Wandelvakantie Portugal, Serra da Estrela individueel 8 dagen

Portugal
Midden-Portugal, Serra da Estrela

Het hoogste punt van Portugal, Serra da Estrela

Wandelvakantie langs pensions, hotels en quinta. Afwisselende wandeltocht door het hoogste granietgebergte van Portugal, de Serra da Estrela. Met overnachtingen in zeer uiteenlopende accommodaties: van historische herenhuizen tot een comfortabel hotel met zwembad. Het prachtige landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid.

 • Bijzondere accommodaties
 • Groen bergland
 • Hoogste punt van Portugal
 • Typische granietformaties
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
8 dagen
vanaf € 704
Eigen vervoer
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Merkwaardige rotsformaties en kale plateaus in combinatie met groene valleien, watervallen en authentieke bergdorpen. Olijfbomen en tamme kastanjes voelen zich hier prima thuis, evenals lariksen en sparren op de hoger gelegen plateaus. Het afwisselende landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid. Deze hoogste bergketen van Portugal is voor het grootste deel tot Parque Natural uitgeroepen en een goed netwerk aan gemarkeerde wandelpaden slingert door dit onherbergzame landschap. Het hoogste punt is de Torre (2000 m), een op een toren lijkende granietklomp. Je overnacht in of nabij middeleeuwse dorpjes waar op typisch Portugese tegeltableaus, ’azulejos’ genoemd, de mooiste heldendichten en liefdesverhalen herinneren aan het verleden.

Dag 1 
Aankomst in het provinciestadje Celorico da Beira, aan de voet van de Serra de Estrela. Overnachting in een authentiek en geheel gerestaureerd herenhuis aan de rand van het centrum, op loopafstand van de restaurants.

Dag 2 
Uw eerste wandeldag begint meteen goed met een panoramische tocht tussen Celorico da Beira en Linhares over de kam van de Serra do Ralo met vergezichten in alle richtingen, tegen het decor van (in voorjaar soms nog besneeuwde) toppen van de Serra de Estrella. De route eindigt bij het kasteel van Linhares, een monumentaal dorpje. Hier vind je diverse monumenten zoals het kasteel, het kleine Romeinse forum en diverse patriciërshuizen.
Wandeling: 16 km, ca. 580 m stijgen en 300 m dalen.

Dag 3 
Na het ontbijt rijdt u samen met uw bagage een eind de berg op, waar boven Folgosinho helaas brandsporen zijn. Zodra de omgeving echter weer prachtig groen is, bij de Kapel Nossa Señora de Assedasse, begint de wandeling. Er volgt nog een klim naar Cruz das Jogadas met zicht op de tot ver in het jaar besneeuwde top van de Torre. Langs bijna verlaten, landelijke valleien en door rijk gevarieerde bossen arriveer je hoog boven het plaatsje Manteigas. Steil afdalend met steeds zicht op het plaatsje bereik je uiteindelijk Manteigas, met winkels en terrasjes, gelegen in een groen rivierdal aan de voet van de hoogste toppen. Wandeling: 13 km, ca. 200m stijgen en 400m dalen, 4 uur.

Dag 4-5 
Twee dagen in de fraaie omgeving bij Manteigas, in het hart van de Serra de Estrela Je kunt kiezen uit een welverdiende rustdag, die je bv. kunt gebruiken om de lokale forellenkwekerij te bezoeken. Maar we hebben ook afwisselende wandelingen in de omgeving. Er is een rondwandeling met uitzicht op Manteigas, bezoek aan de indrukwekkende waterval Poço do Inferno (de Duivelspoel) en de Buraco Vallei met zijn afgeronde bizarre steenformaties en komt langs de forellenkwekerij en de watermolen. Wandeling: 12 km, 600 m stijgen en dalen, 5 uur.
Een andere wandeling voert naar het hooggelegen restaurant Saô Lourenço en door de landelijke omgeving rond Manteigas. Wandeling: 14 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur. 

Dag 6 
Je begint met een transfer met schitterende vergezichten naar de ongenaakbare Torre, Je gaat nu het granieten massief van de Serra de Estrela binnen, een heel andere wereld. Hier vind je bijvoorbeeld brede gletsjerdalen uit de laatste IJstijd. Vanaf de Torre begin je aan de afdaling naar de westkant van het natuurpark. Struinend over woeste bergweiden, smalle, steile bergpaadjes en heldere bergmeertjes loop je terug naar de wat lieflijker omgeving van het bergdorp Loriga. Hier overnacht je in een gastvrij familiepension. Ofschoon kort is de wandeling niet eenvoudig en zeker bij nat of mistig weer kan het terrein glad worden. Wandeling: 11 km, 50 m stijgen, 1250 m dalen, 4,5- 5 uur.
Als alternatief is het mogelijk om een pittige, maar prachtige wandeling te maken vanuit Manteigas door het schitterende gletsjerdal Zézere met als einddoel La Torre. Vanaf La Torre wordt je opgehaald en weggebracht naar Loriga.. Wandeling: 16,5 km, 1250 m klimmen, 6,5-7 uur. 

Dag 7 
De laatste wandeling voert langs akkers en bosgebieden door typische dorpjes naar de aan de rand van het Sterrengebergte gelegen stadjes São Romão en Seia. Je passeert een in het struikgewas gelegen granieten graftombe van een Moorse schone, gestorven door haar liefde voor een christelijke ridder, en een gehuchtje dat bestaat uit een verzameling historische kapelletjes. Overnachting in een comfortabel hotel met tuin en zwembad nabij Seia. Wandeling: 19 km, 550 m stijgen, 750 m dalen, 6,5-7 uur.

Dag 8 
Na het ontbijt eindigt dit arrangement. Heb je een extra nacht in Porto bijgeboekt dan vertrek je in de ochtend en  kan je de middag nog benutten om Porto te verkennen. Je kunt ook de ochtend gebruiken om wat langer te genieten van het heerlijke ontbijtbuffet en wat te rusten bij het zwembad en in de middag vertrekken.

Over de accommodatie(s)

Je begint met een overnachting in een herenhuis aan de rand van het centrum van Colerico, aan de rand van het Estrela-gebergte. Ook in het prachtige stadje Linhares verblijf je een nacht in een fraai gerestaureerd historisch pand. In Manteigas blijf je vervolgens 3 nachten, want het is hier goed toeven. Ook beschikt de Albergaria over een zwembad. In Loriga overnacht je in een prima dorpshotel op loopafstand van een rivierstrandje en het centrum Tenslotte overnacht je in Seia in een authentieke Quinta (landgoed) met zwembad. Overal zijn douche en toilet op de kamer.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 6 en 7
 • transfer op dag 2, 3, 5 en 6
 • digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers per openbaar vervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
Boekbaar in de maanden
Mei 2024, Juni 2024, Juli 2024, Augustus 2024, September 2024, Oktober 2024,