Wandelen op Madeira, mooie wandelingen op het bloemeneiland

Wandel op Madeira en ervaar de pracht van de "Parel van de Atlantische Oceaan" aan de hand van haar indrukwekkende netwerk van wandelpaden. Elke wandelroute opent een nieuwe wereld van ontdekkingen, van het weelderige groen van de laurisilva bossen, uniek in Europa, tot het ontzagwekkende landschap van de ruige bergen en diepe valleien.

Maak de mooiste wandelingen van je leven op Madeira

Als een ware ontdekkingsreiziger ervaar je de mysterieuze en rustgevende sfeer van wandelen langs de levada's, eeuwenoude irrigatiekanalen die slingeren langs de berghellingen, doordrenkt van geschiedenis en biodiversiteit. Maak kennis met de rijke en unieke flora en fauna, zoals de trocazduif, de madeliefjeboom en wandel in het oeroude laurierbos. Sta op de rand van indrukwekkende kliffen en beleef panoramische uitzichten over de azuurblauwe oceaan en de pittoreske dorpjes. Ontdek de rijke cultuur en geschiedenis van het eiland en proef de traditionele keuken en de wereldberoemde Madeira wijn.

Maak de mooiste wandeltochten van je leven op Madeira
Maak de mooiste wandeltochten van je leven op Madeira
Wandel op Madeira en ontdek een uniek eiland
Wandel op Madeira en ontdek een uniek eiland

Zowel voor de beginner als de ervaren wandelaar biedt wandelen op Madeira onvergetelijke ervaringen. Elke wandeling op Madeira is een reis naar het hart van de natuur en het erfgoed van dit magische eiland.

 • Subtropisch paradijs op maar 3,5 uur vliegen van Nederland
 • Het hele jaar door wandelen bij een heerlijk klimaat
 • Tal van mooie en goed onderhouden wandelroutes
 • Levada's laten je het hele eiland verkennen
 • Bijzondere flora en fauna die nergens anders te zien is
 • Vele soorten prachtige bloemen in het voorjaar

Levada wandelingen op Madeira

Een levada wandeling is een wandeling langs één van de vele kanalen die het regenwater vanuit de bergen in het binnenland naar andere plekken op Madeira vervoeren en zijn een essentieel onderdeel van het landschap en wandelen op Madeira. Deze ingenieuze irrigatiekanalen, waarvan de aanleg teruggaat tot de 16e eeuw, zijn bedoeld om water te transporteren van de overvloedig regenachtige hooglanden in het noorden van het eiland naar de drogere, landbouwintensieve zuidelijke regio's. Het woord levada is afgeleid van het Portugese "levar" dat brengen betekent, aldus het brengen van water. Met een gecombineerde lengte van meer dan 2.500 kilometer vormen de levada's een ingewikkeld netwerk dat het eiland doorkruist, van de diepe valleien tot de hoogste bergtoppen.

Wandelen langs levada's op Madeira
Wandelen langs levada's op Madeira
Levada wandelingen langs het unieke irrigatiesysteem
Levada wandelingen langs het unieke irrigatiesysteem

Wat het wandelen langs levada's echt bijzonder maakt, is de unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, technisch vernuft en rijke geschiedenis die je op deze paden tegenkomt. De paden naast de levada's waren oorspronkelijk bedoeld voor onderhoud en toegang tot de kanalen, maar nu bieden ze wandelaars een uniek perspectief op het eiland. Ze slingeren zich door het weelderige laurisilva bos en openen spectaculaire uitzichten op bergen en valleien, en brengen je naar afgelegen dorpen en gebieden die anders moeilijk te bereiken zouden zijn. Wandelen langs de levada's is ook een geweldige manier om de unieke flora en fauna van Madeira te ontdekken. Veel van de planten en dieren die je langs de levada's tegenkomt, zijn endemisch voor het eiland, wat betekent dat je ze nergens anders ter wereld zult vinden.

