Wandel- en fietsvakantie Azoren groepsreis 14 dagen

Portugal
Azoren

Groen, vulkanische en puur

De eerste week overnachten we op het grootste eiland Sao Miguel waar we verschillende wandel- en fietstochten maken. Het volgende eiland is het mooie Sao Jorge. De prachtige natuur en ongereptheid hier leent zich uitstekend voor afwisselende wandeltochten. Vanuit Sao Jorge varen we naar Faial voor de laatste nachten. Op het programma staat een fietstocht bij de Capelinhos-vulkaan en een dagtocht naar het buureiland Pico, vernoemd naar de gelijknamige vulkaan.

 • Combo van wandelen en fietsen
 • Comfortabele hotels
 • Vulkanisch landschap
 • Wandeling naar het 'Vuurmeer'
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Azoren
Groepsreis
Standplaats, meerdere standplaatsen
14 dagen
vanaf € 2.495
Inclusief retourvlucht
Data & prijzen
aangeboden door Djoser
Dagprogramma

DAG 1 - Amsterdam - Ponta Delgada (Sao Miguel)
Sao Miguel is het grootste eiland van de archipel en de eerste week van deze actieve reis brengen we dan ook op dit eiland door. De eerste dagen op vulkanische bodem verblijven we in de hoofdstad, Ponta Delgada. Ponta Delgada is een bruisende mix van oud en nieuw. Het heeft een gezellige boulevard met veel terrasjes en restaurantjes waar je heerlijk kunt eten, groene parken, leuke winkeltjes en oude monumenten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige kerk Igreja Matriz de Sao Sebastiao, het schitterende plein Praca Goncalo Velho Cabral of de 18-eeuwse poorten met sierlijke bogen, genaamd Portas da Cidada. 

DAG 2 - Ponta Delgada, fietstocht Sete Cidades
De eerste fietstocht start bij Lagoa do Canário en leidt ons onder andere via de kraterrand om Lagoa Azul en Lagoa Verde, de prachtige blauwe en groene kratermeren. Ook fietsen we langs het uitzichtpunt Visto do Rei (uitzicht van de koning). De naam verwijst naar koning Karel I en koningin Amalia van Portugal. Zij bezochten dit uitzichtpunt in 1901, toen Portugal nog een monarchie was. Vanaf deze plek heb je het beste uitzicht op dit bijzondere gebied en wordt daarom het ‘koninklijke’ uitzichtpunt genoemd. Het hele gebied is bezaaid met oude vulkanen en weelderig begroeide kraters. De dagtocht eindigt in Sete Cidades, een klein dorp aan de oevers van een van de grootste kratermeren van Europa.

 • Afstand: 20 kilometer
 • Hoogteverschil: 430 meter dalen en 100 meter stijgen over deels onverharde weg

 
DAG 3 - Ponta Delgada - Villa Franca do Campo, wandeling Lagoa do Fogo
We verlaten met de bus Ponta Delgada en rijden oostwaarts naar het plaatsje Villa Franca do Campo, waar we 3 nachten zullen verblijven. We maken vanuit hier twee wandeltochten en een fietstocht. Onze eerste wandeling voert ons naar het Lagoa do Fogo, ‘het Vuurmeer’. Het meer is in de 16e eeuw ontstaan als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan. De wandeltocht van ongeveer 4,5 uur voert deels langs een levada en gaat voor een groot deel door een beschermd natuurgebied. Bij goed weer is het heerlijk picknicken aan de oever van dit prachtige kratermeer en het water is zo helder en schoon dat je er zelfs in kunt zwemmen.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 4,5 uur
 • Hoogteverschil: 350 meter dalen en stijgen


DAG 4 - Villa Franca do Campo, fietstocht Furnas
Na het ontbijt stappen we op onze fietsen. Een mooie tocht door het kratergebied bij het Furnasmeer staat op het programma. De stomende geisers en borrelende bronnen met zwavelhoudend water verraden de grote vulkanische activiteit onder de grond. Na de fietstocht is er gelegenheid de mooie botanische tuin Parque Terra Nostra te bekijken. De botanische tuin werd in de 18e/19e eeuw aangelegd en is een van de meest populaire locaties op het eiland. De tuin is prachtige gelegen en heeft een verscheidenheid aan exotische planten. Je kunt ook ter ontspanning een thermaal bad nemen. In Furnas zijn ruim 20 zwavel- en ijzerhoudende bronnen te vinden. De lokale bewoners weten je zelfs te zeggen welke bron tegen welke aandoening helpt.

