Wandelen op Madeira, wandelen op het bloemeneiland

Wandel op Madeira en ervaar de pracht van de "Parel van de Atlantische Oceaan" aan de hand van haar indrukwekkende netwerk van wandelpaden. Elke wandelroute op Madeira opent een nieuwe wereld van ontdekkingen, van het weelderige groen van de laurisilva bossen, uniek in Europa, tot het ontzagwekkende landschap van de ruige bergen en diepe valleien.

Maak de mooiste wandelingen van je leven op Madeira

Als een ware ontdekkingsreiziger ervaar je de mysterieuze en rustgevende sfeer van wandelen langs de levada's, eeuwenoude irrigatiekanalen die slingeren langs de berghellingen, doordrenkt van geschiedenis en biodiversiteit. Maak kennis met de rijke en unieke flora en fauna, zoals de trocazduif, de madeliefjeboom en wandel in het oeroude laurierbos. Sta op de rand van indrukwekkende kliffen en beleef panoramische uitzichten over de azuurblauwe oceaan en de pittoreske dorpjes. Ontdek de rijke cultuur en geschiedenis van het eiland en proef de traditionele keuken en de wereldberoemde Madeira wijn.

Maak de mooiste wandeltochten van je leven op Madeira
Maak de mooiste wandeltochten van je leven op Madeira
Wandel op Madeira en ontdek een uniek eiland
Wandel op Madeira en ontdek een uniek eiland

Zowel voor de beginner als de ervaren wandelaar biedt wandelen op Madeira onvergetelijke ervaringen. Elke wandeling op Madeira is een reis naar het hart van de natuur en het erfgoed van dit magische eiland.

 • Subtropisch paradijs op maar 3,5 uur vliegen van Nederland
 • Het hele jaar door wandelen bij een heerlijk klimaat
 • Tal van mooie en goed onderhouden wandelroutes
 • Levada's laten je het hele eiland verkennen
 • Bijzondere flora en fauna die nergens anders te zien is
 • Vele soorten prachtige bloemen in het voorjaar

Levada wandelingen op Madeira

Een levada wandeling is een wandeling langs één van de vele kanalen die het regenwater vanuit de bergen in het binnenland naar andere plekken op Madeira vervoeren en zijn een essentieel onderdeel van het landschap en wandelen op Madeira. Deze ingenieuze irrigatiekanalen, waarvan de aanleg teruggaat tot de 16e eeuw, zijn bedoeld om water te transporteren van de overvloedig regenachtige hooglanden in het noorden van het eiland naar de drogere, landbouwintensieve zuidelijke regio's. Het woord levada is afgeleid van het Portugese "levar" dat brengen betekent, aldus het brengen van water. Met een gecombineerde lengte van meer dan 2.500 kilometer vormen de levada's een ingewikkeld netwerk dat het eiland doorkruist, van de diepe valleien tot de hoogste bergtoppen.

Wandelen langs levada's op Madeira
Wandelen langs levada's op Madeira
Levada wandelingen langs het unieke irrigatiesysteem
Levada wandelingen langs het unieke irrigatiesysteem

Wat het wandelen langs levada's echt bijzonder maakt, is de unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, technisch vernuft en rijke geschiedenis die je op deze paden tegenkomt. De paden naast de levada's waren oorspronkelijk bedoeld voor onderhoud en toegang tot de kanalen, maar nu bieden ze wandelaars een uniek perspectief op het eiland. Ze slingeren zich door het weelderige laurisilva bos en openen spectaculaire uitzichten op bergen en valleien, en brengen je naar afgelegen dorpen en gebieden die anders moeilijk te bereiken zouden zijn. Wandelen langs de levada's is ook een geweldige manier om de unieke flora en fauna van Madeira te ontdekken. Veel van de planten en dieren die je langs de levada's tegenkomt, zijn endemisch voor het eiland, wat betekent dat je ze nergens anders ter wereld zult vinden.

