgelegd worden.

Dag 5 – Transfer Boa Morte; levadawandeling langs Levada do Norte naar Cabo Girão (11km)

Na een korte transfer start je de wandeling in Boa Morte. Vandaag na de lange dag van gisteren een rustiger wandeling. Je volgt zonder al te grote hoogteverschillen het door diepe dalen en langs terrashellingen slingerende levadapad van de Levada do Norte. Via een korte tunnel neem je afscheid van de levada bij Cabo Girão. Na alle rust is het even wennen aan de drukte bij dit indrukwekkende uitzichtplatform, maar je wilt dit ook niet missen! Hier kun je een bus terug naar Funchal nemen. Er is tijd genoeg voor een ontspannen namiddag bij de quinta.

Wandeling: 11 km, 200 m stijgen en 180 m dalen.

Dag 6 – Transfer en wandeling Ponta de São Lourenço (7 tot 9km)

Madeira toont zich vandaag van een heel andere kant, als we de oostelijke punt van het eiland bezoeken. 's Morgens brengt een korte transfer ons naar Ponta de São Lourenço, een prachtige afsluiting van deze wandelweek op Madeira. Hier maken we een bijzondere wandeling naar grillige vulkanische kliffen, waar we lekker de tijd voor nemen. Het is een fascinerend landschap, waar de blauwe oceaan een mooi contrast vormt met de rode en zwarte vulkanische gesteentes. Bij een oud 'boswachtershuis' is een heuse palmoase waar je heerlijk kunt picknicken.

Wandeling: 7-9 km, 3-4 uur, 300 - 400m stijgen en dalen.

Dag 7 – Bezoek Palheiro Gardens, levadawandeling naar Monte; bezoek Tropische tuinen (10km)

Na het ontbijt worden we naar de prachtige botanische tuinen van Palheiro gebracht, alvorens met de wandeling te beginnen. Nadat we de tijd hebben genomen voor een bezichtiging, stijgen we kort naar de Levada dos Tornos, die we volgen langs steile terrashellingen. Deze levada staat bekend om haar Kaapse Lelies. Uiteindelijk komen we uit in Monte, een dorp boven Funchal, met de bedevaartkerk Nossa Senhora do Monte en de beroemde Tropische tuinen. Wie wil kan hier een aangename middag doorbrengen, maar je kunt ook per bus of kabelbaan wat eerder omlaag voor een (na)middagje Funchal of bij de quinta.
Bezichtiging Palheiro Gardens en Tropische tuinen Funchal: ca. 2x 1 uur.

Wandeling: ca. 3 uur, 10 km en ca. 150m stijgen en dalen.

Dag 8 – Einde programma

Transfer naar het vliegveld van Madeira en terugvlucht naar Nederland.

Over de accommodatie(s)

We overnachten in een van de mooist gelegen historische quintas van Funchal, waar deels nog Engelse sfeer hangt. In dit soort landgoederen huisden in het verleden de gegoede Engelse burgerij en later de eerste toeristen. Een fijn en groot zwembad met een sfeervol café maken dat je hier heerlijk kunt ontspannen na de wandeldagen. Maar er is ook een tennisbaan, een biljartzaal of wellness beschikbaar. Als je op een van de vrije momenten in de stad bent, kun je van de gratis shuttlebus gebruik maken.
Je verblijft in een van drie huizen van het hotel, gelegen in een 2 hectare grote botanische tuin met een panoramisch uitzicht over de stad.De kamers zijn klassiek ingericht met fijne bedden, een zitje en schrijftafel en een goede badkamer. Er zijn openslaande deuren naar een "Frans" balkon.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • alle transfers, behalve na afloop wandeling op dag 2, 5 en 7
 • oudejaarsgaladiner bij vertrek eind december
 • entree uitzichtpunt Cabo Girão (dag 5)
 • entree Punta de São Lourenço (dag 6)
 • entree Palheiro Gardens en Tropical Gardens Funchal (dag 7)
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • toeristenbelasting
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • lunches
 • openbaar vervoer na afloop wandeling op dag 2, 5 en 7
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Levadas, tuinen en unieke uitzichten
Portugal
Madeira
vanaf € 1.694
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.