 • Afstand: 18 kilometer
 • Fietsduur: 2,5 uur over een deels onverharde weg


DAG 5 - Villa Franca do Campo, wandeling Faial da Terra
Op de laatste dag in Villa Franca do Campo maken we een wandeling van ca. 2 uur bij Faial da Terra. We nemen de tijd voor deze middelzware wandeltocht omhoog naar de waterval van Salto do Prego en het verlaten dorp Sanguinho met typisch traditionele gebouwen. In de namiddag is het heerlijk vertoeven aan het strand of zwembad bij ons hotel of je kunt optioneel een boottochtje maken naar het kratereilandje Ilheu da Vila Franca dat voor de kust ligt.

 •    Afstand: 4 kilometer
 •    Wandelduur: ca. 2 uur
 •    Hoogteverschil: 250 meter stijgen en dalen


DAG 6 - Villa Franca do Campo, wandeling theeplantages en fietstocht Ribeira Grande - Ponta Delgada
We verlaten Villa Franca do Campo en rijden naar de noordkust van het eiland. Bij de theefabriek van Gorreana stappen we uit de bus. Gorreana is Europa’s oudste theefabriek en produceert al sinds 1883 een zeer goede thee. Je kunt hier het hele proces van theeplant tot theezakje zien en we weten zeker dat de thee daarna zeker anders zal smaken! We maken een wandeling door de theeplantages van dit gebied. Na de lunch stappen we op de fiets voor een tocht met prachtige uitzichten over de kustlijn van Sao Miguel en via verschillende dorpjes richting Ribeira Grande.

 • Afstand wandeltocht: ca. 4 kilometer
 • Wandelduur: 1 uur
 • Hoogteverschil: 290 meter
 • Afstand fietstocht: 16 kilometer
 • Fietsduur: 2 uur
   

DAG 7 - Ponta Delgada
De laatste dag in Ponta Delgada is ter vrije besteding. Een boottocht op zoek naar walvissen behoort hier tot de mogelijkheden. Ook een bezoek aan een ananasplantage, de Faijaxa de Baixo, is leuk én lekker want je kunt daar de heerlijke zoete en geurige ananas natuurlijk proeven.

DAG 8 -  Ponta Delgada - vlucht naar Velas (Sao Jorge), wandeling Ponta dos Rosais
Een korte vlucht brengt ons naar het volgende eiland, Sao Jorge. Sao Jorge is net als de andere eilanden ontstaan door een reeks opeenvolgende vulkaanuitbarstingen. Het eiland is eeuwenlang geïsoleerd gebleven. Het hoogste punt van het eiland is de Pico da Esperança op 1.053 meter. Deze vormt samen met de andere bergen één rechte lijn over de volle lengte van het eiland. We overnachten in het authentieke plaatsje Velas, aan de voet van de vulkaan Morro Grande. 

We nemen de bus naar Sete Fontes voor een wandeling van ongeveer drie uur naar de vuurtoren bij Ponta dos Rosais, op de westpunt van het eiland. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op zee en het heuvelachtige gebied. Sete Fontes is een bosgebied, waarbij de vegetatie bestaat uit azalea’s, reuzenvarens en Japanse ceders naast andere planten- en bomensoorten.

 • Afstand: 10 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 uur
 • Hoogteverschil: ca. 200 meter stijgen en dalen
   

DAG 9 - Velas
Vandaag staat er niets op het programma, wel zijn er verschillende mogelijkheden zodat je vrij bent om je eigen programma in te vullen. Je kunt bijvoorbeeld een trip maken naar het oostelijke gedeelte van het eiland. Je doorkruist betoverende vulkanische landschappen en rijdt door bloemrijke dorpjes als Urzelina en Manadas. Hier staat ook het oudste kerkje van de Azoren, de Igreja de Santa Barbara. Tussen de rotsen aan de steile noordkust bevinden zich een opvallend natuurverschijnsel, de ‘fajãs’. Dit zijn vlakke, vruchtbare landtongen aan de voet van de kliffen die zijn ontstaan uit lavastromen die zich van de steile kliffen de oceaan instortten, waar het water ze deed stollen. Je kunt o.a. de Fajã dos Cubres bezoeken. ’s Middags is het heerlijk om door de nauwe straten te slenteren en de lokale keuken te proberen in een van de vele ‘casas de pasto’, kleine eettentjes met een beperkte maar vaak uitstekende kaart. Het stadje heeft naast mooie oude herenhuizen een eigen strand, een natuurlijk zwembad en de haven zorgt voor een levendige sfeer. 

DAG 10 - Velas, wandeling Fajã do Ouvidor
Op de laatste dag op Sao Jorge maken we een prachtige wandeltocht langs de toppen van het eiland. Je loopt hier door een landschap met vulkanen, kraters en kratermeertjes en bij mooi weer heb je spectaculaire uitzichten. De wandeling begint aan de voet van de Pico do Pedro op 750 meter hoogte en je kunt het hoogste punt van eiland, Pico da Esperança, meepakken en een rondje langs de kraterrand wandelen. Onderweg heb je mooie uitzichten over het plateau van Sao Jorge en over het eiland Pico. Via de Pico do Carvão dalen we af naar het kleine vissershaventje Fajã do Ouvidor, schitterend gelegen op een vulkanische uitloper. Fajã do Ouvidor wordt vooral gebruikt als zwembassin waar wij, als de tijd het toelaat, gebruik van kunnen maken.