Levada's langs steile afgronden hebben een omheining maar zijn minder geschikt voor mensen met hoogtevrees
Levada's langs steile afgronden hebben een omheining maar zijn minder geschikt voor mensen met hoogtevrees
Het wandelen langs levada's biedt spectaculaire uitzichten
Het wandelen langs levada's biedt spectaculaire uitzichten

Levada-wandelingen variëren in moeilijkheidsgraad, van gemakkelijke, vlakke routes die geschikt zijn voor gezinnen en casual wandelaars, tot uitdagende tochten die uithoudingsvermogen en hoofd voor hoogten vereisen. Het pad kan je leiden door tunnels, over hoge kliffen, en langs watervallen, met de gestage stroom van de levada als je constante metgezel.

Een veel gehoorde vraag is of wandelen op Madeira gevaarlijk is. Madeira heeft veel steile kliffen, smalle paden en bergachtig terrein, wat betekent dat sommige wandelroutes uitdagend zijn en gevaarlijk kunnen zijn als je niet goed oplet. Steile afgronden zoals langs de levada's zijn veelal afgeschermd met een omheining in vorm van palen met kabels ertussen maar daar kun je niet 100% op vertrouwen. Zorg dat je niet buiten of aan de rand van het pad loopt, gebruik geen wandelstokken en ga niet wandelen als het regent. Voor mensen met hoogtevrees zijn de meeste wandelroutes echter wel af te raden omdat er overal zoveel hoogteverschil is en je op de meeste routes wel langs een steile afgrond komt. 

Als je van natuur houdt dan is dit de perfecte wandelbestemming. Prachtige wandelpaden langs de levada's en zulke mooie bloemen. Vooral als je in het voorjaar komt wanneer alles in bloei staat. 

Uitgelichte wandelvakanties naar Madeira

Bekijk een selectie van de mooiste wandelreizen naar Madeira van de beste reisorganisaties. Kies voor individueel of in een groep vanuit een standplaats zoals Funchal of ga voor een meerdaagse hike op een trektocht naar Madeira.

De mooiste Levada wandelingen op Madeira

Met deze mooie video krijg je een beeld van wandelen langs levada's op Madeira.

 1. PR16 Levada da Fajã do Rodrigues/ Ribeira do Inferno
 2. PR14 Levada dos Cedros
 3. PR6 Vereda das 25 fontes en PR6.1 Levada do Risco
 4. PR9 Levada do Caldeirão Verde
 5. Levada do Moinho / Nova (niet de PR7!)

Wandelroutes op Madeira

De wandelroutes op Madeira leiden je langs sprookjesachtige watervallen, door dichtbegroeide bossen en langs imposante kliffen met panoramische uitzichten over de oceaan. Het eiland biedt een veelheid aan wandelroutes, waarbij elke wandelroute unieke aspecten van het bijzondere landschap van Madeira onthult.

De officiële wandelroutes op Madeira zijn de PR wandelingen en de zogenaamde Pequenas Rotas ofwel de kleine routes die een aantal uur in beslag nemen en binnen een dag gelopen kunnen worden. De letters PR gevolgd door een cijfer geven de specifieke route aan en op Madeira zijn dat 29 wandelroutes PR1 tot PR22. Sommige routes lopen in hetzelfde gebied en deels over dezelfde paden en zijn dan voorzien van een subnummer zoals de PR 6 routes in Rabaçal. Uit de naamgeving is verder nog af te lezen of het een (voornamelijk) levada wandelroute betreft of een gewone wandelroute: Levada (langs levada's) en Caminho of Vereda (alle overige wandelpaden). 

Op de site van Visit Madeira kun je uitgebreide informatie vinden over alle wandelroutes.

Wandelroutes Madeira op de kaart

Op onderstaande kaart kun je startpunten van de meest populaire wandelroutes op Madeira bekijken. Bekijk een groot formaat van de kaart met wandelroutes op Madeira.