Levada's langs steile afgronden hebben een omheining maar zijn minder geschikt voor mensen met hoogtevrees
Levada's langs steile afgronden hebben een omheining maar zijn minder geschikt voor mensen met hoogtevrees
Het wandelen langs levada's biedt spectaculaire uitzichten
Het wandelen langs levada's biedt spectaculaire uitzichten

Levada-wandelingen variëren in moeilijkheidsgraad, van gemakkelijke, vlakke routes die geschikt zijn voor gezinnen en casual wandelaars, tot uitdagende tochten die uithoudingsvermogen en hoofd voor hoogten vereisen. Het pad kan je leiden door tunnels, over hoge kliffen, en langs watervallen, met de gestage stroom van de levada als je constante metgezel.

Een veel gehoorde vraag is of wandelen op Madeira gevaarlijk is. Madeira heeft veel steile kliffen, smalle paden en bergachtig terrein, wat betekent dat sommige wandelroutes uitdagend zijn en gevaarlijk kunnen zijn als je niet goed oplet. Steile afgronden zoals langs de levada's zijn veelal afgeschermd met een omheining in vorm van palen met kabels ertussen maar daar kun je niet 100% op vertrouwen. Zorg dat je niet buiten of aan de rand van het pad loopt, gebruik geen wandelstokken en ga niet wandelen als het regent. Voor mensen met hoogtevrees zijn de meeste wandelroutes echter wel af te raden omdat er overal zoveel hoogteverschil is en je op de meeste routes wel langs een steile afgrond komt. 

De mooiste Levada wandelingen op Madeira

Met deze mooie video krijg je een beeld van wandelen langs levada's op Madeira.

 1. PR16 Levada da Fajã do Rodrigues/ Ribeira do Inferno
 2. PR14 Levada dos Cedros
 3. PR6 Vereda das 25 fontes en PR6.1 Levada do Risco
 4. PR9 Levada do Caldeirão Verde
 5. Levada do Moinho / Nova (niet de PR7!)

Als je van natuur houdt dan is dit de perfecte wandelbestemming. Prachtige wandelpaden langs de levada's en zulke mooie bloemen. Vooral als je in het voorjaar komt wanneer alles in bloei staat. 

Uitgelichte wandelvakanties naar Madeira

Bekijk een selectie van de mooiste wandelreizen naar Madeira van de beste reisorganisaties. Kies voor individueel of in een groep vanuit een standplaats zoals Funchal of ga voor een meerdaagse hike op een trektocht naar Madeira.

Wandelroutes op Madeira

De wandelroutes op Madeira leiden je langs sprookjesachtige watervallen, door dichtbegroeide bossen en langs imposante kliffen met panoramische uitzichten over de oceaan. Het eiland biedt een veelheid aan wandelroutes, waarbij elke wandelroute unieke aspecten van het bijzondere landschap van Madeira onthult.

De officiële wandelroutes op Madeira zijn de PR wandelingen en de zogenaamde Pequenas Rotas ofwel de kleine routes die een aantal uur in beslag nemen en binnen een dag gelopen kunnen worden. De letters PR gevolgd door een cijfer geven de specifieke route aan en op Madeira zijn dat 29 wandelroutes PR1 tot PR22. Sommige routes lopen in hetzelfde gebied en deels over dezelfde paden en zijn dan voorzien van een subnummer zoals de PR 6 routes in Rabaçal. Uit de naamgeving is verder nog af te lezen of het een (voornamelijk) levada wandelroute betreft of een gewone wandelroute: Levada (langs levada's) en Caminho of Vereda (alle overige wandelpaden).

Onderstaande lees je meer over de 19 meest mooie en populaire wandelroutes op Madeira:

PR1 Vereda do Areeiro wandelroute

Deze wandeling verbindt de hoogste toppen van het eiland Madeira, Pico Ruivo (1862 m), Pico das Torres (1851 m) en Pico do Areeiro (1817 m), en doorkruist een deel van het centrale berggebied, een Natura 2000-netwerkgebied.

Beginnend bij Pico do Areeiro komen we na een korte afstand bij de Ninho da Manta belvedere. Dit is de broedplaats voor Zino’s stormvogels (Pterodroma madeira), een edemische vogel op het eiland.

Om Pico Ruivo te bereiken, moeten we rond Pico das Torres gaan via een steile helling van in de rotsen uitgehouwen trappen en dan afdalen. Het moeilijkste deel van deze route is de slotklim naar de berghut bij Pico Ruivo.

