Wandelen in Faro en omgeving

Faro ligt in het oosten van de Algarve, in wat ook bekend staat als de Zand Algarve. Voor de wandelaar is de omgeving van Faro vooral bijzonder met uitgestrekte moeraslanden.

Wandelen Faro en omgeving

Rondom Faro is het echte moois te vinden

Op het vlakke terrein erachter zijn de huizen en gebouwen van Faro, groene moestuinen die gedijen op het vruchtbare land en waterwielen die ooit werden gebruikt om water uit de grond te halen, een andere herinnering aan het Moorse erfgoed van de stad. In de verte omlijst een landschap met glooiende hellingen, bedekt met fruitbomen. Dorpen waar het leven in hetzelfde tempo voortgaat als in de voorbije eeuwen, waar bescheiden kerken kunstwerken van verbazingwekkende schoonheid verbergen, waar overblijfselen van de pracht van de Romeinen nog steeds op de velden liggen. Dit behoren tot de charmes van Faro en zijn gemeente, een ideaal startpunt voor spannende ontdekkingsreizen.

Met ongeveer 45.000 inwoners is Faro de grootste stad in de Algarve en heeft een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. U kunt de oude stad met de kathedraal en andere historische gebouwen te voet verkennen. Hier vindt u ook het authentieke Portugese dagelijkse leven dat al lang verdwenen is in de meeste toeristenplaatsen in de Algarve.

Natuurpark Ria Formosa

De Ria Formosa, die dienst doet als overgangsgebied tussen land en zee, is een uitgestrekt lagunesysteem dat zich 60 km uitstrekt langs de kust van de oostelijke Algarve. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 18.000 hectare tussen het schiereiland Ancão in de gemeente Loulé en Manta Rota in de gemeente Vila Real de Santo António.
Het is de belangrijkste wetlandzone in Zuid-Portugal en beschikt over een grote verscheidenheid aan habitats: barrière-eilanden, moerassen, zandbanken, duinen, zoutpannen, zoetwater- en brakke meren, waterlopen, kreupelhout en landbouwgrond; die allemaal ook bevorderlijk zijn voor een enorme verscheidenheid aan fauna en flora.
Geklasseerd als een moerasgebied van internationaal belang, staat de Ria Formosa vooral bekend om zijn vogelleven. Het gebied is een winterverblijf voor vogels uit Noord- en Midden-Europa, evenals op migratieroutes. Verschillende zeldzame soorten zijn hier te zien, waaronder de paarse swamphen (Porphyrio porphyrio) het symbool van het park.
Botanisch gezien is het bijzondere hoogtepunt de vegetatie in de duinen en in de moerassen.
Een echte kwekerij voor mariene soorten, het is ook een gebied waar tweekleppige weekdieren worden geproduceerd.
Mis de kans niet om dit natuurpark te verkennen. Bezoek de dorpen en steden die zich in samenwerking met de Ria hebben ontwikkeld, geniet van de enorme zandstranden op de barrière-eilanden, verken de wandelroutes die het gebied doorkruisen of bekijk het in plaats daarvan per boot.
Geef je over aan de charmante gratie van de watervogels en houd je ogen open omdat je misschien een andere belangrijke inwoner van de Ria Formosa ziet: de kameleon.

Ria Formosa moerasgebied en vogels kijken

Het klimaat van Faro en omgeving en beste reistijd

Faro heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Faro is 21°C en er valt in een jaar tijd 61 mm regen. Het is er 311 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 70% en een UV-index van 5.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in Faro en omgeving

Afbeelding verwijderd.

De beste reistijd voor een wandelvakantie in Faro en omgeving is van maart t/m november. In juli en augustus is het echter vrij warm en is er veel (zon)toerisme waardoor het, afhankelijk van je voorkeuren, aan te raden is deze maanden te mijden. 

Uitgelichte wandelreizen

Zwaarte
Comfort
Geen wandelreizen gevonden.