De mooiste wandelroutes op Madeira

In deze mooie video wordt een impressie gegeven van een aantal mooie wandelroutes op Madeira:

 1. Vereda do Arieiro (PR1) = Pico do Arieiro to Pico Ruivo
 2. Vereda do Pico Ruivo (PR 1.2)
 3. Levada do Caldeirao Verde (PR9)
 4. Levada das 25 Fontes / Levada do Risco (PR6 & 6.1)
 5. Vereda da Ponta de Sao Lourenço (PR 8)

Madeira is een fantastisch eiland als je lekker wilt wandelen en genieten van de natuur in combinatie met het mooie weer. De natuur is erg uniek en divers en er zijn ontzettend veel wandelroutes beschikbaar. 

De mooiste wandelvakanties naar Madeira

Bekijk een selectie van wandelreizen naar Madeira van de beste wandelreisaanbieders.

Wandelen op Madeira tips

Onderstaande een aantal tips voor als je gaat wandelen op Madeira. 

 • Zorg dat je goede wandelschoenen draagt van het type B of B/C zodat je voldoende grip hebt.
 • Houd het weer goed in de gaten. Als het regent zijn veel paden niet prettig om op te wandelen en bij mist zie je bij de hoger gelegen routes zoals Pico Ruivo niet veel van het uitzicht.
 • Neem een regenjas of poncho mee. Ook al schijnt de zon, het weer kan snel omslaan door de microklimaten zoals bijvoorbeeld in de bergen.
 • Neem een zaklamp of hoofdlamp mee. Langs levada wandelingen moet je soms door onverlichte tunnels lopen. 
 • Neem geen wandelstokken mee op levada wandelingen. De paden langs levada's zijn smal en de stokken zijn daardoor niet goed te gebruiken en zitten in de weg.
 • Ga extra vroeg op pad. Als je de drukte wilt vermijden op de populaire wandelroutes of om van de zonsopgang te genieten.

Wat is beste reistijd om te wandelen op Madeira?

De beste reistijd voor Madeira is in de lente van april t/m juni en in de herfst van oktober t/m november.

Madeira heeft een gematigd subtropisch klimaat en men spreekt ook wel vaak van het eiland van de eeuwige lente. Hierdoor is Madeira het hele jaar door te bezoeken en de temperatuur zal altijd ergens tussen de 20°C en 30°C zitten. Het weer op Madeira kan wel enigszins onvoorspelbaar zijn en regen, mist en de nodige vochtigheid op het eiland zijn een vast onderdeel van het klimaat en maken deel uit van het subtropische klimaat.

In de lente, van april t/m juni, is het weer over het algemeen mild met aangename temperaturen en is het de mooiste tijd om er te gaan wandelen. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17°C en 23°C. De natuur is op zijn mooist, met bloeiende bloemen en groene landschappen die perfect zijn voor wandeltochten. De beste reistijd om bloemen te bewonderen op Madeira is dan ook vanaf april tot en met juni. 

De zomermaanden, van juli tot september, brengen warmere temperaturen met zich mee, waarbij de gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 24°C en 28°C. Hoewel het wat warmer kan zijn, biedt de nabijheid van de oceaan een verfrissende bries en maakt het wandelen nog steeds comfortabel. Het is ook een uitstekende tijd om te genieten van de vele stranden en de prachtige kustlijn van Madeira.

In de herfst, van oktober tot november, zijn de temperaturen weer aangenaam met gemiddelde temperaturen tussen de 20°C en 24°C. Bloemen en planten staan niet meer in bloei maar de natuur is nog steeds prachtig groen en in de herfst kun je rustiger wandelen op Madeira omdat er dan minder toeristen zijn. 

Madeira kent enorm veel hoogteverschillen waardoor er microklimaten ontstaan. Omdat de wolken die veelal vanuit het Noorden komen tegen de bergen blijven hangen is het in het Noorden en in de bergen koeler, is er minder zon en valt er meer regen. De zuidkant van Madeira waar Funchal ligt is het warmst, valt de minste regen en hier kun je mooi verblijven voor een wandelvakantie.

De gemiddelde temperatuur en neerslag per maand op Madeira

Beste reistijd, klimaat, temperatuur en neerslag per maand Madeira