Vlakbij de berghut van Pico Ruivo ligt voetpad PR 1.2 dat naar Achada do Teixeira leidt. Bij Achada do Teixeira kunnen we de “Standing Man” (Homem em pé) zien, een basaltrotsformatie die je onderaan de helling kunt vinden, nadat je de schuilplaats Achada do Teixeira bent gepasseerd.

Niveau Gemiddeld
Afstand 7 km
Duur ca 3,5 uur
Hoogste punt 1862 m
Laagste punt 1542 m
Startpunt Miradouro do Pico do Areeiro
Eindpunt Pico Ruivo
Bereikbaarheid Per auto
Wandel tussen en over de hoogste bergen van Madeira
Wandel tussen en over de hoogste bergen van Madeira

PR1.1 Vereda da Ilha wandelroute

Deze route begint bij de berghut van Pico Ruivo. Dit is de hoogste top van het eiland en kan worden bereikt via route PR 1.2 - Vereda do Pico Ruivo. Het pad doorkruist twee verschillende ecosystemen die deel uitmaken van het Europese netwerk van locaties van communautair belang - Natura 2000: het centrale bergmassief en het Laurissilva-woud.

Het massief, dat de hoogste toppen tot een hoogte van 1200 m bedekt, is bedekt met kruidachtige en struikachtige vegetatie, waaronder een heide (Erica scoparia) die vroeger werd gebruikt om houtskool te produceren.

Wanneer het pad de Vale da Lapa-tunnel passeert, komt het uit op PR 9 - Levada do Caldeirão Verde, die begint en eindigt bij het Queimadas Forest Park. Op weg naar beneden vindt u het inheemse bos van Madeira - Laurissilva tussen 1200 en 400 m boven zeeniveau. Als u over de asfaltweg loopt, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Achada do Marques, in Ilha, een klein dorp met traditionele terrasvelden (poios) en oude traditionele huizen met rieten daken.

Niveau Gemiddeld
Afstand 8,2 km
Duur ca 3 uur
Hoogste punt 1862 m
Laagste punt 485 m
Startpunt Casa de Abrigo do Pico Ruivo
Eindpunt Parish of Ilha
Bereikbaarheid Per auto
Casa de Abrigo is het startpunt van de PR1.1
Casa de Abrigo is het startpunt van de PR1.1

PR1.2 Vereda do Pico Ruivo wandelroute

Dit pad begint in Achada do Teixeira en klimt omhoog naar de hoogste top van het eiland, Pico Ruivo (1862 m). Er zijn verschillende schuilplaatsen langs deze beklimming, omdat het weer zeer abrupt kan veranderen en het gebied vaak omgeven is door een zee van wolken.

In de buurt van de schuilplaats Pico Ruivo zijn er nog 3 andere routes: PR 1 - Vereda do Pico do Areeiro (5,1/6,4 km); PR 1.3 - Vereda da Encumeada (8,6 km) die westwaarts naar Encumeada leidt; en PR 1.1 Vereda da Ilha (8,2 km), die naar de parochie van Ilha leidt.

Het gebied van Pico Ruivo, onderdeel van het centrale bergmassiefgebied van het Natura 2000-netwerk, beslaat de hoogste toppen en daalt tot 1200 m boven zeeniveau. Het wordt gekenmerkt door kruidachtige en struikachtige vegetatie, zoals heide (Erica scoparia ssp madeirensis en Erica arborea), aangepast aan temperatuurschommelingen, zware regenval en harde wind.

In Achada do Teixeira kun je tijdens de afdaling de “Standing Man” (Homem em pé) zien, een merkwaardige basaltrotsformatie.

Niveau Gemiddeld
Afstand 2,8 km (+ 2,8 km terug)
Duur ca 1,5 uur (heen en terug)
Hoogste punt 1862 m
Laagste punt 1592 m
Startpunt Achada do Teixeira
Eindpunt Achada do Teixeira
Bereikbaarheid Per auto
Onderweg naar de top van de Pico Ruivo
Onderweg naar de top van de Pico Ruivo

PR1.3 Vereda da Encumeada wandelroute

Het Encumeada-pad begint een paar meter boven de schuilplaats Pico Ruivo. Gekenmerkt door frequente beklimmingen en afdalingen, slingert het pad zich voort op hoogtes tussen 1800 en 1000 m boven zeeniveau richting Encumeada.

