Wandelen in Coimbra en omgeving

De stad Coimbra bestaat over het algemeen uit twee districten, de bovenstad (Alta) en de benedenstad (Baixa), evenals de vele andere districten op heuvels. Een bezoek aan Coimbra is dan ook een echte bergsportervaring.

De universiteit van Coimbra

De oudste universiteit van het land

De universiteit is een van de belangrijkste hoogtepunten in Coimbra, omdat het het symbool is van de stad en de oudste universiteit van het land. Overal in Portugal komen daarom een aantal jonge mensen naar Coimbra om te studeren, wat ook blijkt uit het feit dat de stad in het weekend en tijdens de vakantie meer op een spookstad lijkt, omdat veel van de 30.000 studenten altijd naar hun gezin gaan.

Er is veel te ontdekken in Coimbra

Naast het echt ongelooflijk mooie universiteitsgebouw met de oudste bibliotheek van Europa, zijn er ook veel musea in Coimbra, een prachtige oude stad rond Se Velha, oude ruïnes naast het prachtige Mondego Park met zijn kleurrijke brug en een idyllische botanische tuin naast de universiteit. Er is veel te ontdekken in Coimbra en er is voor elk wat wils. 

De tuinen van Coimbra

De tuinen van de Quinta das Lágrimas lijken bijna op een botanisch museum, omdat ze plantensoorten van over de hele wereld combineren. De oprichter van dit project is Miguel Osório Cabral de Castro, die zijn vriendschap als directeur van de botanische tuin van de Universiteit van Coimbra gebruikte om dit kleurrijke paradijs tot bloei te brengen dat de Quinta das Lágrimas serieus kon verbeteren. De tuinen omvatten een deel van het bos waar de koninklijke familie ging jagen en een tuin vlak naast het paleis.

In de laatste zijn er prachtige sequoia's, Judasbomen, hoge palmbomen, Mexicaanse cipressen, Hymalaia-ceders, een grootbladige vijg en zelfs een majestueuze stenen taxus uit Zuid-Afrika, waarvan er slechts een tweede exemplaar in Portugal is.

De botanische tuin van de Universiteit beslaat een aanzienlijk deel van het terrein van het College van São Bento, dat via de universiteit een grondige renovatie had ondergaan tijdens de hervormingsperiode van Pombaline (1774). In 1854 presenteerde de ingenieur Pezerat zijn project voor een kas (die altijd nog steeds bestaat), wat een technologische vooruitgang is in het gebruik van ijzer en glas in de architectuur in Coimbra. Dit gebouw werd voltooid in 1865. De werken, die werden uitgevoerd tussen 1944 en 1949, omvatten de toevoeging van een fontein op het centrale plein, stenen banken, een koude kas en de herontwikkeling van verkeersroutes tussen de verschillende delen van de tuin en het bosgebied.

Wandel door de tuinen van Coimbra

Coimbra is een studentenstad. Met name in de bovenstad, waar de universiteit zetelt en ook de campus en de diverse studentenhuizen zich bevinden, zie je veel jonge mensen rondlopen. Benedenstad is redelijk klassiek en tikkeltje toeristisch. Mooie huisjes, smalle straatjes, veel keus in restaurantjes om te lunchen of te dineren. 

Coimbra Aldeias do Xisto, leistenen dorpjes

Leistenen dorpen

De parels van dorpjes, opgetrokken uit plaatselijke leisteen, verscholen gelegen in valleien tussen tussen beboste bergen, zijn misschien wel een van de best bewaarde geheimen van het binnenland van Portugal.

De welgeteld 27 dorpjes - die samen de naam “vinto e sete aldeiras" (vertaald: de "27 leistenen dorpen”) zouden kunnen dragen - zijn opgetrokken uit deze antracietkleurige kwartssteen. De plaatsjes liggen verspreid in de berggebieden van de Serra da Lousã en de Serra do Açor, tot dichtbij de Serra da Estrela. De verschillende tinten van de steensoort, die ook gebruikt wordt voor het straatwerk van de vele smalle steile straatjes, gaan perfect op in de kleuren van het natuurlijke landschap. De streek bekoort vooral om haar ongerepte natuur: weelderige begroeiing wordt afgewisseld door rivierstrandjes waarlangs kristalhelder water stroomt en waaraan u even heerlijk kunt rusten na een wandeling.

Lousã gebergte

Het Lousã gebergte is een habitat voor herten, zwijnen en reeën. De “caminhos do xisto” ("leistenen wandelpaden") slingeren zich door een bosrijke omgeving en brengen u langs oude gerestaureerde molens. De routes gaan over paadjes tussen kurkeiken, kastanjebomen, eikenbomen en dennen door en via de heuvels naar Talasnal, Catarredor, Vaquerinho en Chiqueiro. 

Wandelen Serra Lousa

Het klimaat in Coimbra en omgeving en de beste reistijd

De regio Coimbra heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Coimbra is 20°C en er valt in een jaar tijd 467 mm regen. Het is er 235 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 74% en een UV-index van 4.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in Coimbra en omgeving

Afbeelding verwijderd.

De beste tijd voor een wandelvakantie in Coimbra en omgeving is in de maanden maart t/m november. In juli en augustus kan het erg warm zijn, rond de 30 graden en is het ook erg droog. 

Uitgelichte wandelreizen

0 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort
Geen reizen gevonden