Wandelen in de Algarve

De Algarve strekt zich uit tot de zuidkust van Portugal. Met zijn mediterrane temperaturen, 300 zonnige dagen per jaar en fantastische stranden, is het het hele jaar door een aanbevolen wandelbestemming.

Uitwaaien aan de kust en rust in het binnenland

In de Algarve kunt u genieten van wandelen, bergen en de zee. In het achterland doorkruist u slaperige landelijke gebieden met witte dorpjes en een heuvelachtig landschap. Aan de kust wachten u steile kliffen en het beschermde moerasland Ria Formosa met lagunes, kanalen, eilanden en zandbanken.

Algarve Rota Vicentina wandelen

Wandelen in de Algarve

dat betekent: bewondering voor bizarre rotsformaties, onder de indruk zijn van de ruwe oerkracht van de metershoge Atlantische golven en wandelen over de meest imposante kliffen van Europa. Maar de wandelpaden in de Algarve zijn veel meer dan dat, omdat het achterland iets heel bijzonders biedt: rust en een bijzonder ongerept Portugal waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Koeienweiden, havervelden en felgekleurde bloemenweiden worden afgewisseld met kurkeikenbossen en bloeiende amandel-, moerbei- en olijfbomen. Niemand is wijd en zijd te zien, alleen zo nu en dan een dorp aan de poorten van een vervallen windmolen. Wandel naar dit natuurlijke paradijs met gegarandeerde zonneschijn, u zult er geen spijt van krijgen.

Het binnenland van de Algarve

In het binnenland van de regio zijn de landelijke paden van de Via Algarviana, die in perfecte harmonie met de natuur lopen, bijzonder indrukwekkend. Deze route, die te voet of met de fiets kan worden afgelegd, verbindt Alcoutim met de Cabo de São Vicente over een lengte van ongeveer 300 km. Op de verschillende etappes kunt u zich vergapen aan de rijke regionale diversiteit van fauna en flora en u onderdompelen in de lokale cultuur van de landelijke dorpen.

De hoogtepunten van de wandeling zijn het Caldeirão-gebergte met kurkbossen en de dorpen Benafin, Salir en Alte, het Monchique-gebergte en het natuurpark Sudoueste Alentejano e Costa Vicentina aan de westkust van de Algarve.

Algarve binnenland Barrocal wandelen

Wandelen door verstild Portugees gebied waarvan je het idee hebt dat het heel toeristisch is, maar dat in het achterland zeer authentiek is.

Wandelen langs de westkust van de Algarve

Langs de westkust van de Algarve

In het westen betovert de charme van de Rota Vicentina: de Trilho dos Pescadores, een puur wandelpad, volgt altijd de kustlijn tussen Porto Covo en Odeceixe gedurende 120 km. De 230 km lange Caminho Histórico verbindt Santiago de Cacém met São Vicente in verschillende fasen en leidt door bospaden en door steden en dorpen en kan te voet of met de mountainbike worden bedekt.

Prachtige ruige kust en geweldige natuur. De hele dag genieten van de vele kruidengeuren van bloemen en planten.

Het klimaat van de Algarve en beste reistijd

De regio Algarve heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Algarve is 21°C en er valt in een jaar tijd 61 mm regen. Het is er 311 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 70% en een UV-index van 5.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in de Algarve

Algarve beste wandeltijd en gemiddelde temperatuur per maand

De beste tijd voor een wandelvakantie in de Algarve is vooral van maart t/m november geschikt. In juli en augustus is het aan de zuidkust vrij warm en droog en is er veel (zon)toerisme waardoor het, afhankelijk van je voorkeuren, aan te raden is deze maanden te mijden. Aan de westkust is het in de zomermaanden ca 4 graden koeler.

Uitgelichte wandelreizen

12 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort