Wandelvakantie Madeira & Porto Santo individueel 15 dagen

Portugal
Madeira

Wandelen met huurauto langs groene kliffen en gouden stranden

De meest complete wandelreis van Madeira, met als toetje het vulkanische Porto Santo met haar prachtige koraalstrand. Vanuit de zwembaden tussen de basaltrotsen van Porto Moniz reis je rond het subtropische eiland Madeira, bekend om de enorme bloemenpracht, spectaculair aangelegde levada's (irrigatiekanalen) en groene terrashellingen. Optimale vrijheid met je eigen huurauto en een ruime keuze aan wandelingen, maar ook tijd voor een relaxen bij het zwembad van één van onze bijzondere accommodaties. Met de ferry naar het afgelegen Porto Santo, waar je wandelt langs bizarre vulkanische rotsen en over een immens koraalstrand, waar je ook je hotel vindt. Je sluit af in het sfeervolle Funchal en Monte, met zijn botanische tuinen en wijnhuizen!

 • Fraai gelegen quinta's
 • Het hele jaar lekker wandelweer
 • Vrijheid met eigen auto
 • Wandelingen over het hele eiland
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
Extra's:Inclusief huurauto
Portugal
Madeira
Individueel
Trektocht, langs hotels
15 dagen
vanaf € 1.391
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Dag 1
Op het vliegveld van Funchal haal je je huurauto op en rijdt in 1,5 uur, naar heet uiterste noordwesten van Madeira. Porto Moniz is je eerste verblijfplaats. Je zult zich verbazen over de ingenieuze wijze van wegenbouw op dit grillige eiland. Op sommige trajecten rijd je meer door tunnels dan erbuiten. Toch krijg je genoeg mee van de subtropische begroeiing, de overal verspreide huisjes en de schitterende kustlijn. Indien er na aankomst nog tijd is, kun je nog een verfrissend bad nemen in één van de rotspoelen tussen de lavarotsen voor de kust.

Dag 2
Verkenning van de noordelijkste punt van Madeira en korte kennismaking met het achterland. Ver boven Porto Moniz begint een van de mooiste levadawandelingen: Levada da Ribeira da Janela. Deze levada levert water aan een krachtcentrale die aan zee staat en in 1965 in werking is getreden. Eerst heb je fraai zicht op de kleine terrasjes en huisjes met oranje daken op de steile helling aan de overkant, dan loop je een weelderig laurierbos binnen, gelegen in een ongerepte, onpeilbaar diepe vallei. Deze vlakke wandeling duurt maximaal 2,5 uur (max. 250 m stijgen en dalen). Je loopt heen en terug dezelfde route, dus een kortere wandeling kan ook. Na afloop rijdt je weer omlaag naar Porto Moniz.

Dag 3
Verkenning van de westpunt van Madeira. Via de slingerende rondweg rijdt u in ca. 1 uur, door afwisselend bos en dorpjes, naar Ponta do Pargo waar een klassieke vuurtoren het meest westelijke puntje van Madeira markeert. Vanaf 350 m hoogte kijkt u neer op de branding en de kliffen die de hele noordwestpunt van het eiland domineren. Uitgebreide wijnbouw zoals aan de zuidkust van Madeira is op deze winderige plek niet mogelijk. Het is hier wat minder dichtbevolkt, er worden andere gewassen verbouwd en er loopt wat vee.
Iets voorbij Ponta do Pargo kunt u een afwisselende rondwandeling maken (10 km, 400 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen). U loopt omhoog het bos in en pikt daar Levada Nova op. Het dennen-eucalyptusbos is heel open zodat u vanaf de levada veel zicht op zee hebt en de dorpjes onder u. Na een steile afdaling bereikt u een kapel met uitzicht op zee. U keert langs een indrukwekkend uitzichtpunt en een vriendelijk dorp, met veel bloemen en mandarijnenboompjes, terug naar uw auto. U rijdt dan door naar uw volgende overnachtingsplaats in de omgeving van Calheta.

Dag 4
U rijdt 10 km omhoog naar de bergkam op 1300 m hoogte. Hier zet u de auto neer en daalt aan de andere kant van de kam af, het dal van Rabacal in. Door dit dal stroomt het water van de hoogvlakte Paúl da Serra naar beneden. Middels levada’s op vier niveaus wordt het water opgevangen en via tunnels naar de zuidkant van de bergrug geleid, waar het in de Levada Nova verdeeld wordt over de uitgestrekte landbouwgebieden. U wandelt over mossige levada’s, onder bomen vol baardmos en langs druipende rotswanden naar de 25 Fontes, waar het water van een enorme waterval en meerdere kleinere bronnen opgevangen wordt, daalt af naar Levada da Rocha Vermelha en ziet hoe deze, onder aan een loodrechte wand, in een 2 km lange tunnel verdwijnt. Na genoten te hebben van het uitzicht over de imposante groene vallei van de Ribeira da Janela, klimt u weer omhoog naar de Levada das 25 Fontes en ziet ook deze in een tunnel verdwijnen. Op deze dag krijgt u een goed beeld van de noeste arbeid die verricht is om Madeira groen te houden. De wandeling kan naar believen ingekort of juist verlengd worden. Het is zelfs mogelijk het begin en eind met een taxibusje af te leggen, zodat er slechts een korte wandeling naar de mooiste plekken gemaakt hoeft te worden. Totale wandeling: 8,5 km, 550 m stijge en dalen, 3,5 uur.

Dag 5
Vandaag is er tijd voor de omgeving en ook verblijf je op een heerlijke plek voor een rustige dag. Je kunt een korte wandeling (4,5 km, 200 m stijgen en dalen, 2 uur lopen) maken door het typerende cultuurlandschap van Madeira: kleine akkertjes, huisjes en overal kleurige bloemen. Wil je vandaag liever een wat langere wandeling maken zonder ver te hoeven rijden, dan kun je langs de Levada Nova, die boven Calheta stroomt, gaan wandelen. Deze levada is enorm lang en je kunt er een hele dag langs lopen, als je wilt. Maar je kunt ook in de auto stappen en in 5 minuten naar een van de mooiste dorpjes van Madeira rijden. Jardim do Mar ligt aan zee, onder aan een steile klif en je kunt er goed eten.

Dag 6
Je verlaat de zonnige zuidkust en rijdt via de bizarre hoogvlakte van Paúl da Serra en de Encumeada-pas (1083 m) naar São Vicente aan de groene en vochtige noordkust. Volg de kustweg onderlangs spectaculaire kliffen, naar het volgende overnachtingsadres in Boaventura of Arco de Sao Jorge. Totale rijafstand is ca. 60 km.
Onderweg kun je twee wandelingen maken in het groene en grillige berggebied rond Encumeada. Eerst stop je bij het uitzichtpunt Bica da Cana (1600 m) waar je gedeeltelijk langs de Levada da Serra loopt (3,5 km, 200 m stijgen en dalen, 1,5 uur). Net onder de Encumeada-pas, begint de Caminho Real de Encumeada, een oude handelsroute. Je loopt door een spectaculair landschap met weelderige vegetatie naar Curral Jangao, via mooi dal onder grillige toppen, naar een verlaten nederzetting in het groen. Wandeling: 7 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Vlak bij de huisjes van je accommodatie in Arco de Soa Jorge ligt een bijzondere botanische tuin met onder meer een fraaie rozentuin met meer dan duizend variëteiten, een van de grootste collecties in Portugal.

Dag 7
Je kunt vandaag een heel afwisselende rondwandeling maken via een spectaculair klifpad (een oude handelsroute 200 m boven de branding) en door het cultuurland rond Boaventura. Terwijl je door jungle-achtige vegetatie langs een authentieke levada loopt, heb je zicht op Boaventura en de oceaan. De totale beschreven wandeling is vrij pittig (11,5 km, 650m stijgen en dalen, 5 uur lopen), maar (veel) kortere varianten zijn mogelijk.
Het kan echter slecht weer zijn aan de noordkust. Niets staat je dan in de weg om naar Funchal te rijden (75 km, grotendeels over Via Expresso), waar het waarschijnlijk wel mooi weer is. Funchal is een gezellige stad met leuke terrasjes en eethuisjes, maar ook aardige musea en historische gebouwen. Uiteraard heeft u hier ook de gelegenheid om madera te proeven in eeuwenoude wijnkelders.

Dag 8
Vandaag ga je naar een volgende plek in het oostelijke binnenland van Madeira. Maak onderweg een mooie rondwandeling door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur. 
Een korte autorit van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud. Het kan hier druk zijn, maar de locatie is echt prachtig. Je kunt een stuk heen en weer lopen over de zeer mooie levada die vanaf hier loopt, naar Caldeirão Verde. Kies hiervoor wel een mooie dag uit, zonder nevel of regen! Als het juist mooi weer is, rijd je misschien liever naar Teixeira op 1600 m hoogte en beklimt de Pico Ruivo, met 1862 m de hoogste top van Madeira. Dit is een makkelijk, maar soms druk, wandelpad.

Dag 9
Vandaag rijd je naar de oostpunt van Madeira, naar het bijzondere woestijn-schiereiland Ponta de São Lourenço. De vochtige lucht die tegen de rest van Madeira ver genoeg opstijgt om veel regen en mist te veroorzaken, drijft moeiteloos over het lage schiereiland, vandaar dat het er bijna nooit regent. Er groeit dan ook heel weinig en de roodachtige vulkanische kleuren komen goed tot hun recht (wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur). Daarna kun je een terrasje aandoen in het historische stadje Machico. Zarco, een van de ontdekkers van Madeira, is in 1419 in Machico aan land gekomen. In het centrum staan nog wat aardige historische panden naast eeuwenoude platanen en er wordt aan het eind van de dag druk geflaneerd aan de boulevard. Weer terug naar je fraaie onderkomen in Santo da Serra.