Buitengewoon mooie landschappen wachten op reizigers terwijl ze twee soorten Natura 2000-ecosystemen doorkruisen: het centrale bergmassief en het Laurissilva-woud. Langs het pad passeert u landschappen vol Laurissilva-bossoorten, zoals Madeira-laurier (Ocotea foetens), lelietje-van-dalenbomen (Clethra arborea), een wegedoornvariëteit die bekend staat als “sanguinhos” (Rhamnus glandulosa), de trots van Madeira (Echium candicans) en de zeer zeldzame Madeira-orchidee (Dactylorhiza foliosa).

Ook vind je er diverse grotten (furna’s) die uit de rotsen zijn gegraven. Vroeger dienden ze als toevluchtsoord voor mannen die hier kwamen om heide te kappen (Erica scoparia ssp madeirensis en Erica arborea) om te gebruiken voor palen, brandhout of het maken van houtskool.

Niveau Gemiddeld
Afstand 11,2 km
Duur ca 6 uur
Hoogste punt 1761 m
Laagste punt 940 m
Startpunt Casa de Abrigo do Pico Ruivo
Eindpunt Encumeada
Bereikbaarheid Per auto
Wandelen op de Encumeanda bergpas
Wandelen op de Encumeanda bergpas

PR5 Vereda das Funduras wandelroute

Deze route begint naast de Portela-belvedere, waar u uitzicht heeft op de parochies Porto da Cruz en Faial. De wandeling begint langs een bospad in het Funduras-gebergte voordat hij op het voetpad komt. Onderweg passeert u een bosbouwgebouw, “Casa das Funduras”. Vanaf hier kunt u naar de Larano-belvedere lopen met uitzicht op het stadje Machico.

Het pad eindigt bij het gehucht Maroços en passeert de traditionele terrasvormige velden die zo typerend zijn voor het agrarische landschap van Madeira. In deze bergen vindt u enkele soorten die typerend zijn voor het Laurissilva-woud, met name bomen zoals onder meer de Canarische laurier (Laurus novocanariensis), Madeira-laurier (Ocotea foetens), Indische baaien (Persea indica), barbusanos (Apollonias barbujana).

Aan de andere kant van de vallei zie je de golfbaan Santo da Serra liggen. Aan de horizon kun je de Desertas-eilanden zien en aan land de contouren van de hoogste toppen van het eiland, Pico Ruivo en Pico do Areeiro. Bij het uitkijkpunt Portela is er een verbinding met PR 10 - Levada do Furado.

Niveau Gemiddeld
Afstand 8,7 km
Duur ca 3 uur
Hoogste punt 605 m
Laagste punt 185 m
Startpunt Miradouro da Portela
Eindpunt Maroços
Bereikbaarheid Per auto of per bus 20 en 53
Langs terrasakkers naar Maroços
Langs terrasakkers naar Maroços

PR6 Vereda das 25 fontes en PR6.1 Levada do Risco wandelroute

Beide routes beginnen op de regionale weg - 110 en dalen af ​​tot aan de schuilplaats Rabaçal. De routes gaan verder langs twee parallelle levada's op verschillende niveaus.

Route PR 6.1 loopt langs Levada do Risco, op 1000 m boven zeeniveau, en neemt de wandelaar mee naar een indrukwekkende waterval, die verticaal naar beneden valt en een “kras” (risco) op de rots vormt.

Als u PR 6 neemt, kunt u de lagune (Lagoa das 25 Fontes) bezoeken, gecreëerd door water dat uit Paúl da Serra naar beneden komt, waar u meer dan 25 bronnen kunt zien. Op deze hoogte zijn de dominante planten hooglandheide (Erica arborea en Erica scoparia ssp madeirensis) en Madeiraanse bosbes (Vaccinium padifolium). Ook de zeldzame Mocano bergplant (Pittosporum coriaceum) komt voor. Deze soorten maken deel uit van het Laurissilva-woud van Madeira, dat door UNESCO is aangewezen als wereldnatuurerfgoed.

De twee levada's transporteren water uit twee zijrivieren van Ribeira Grande en voorzien de hydro-elektrische dam van Calheta, waarmee ze landbouwgrond kunnen irrigeren.