 • Afstand: 20 kilometer
 • Wandelduur: ca. 5 uur
 • Hoogteverschil: 250 meter stijgen en 1.050 meter dalen


DAG 11 - Velas - ferry naar Horta (Faial) 
We steken per boot over naar het eiland Faial. Het eiland is bekend onder zeilers, die hier aanleggen halverwege de Trans-Atlantische oversteek. We verblijven 3 nachten in een comfortabel hotel in het stadje Horta. In en rond de haven heerst een gezellige sfeer en er zijn veel verschillende restaurants. Wie wil kan vanuit Horta een optionele boottocht maken op zoek naar dolfijnen en potvissen. 
 
DAG 12 - Horta, excursie naar Pico
Op het programma staat een bezoek aan het nabijgelegen eiland Pico. Dit eiland is vernoemd naar de gelijknamige vulkaan Pico Alto, met de top op 2.350 meter en tevens het hoogste punt van Portugal. De vulkaan heb je vanuit Sao Jorge al zien liggen. Wie wil kan deze dag gebruiken om optioneel de Pico te beklimmen, een mooie maar lange wandeltocht. Je begint dan halverwege de Pico, vanaf hier heb je mooi uitzicht op de Straat van Faial, terwijl achter je de piek van de vulkaan in de wolken is gehuld. Aan de voet van de vulkaan zijn verschillende oude vulkaankegels, kleine kraters en grotten ontstaan door de lavastroom. 

Geef je er de voorkeur aan andere dingen op het eiland te zien, dan kun je meegaan met de busexcursie die ons langs mooie plekjes voert, ons de gelegenheid geeft om het walvismuseum te bekijken en waarbij je de mogelijkheid hebt om twee prachtige wandelingen langs de noord- en westkust te maken. De eerste wandeltocht duurt ongeveer 3 uur en gaat aan de noordkant van het eiland langs de uitgevloeide lava van de Pico Alto en door pittoreske dorpjes. De tweede wandeling loopt langs de westkant van het eiland en gaat deels door het wijngaardenlandschap dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Wandeling 1

 • Afstand wandeltocht: 8,7 kilometer
 • Wandelduur: ca. 3 uur
 • Hoogteverschil: 100 meter stijgen en dalen
   

Wandeling 2

 • Afstand wandeltocht: 9,5 kilometer
 • Wandelduur: ca. 2,5 uur
 • Hoogteverschil: 50 meter stijgen en dalen

  
DAG 13 - Horta, wandelingen Caldeira en Capelinhos*
Op de laatste wandeldag gaan we 's ochtends naar grote hoogte voor een wandeling op de Caldeira van Faial. Het schouwspel van voorbij drijvende wolken afgewisseld met prachtige uitzichten over het eiland en haar omgeving is een feest voor fotografie-liefhebbers. In de middag dalen we af met onze touringcar naar Capelinhos aan de westkust. Het vulkanisch gebied is een nieuw stuk land dat is ontstaan na de eruptie van de vulkaan in 1957-1958. Het is hier net alsof je op de maan staat! We maken een onvergetelijke laatste wandeling alvorens we terug naar ons hotel in horta gaan.


DAG 14 - Horta - Amsterdam
Helaas zit de vakantie er weer op, we pakken onze wandelschoenen en fietskleding weer in en vanaf Faial vliegen we, via Lissabon, weer terug naar Amsterdam.

Over de accommodatie(s)

We overnachten in goede hotels die centraal gelegen zijn. Alle kamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. De hotels liggen meestal op loopafstand van de binnensteden, zodat je eenvoudig een terrasje of restaurantje opzoekt, of ze zijn gunstig gelegen ten opzichte van de wandelroutes of ferry's die we tijdens deze reis meermaals nemen. Meerdere hotels hebben een zwembad voor een verfrissende duik: heerlijk na een inspannende wandeldag! 

Inbegrepen
 • Vliegreis met Tap Air
 • Ruimbagage voor alle vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Sao Miguel - Sao Jorge
 • Ferry Sao Jorge - Faial
 • Ferry Faial - Pico
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer met eigen bus tussen de wandel- en fietstochten
 • Fietshuur tijdens fietstochten
 • Hotelovernachtingen in comfortabele hotels
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
Niet inbegrepen
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden, facultatieve excursies, fietshelm, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
 • Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. 
 • Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 

Boek deze reis

Groen, vulkanische en puur
vanaf € 2.495
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.