Dag 10
Vanuit Santo da Serra is makkelijk een bezoekje aan de (omgeving van) de hoofdstad Funchal te maken. Ga bijvoorbeeld naar een of meerdere prachtige tropisch aandoende tuinen als de Palheiro Gardens, de Tropical Gardens bij Monte of de botanische tuinen. Nog een toeristisch ritje met de tobbogan? Je kunt de auto in Monte laten staan en per kabelbaan afdalen naar het centrum van Funchal. Ook het uitzichtspunt bij Ribeiro Frio is een bezienswaardigheid. Als je dat nog niet gedaan hebt is ook de beklimming van de Pico Ruivo een mooie optie (zie dag 8).
Aan het einde van de dag lever je je auto in bij het hotel.

Dag 11
Na een vroeg ontbijt (meestal vertrekt de boot vroeg) word je naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis.
Na aankomst van de veerboot wordt je naar het centrale deel van Porto Santo gebracht, vanwaar je via de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt via de Capela da Graça, Miradouro da Portel naar de haven Porto de Abrigo. Dan het laatste stuk over het strand terug naar Vila Baleira en je hotel of je belt een taxi (eigen kosten). In de namiddag kun je relaxen op het strand.
Wandeling: 8 tot 9,5 km, 230 m stijgen, 460 m dalen, 2,5 uur.

Dag 12
Vanaf het hotel is er een transfer naar het noordwesten van Porto Santo voor de koningsetappe van het eiland. Je begint met een pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã, wellicht het mooiste stukje Porto Santo! Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard. Vervolgens over de hellingen rond de toppen van de Pico do Facho en de Pico do Castelo terug naar Vila Baleira en je hotel. 
Wandeling: 12,5 km, 5 uur, 375 m stijgen en 550 m dalen.

Dag 13
Een laatste volle dag op Porto Santo. Voor wie wil is er nog een mooie wandeling op het zuidwestelijk deel van het eiland naar Morenos en de Pico de Espigão. Een wandeling naar een stukje eiland, waar niet veel toeristen zich wagen met onderweg steeds fraaie uitzichten, een mooie grot, verscholen baaitjes en een tweetal kapelletjes. Je kunt na afloop langs het strand relaxed terugwandelen of een taxi bestellen (eigen kosten). Je kunt natuurlijk ook kiezen om vandaag te relaxen of een strandwandeling te maken. 
Wandeling: 8 (14,5) km, 4 (5) uur, 400 m stijgen en 300 (450) m dalen.

Dag 14
Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van het strand en Porto Santo te genieten. In tegenstelling tot Madeira kun je hier een flinke strandwandeling maken. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Dan is er wellicht nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

Dag 15
Na het ontbijt eindigt het arrangement en word je naar het vliegveld gebracht. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht tijdens deze reis op zeer verschillende plekken, verspreid over Madeira en op Porto Santo. Door de kleinschalige accommodaties waar me mee werken en de grote vraag kunnen wij pas bij boeking zekerheid geven over de exacte accommodatie waar je zult verblijven, maar het verblijf is altijd comfortabel, met vrijwel altijd balkon of terras.

De eerste dagen verblijf je bij de noordwestpunt van Madeira in Porto Moniz. Geniet van fijne mooie kamers met balkon en uitzicht over de rotszwembaden en de oceaan.

Vervolgens verblijf je op enige hoogte aan de (meestal) zonnige zuidkust in de omgeving van Calheta, tussen wijngaarden en een parkachtig landschap in een oude (wijn)quinta of prima hotel, met goede voorzieningen en meestal ook een zwembad. In deze omgeving zijn diverse accommodaties waarmee wij samenwerken.
Aan de noordkant van Madeira verblijf je bij Arco de Sao Jorge vrijwel altijd in een van de huisjes die verscholen staan in een enorme, bloemenrijke tuin met zwembad. Deze huisjes zijn volledig ingericht met zitje, badkamer en keukenhoek, maar zijn allemaal net even anders van vorm en grootte. In deze omgeving zijn niet veel accommodaties, dus lukt de boeking in de huisjes niet, dan zoeken we een zo goed mogelijk alternatief, maar dat zijn dan geen huisjes en dit kan wat extra reistijd opleveren.

In het zuidoosten van Madeira slaap je in een kleinschalig, stijlvol en landelijk gelegen hotel, temidden van een grote tuin (en soms ook een zwembad, binnen of buiten) bij Santo da Serra. We werken hier met meerdere kleine hotels. Als die volgeboekt zijn moeten we uitwijken naar een eenvoudiger hotel in het nabijgelegen kleine en rustige stadje Machico. Voordeel is dan wel dat je lopend het leuke oude centrum en de boulevard kunt verkennen.

Op Porto Santo is het verblijf direct aan of vlakbij het grote zandstrand in een prima ****-hotel met zwembad. Geniet van comfort en ligging.

De laatste nacht in Funchal slaap je in een stadshotel in het centrum.

N.B. De meeste accommodaties op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt, kunnen we dat niet overal garanderen.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto dag 1 t/m 10
 • transfers conform programma op dag 11 t/m 15
 • ferry Porto Santo v.v.
 • digitale reisinformatie 
 • originele (wandel)kaart van Madeira (krijg je ter plekke)
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof en eventuele tol
 • entreegelden
 • inleverkosten huurauto Santo da Serra
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Wandelen met huurauto langs groene kliffen en gouden stranden
vanaf € 1.391
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.