Niveau Gemiddeld
Afstand 4,6 km (+ 4,6 km terug)
Duur ca 3 uur (heen en terug)
Hoogste punt 1290 m
Laagste punt 900 m
Startpunt E.R.110 (Rabaçal, Paúl da Serra)
Eindpunt E.R.110 (Rabaçal, Paúl da Serra)
Bereikbaarheid Per auto
De Risco waterval of ook wel 'Kras in de rots'
De Risco waterval of ook wel 'Kras in de rots'

PR7 Levado do Moinho wandelroute

Deze route begint bij de regionale weg - 101, door de Ribeira da Cruz-stroom die de gemeenten Porto Moniz en Calheta scheidt. Beklim vanaf de weg een voetpad om de levada te bereiken. Als u een klein stukje in de tegengestelde richting van de waterstroom loopt, je kunt een van de bronnen bezoeken die deze levada voedt.

Om verder te gaan naar Junqueira moet u omkeren en de richting ingaan waarin het water stroomt. Houd er rekening mee dat je een aantal takken zult vinden die van de levada aflopen om water naar irrigatietanks te brengen.

Levada Grande wordt ook wel Levada do Moinho (Molen Levada) genoemd, omdat er langs de route vroeger verschillende watermolens stonden. De ruïnes van drie van deze molens zijn nog steeds te zien (Achadas, Cancelas en Levada Grande). Dit is een levada die is gebouwd ten koste van zijn gebruikers, de ‘heréus’, en alleen zij hadden recht op het gebruik ervan. Het pad eindigt in Tornadouro, Junqueira, waar de levada zich splitst.

Niveau Gemiddeld
Afstand 10,3 km
Duur ca 3,5 uur
Hoogste punt 900 m
Laagste punt 496 m
Startpunt Ribeira da Cruz (E.R. 101)
Eindpunt Junqueira (Tornadouro)
Bereikbaarheid Per auto
Door een uitgehakte tunnel onder een waterval door
Door een uitgehakte tunnel onder een waterval door

PR8 Vereda da Ponta de São Lourenço wandelroute

De route verkent Ponta de São Lourenço, het meest oostelijke schiereiland van het eiland, genoemd naar de karveel van João Gonçalves Zarco, een van de drie ontdekkers van de archipel van Madeira. Dit schiereiland is van vulkanische oorsprong en bestaat uit twee eilandjes: Cevada of Desembarcadouro, en Ponta de São Lourenço.

Na de stenen muur van Baía d’Abra behoort het hele gebied tot de regionale overheid en maakt het deel uit van het natuurpark Madeira. Het schiereiland is geclassificeerd als een gedeeltelijk natuurreservaat en het Desembarcadouro-eilandje is een volledig natuurreservaat, die beide deel uitmaken van het Europese netwerk van belangrijke gemeenschapsgebieden – Natura 2000.

Met het semi-aride klimaat en de blootstelling bij noordenwinden is de vegetatie laaggelegen, zonder bomen, waardoor dit gebied zich onderscheidt van het landschap van de rest van het eiland. Het heeft een breed scala aan endemische planten, exclusief voor het eiland Madeira. Qua fauna bevindt zich een van de grootste kolonies meeuwen (Larus cachinnans atlantis) in de regio, evenals een aantal andere vogelsoorten. Aan de horizon in het zuiden zie je de Desertas-eilanden en in het noorden het eiland Porto Santo.

Niveau Gemiddeld
Afstand 4 km (+ 4 km terug)
Duur ca 2,5 uur (heen en terug)
Hoogste punt 77 m
Laagste punt 5 m
Startpunt E.R. 109 (Baía d’Abra - Caniçal)
Eindpunt E.R. 109 (Baía d’Abra - Caniçal)
Bereikbaarheid Per auto of per bus 113
São Lourenço biedt een heel ander maar bijzonder landschap
São Lourenço biedt een heel ander maar bijzonder landschap

De mooiste wandelroutes op Madeira

In deze mooie video wordt een impressie gegeven van een aantal mooie wandelroutes op Madeira:

 1. Vereda do Arieiro (PR1) = Pico do Arieiro to Pico Ruivo
 2. Vereda do Pico Ruivo (PR 1.2)
 3. Levada do Caldeirao Verde (PR9)
 4. Levada das 25 Fontes / Levada do Risco (PR6 & 6.1)
 5. Vereda da Ponta de Sao Lourenço (PR 8)

PR9 Levada do Caldeirão Verde wandelroute

Dit pad begint, langs een verbazingwekkend staaltje techniek uit de 18e eeuw in het Queimadas Forestry-park en slingert langs de wandelpaden van Levada do Caldeirão Verde, op 980 m boven zeeniveau, in de gemeente Santana.

