Wandelvakantie Madeira groepsreis 8 dagen

Portugal
Madeira

Langs levada’s en kliffen

Spectaculaire wandelvakantie met bagagevervoer over het subtropische eiland Madeira met bijzondere bloemenpracht en subtropische vegetatie. Wandelen in het bergland langs spectaculair aangelegde levada’s met dito uitzichten, maar ook de kust wordt niet vergeten. Kort bezoek aan fraai en levendig Funchal. Verblijf in prima hotels.

 • De mooiste levadawandelingen
 • Mooi en rustig gelegen hotels
 • Ontbijten én diners inbegrepen
 • Spectaculair groen berglandschap
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Madeira
Groepsreis
Standplaats, meerdere standplaatsen
8 dagen
vanaf € 999
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Deze wandelvakantie voert ons dwars door dit onbekende binnenland, toegankelijk gemaakt door de ruim tweeduizend kilometer levadas, smalle irrigatiekanaaltjes die in de bergwanden zijn uitgehakt en vaak omzoomd met duizenden paarse liefdesbloemen.

Nevelwouden en grillige bergtoppen bepalen het beeld rond Rabaçal. Watervallen kletteren langs de rotsen. Over de geheimzinnige hoogvlakte Paul da Serra bereiken we tijdens de Madeira vakantie het hooggelegen hotel op de Encumeadapas. Over de centrale bergkam gaat de tocht verder met schitterende uitzichten over zowel de noord- als zuidkust, naar het dorpje Curral das Freiras, schuilplaats der nonnen - op de vlucht voor piraten.

Ook in de hoofdstad Funchal is van alles te zien: de vismarkt, de botanische tuin en natuurlijk de talrijke proeflokalen met vaten Madeira wijn. Aansluitend wandelen we naar de Pico Areiro door een wereld van mistflarden, buitelende raven en oranje korstmossen. Na het centrale hooggebergte wandelen we langs de steile noordelijke klifkust, via levadas, tunnels en watervallen en de laatste resten nevelwoud.

Dit Madeirees avontuur eindigt op de kliffen van het schiereiland Ponta da Sâo Lourenço. We verblijven afwisselend in luxe ****-hotels en vriendelijke pensions. 

Dag 1 
We vliegen naar Madeira. Met een bus of met taxi’s rijden we in een uur naar Ponta do Sol.

Dag 2 
Een transfer van ca 45 min. brengt u hoog in de bergen. Nabij Rabaçal ligt een betoverend sprookjesland van ruisende watervallen en met smaragdgroen beklede bergen. We beginnen aan de zonnige zuidzijde van de bergen en wandelen naar de groene en vaak in nevels gehulde omgeving van het boswachtershuis van Rabaçal. Bij de "25 Fontes" valt een gordijn van kleine waterstraaltjes over de rand van de steilwand. Verderop in de tocht komen we meer watervallen tegen. Wij zoeken de rustigste plekken uit waar we ook heerlijk kunnen lunchen en zwemmen (de meer bekende locaties in dit gebied kunnen druk zijn met dagjesmensen). We lopen vandaag ook nog door een tunnel onder een bergrug door. Na afloop van de wandeling brengt een busje ons weer naar het hotel. 

Er zijn meerdere varianten van de wandeling mogelijk vandaag; dit wordt ter plekke bekeken door de reisleiding. Lengte ca. 10-13 km. Wandelduur: 4-5 uur, 200 m stijgen en dalen. 

Dag 3 
We worden naar Cristo Rei op Paúl da Serra gebracht. Dit is Madeira’s enige vlakke stuk land, een geheimzinnig lavaplateau van ca. 15 km², dat op een hoogte van 1430 m ligt. We zijn hier midden op het eiland. Er groeien veel varens. Deze vochtminners gedijen hier uitstekend, want vaak komen nevel en mist opzetten. De sfeer is dan spookachtig beklemmend. We wandelen over het plateau naar Bica da Cana en volgen een pad met een mooi uitzicht op Sao Vicente aan de noordkust. Vervolgens dalen we af naar de Levada do Norte. Deze levada, omzoomd door talloze hortensias, voert verderop door 2 tot 4 lange tunnels waar we regelmatig moeten bukken en onze zaklampen goed van pas komen. Tenslotte voert een bospaadje door een prachtig woud van boomvarens naar de Encumeada-pas. Lengte 18 km, 110 m stijgen 550 m dalen, 6,5 uur. Een transfer brengt ons terug naar het hotel aan de kust.

Dag 4 
Vanaf het hotel is er een transfer de bergen in. Vanaf de Encumeada pas wandelen we via een spectaculaire route over een bergkam naar de bergpas Boca do Cerro, vanwaar we uit kijken in de diepte van de vallei van Curral das Freiras. De afdaling naar Curral is steil en spectaculair en voert ons over een paar spannende stukjes. Vanaf Curral rijden we naar Funchal. We gaan uit eten in een restaurant in het gezellige centrum. Lengte 15 km. Wandelduur totaal 6 uur, 500 m stijgen en 850 m dalen.

Dag 5 
Vandaag nemen we de minibus richting de top van de 1818 m hoge Pico Ariero, een rit van ruim 1 uur. De wandeling van vandaag is een spectaculaire route over een pad dat in de loodrechte rotswanden is uitgehakt. Het pad is met kabels afgezet. We passeren de grilligste rotspieken, opgebouwd uit lava en tefra (verharde aslagen). Uiteindelijk bereiken we de top van de Pico Ruivo, met zijn 1862 meter, de hoogste berg van het eiland. Na een korte afdaling komen we bij de op 1592m hoogte gelegen parkeerplaats, vanwaar we per minibus in ca. 20 min. afdalen naar het plaatsje Santana. Dit plaatsje ligt boven de noordkust en hier zijn nog huisjes te vinden die op de traditionele manier gebouwd zijn. Vanaf Santana rijden we verder naar ons hotel in Santo da Serra. 

Wandeling: een stevige wandeling door de hoogteverschillen, en voor mensen met veel hoogtevrees. Lengte 11,5 km, Wandelduur: 5 uur, 500 m stijgen en 850 m dalen.

Dag 6 
We wandelen vandaag slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van uitgestrekte Machico. Je loopt door kleinschalig cultuurlandschap met steeds wisselende gezichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het gevaarlijke gat), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350m boven de oceaan, naar Porto da Cruz. Hier vind je een zeezwembad, leuke terrasjes en een Rummuseum. Wandeling: 16 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur. Indien het erg slecht weer is, wijken we uit naar een levada ten westen van Machico, die vergelijkbaar qua lengte is. Na afloop is er een transfer van ca. 30 min. naar Santo da Serra.

Dag 7 
Madeira toont zich vandaag van een heel andere kant, als we de oostelijke punt van het eiland bezoeken. 's Morgens brengt een korte transfer ons naar Ponta de São Lourenço, een prachtige afsluiting van deze wandelweek op Madeira. Hier maken we een bijzondere wandeling naar grillige vulkanische kliffen, waar we lekker de tijd voor nemen. Het is een fascinerend landschap, waar de blauwe oceaan een mooi contrast vormt met de rode en zwarte vulkanische gesteentes. Bij een oud 'boswachtershuis' is een heuse palmoase waar je heerlijk kunt picknicken. Je kunt vandaar ook nog een topje beklimmen voor een verbluffend uitzicht. Lengte 7-9 km, 3-4 uur, 200 - 300 m stijgen en dalen.

Na de lunch op een strandje kun je een middagje relaxen om ten volle te kunnen genieten van de prachtige omgeving.

Dag 8 
Transfer naar het vliegveld van Madeira en terugvlucht naar Nederland.

 

Over de accommodatie(s)

Op Madeira verblijven we op drie verschillende locaties, gekozen vanwege de ligging ten opzichte van de wandelingen en voorzien van een goed comfort. Je verblijft op kamers met douche en toilet. Op vrijwel alle reizen verblijf je in onderstaande accommodaties. Alle hotels zijn rustig gelegen, ook in Funchal (niet aan een doorgaande weg).

Hotel Encumeada ligt midden op het eiland, ver van de drukte aan de kust. Met de fraaie puntdaken past het prima tussen de bergen. De kamers zijn van alle nodige comfort voorzien. Het hotel beschikt over een terras met fraaie uitzichten, een restaurant en een bar. Klasse ***, 2 nachten.

In Funchal verblijven we in een stadshotel, middenin het centrum en vlakbij de kathedraal gelegen. Klasse **, 2 nachten.

De laatste nachten verblijven we in het landelijke en verspreid liggende dorp Santana, in hotel O Colmo. Het fijne hotel ligt nabij enkele winkeltjes en de markt, maar toch middenin een groene omgeving. Het hotel heeft een overdekt zwembad en biedt fraaie uitzichten over de noordwestkust van Madeira. Klasse ***, 3 nachten.

NB éénpersoonskamer: boek je een éénpersoonskamer, dan is dat vrijwel altijd een tweepersoonskamer voor alleengebruik.

Inbegrepen
 • bagagevervoer
 • overige groepstransfers op Madeira conform programma, met minibus of lijnbus
 • alle overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • speciale kerstdiners op 24 en 25 december bij vertrek eind december
 • lunchpakket op dag 2 en 3
 • entree Palheiro Gardens of Botanical Gardens Funchal (dag 4)
 • entree Punta de São Lourenco
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches dag 1 en dag 4 t/m 8
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • transfer dag 4 van Monte terug naar hotel in Funchal
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Boek deze reis

Langs levada’s en kliffen
Portugal
Madeira
vanaf € 999
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.