De levada, gebouwd voor agrarische doeleinden, leidt de wandelaar naar de diepe vallei van Ribeira de São Jorge en biedt een spectaculair uitzicht op het bergachtige terrein van het binnenland van het eiland en op het menselijk vernuft.

Tot de soorten die langs de route worden aangetroffen behoren uitstekende exemplaren van Japanse ceders (Cryptomeria japonica), Europese beuken (Fagus sylvatica), Canarische jeneverbessen (Juniperus cedrus), lelietje-van-dalenboom (Clethra arborea), Madeira-bosbes (Vaccinium padifolium). ), Pau branco of zuidelijke olijfboom (Picconia excelsa) en oude heidestruiken (Erica scoparia).

Soorten inheemse vogels zijn onder meer de Madeira-vink (Fringilla coelebs madeirensis), de Madeira-vuurgoudhaan (Regulus ignicapillus madeirensis) en de Madeira-laurierduif (Columba trocaz). Nadat u de 4 tunnels van het pad bent gepasseerd, verschijnt Caldeirão Verde aan de linkerkant. Om Caldeirão Verde te bereiken, een lagune gevormd door water dat verticaal uit de beek valt vanaf een hoogte van ongeveer 100 meter, hoeft men slechts een paar meter langs de beekbedding te klimmen.

Niveau Gemiddeld
Afstand 6,5 km (+ 6,5 km terug)
Duur ca 5,5 uur (heen en terug)
Hoogste punt 980 m
Laagste punt 890 m
Startpunt Queimadas Forestry Park
Eindpunt Queimadas Forestry Park
Bereikbaarheid Per auto
De waterval van Caldeirão Verde vormt een prachtige lagune
De waterval van Caldeirão Verde vormt een prachtige lagune

PR10 Levada do Furado wandelroute

Deze levada, beginnend in Ribeiro Frio, is er één van de oudste openbare levada's, door de staat verworven om de landbouwvelden van Porto da Cruz te irrigeren. De wandeling, die zich op een hoogte van 860 m boven zeeniveau bevindt, eindigt met een afdaling naar het dorp Portela.

Aan het begin van het pad moet de wandelaar het Levada da Serra do Faial-pad volgen naar het station waar de wateren zich splitsen, en van daaruit afdalen naar het gebied van Lamaceiros.

De wandeling eindigt bij de Portela belvedere in de gemeente Machico. Langs deze levada kunnen we enkele van de typische soorten van het Laurissilva-woud van het eiland vinden, waaronder de Canarische laurier (Laurus novocanariensis), lelietje-van-dalen (Clethra arborea), Madeira-laurier (Ocotea foetens) en de orchideeën van Madeira ( Dactylorhiza foliosa).

Mogelijk kunt u de kleine vuurgoudhaantje (Regulus ignicapillus madeirensis) en de onverschrokken Madeiraanse vink (Fringilla coelebs madeirensis) zien. En als je echt geluk hebt, zie je misschien een Madeira-laurierduif (Columba trocaz), een soort die endemisch is voor Madeira.

Niveau Gemiddeld
Afstand 11 km
Duur ca 5 uur
Hoogste punt 870 m
Laagste punt 520 m
Startpunt E.R. 303 (Ribeiro Frio)
Eindpunt E.R. 102 (Portela)
Door een aantal mooie tunnels
Door een aantal mooie tunnels

PR11 Vereda dos Balcões wandelroute

Beginnend bij Ribeiro Frio, aan de regionale weg - 103, volgt deze korte wandeling Levada da Serra do Faial, en biedt toegang tot de Balcões-belvedere met prachtig uitzicht over de vallei van Ribeira da Metade en de parochie van Faial.

Vanaf de Balcões-belvedere is er een prachtig landschap van groene valleien van het Laurissilva-woud, het inheemse bos van Madeira dat extra belangrijk wordt als ‘waterproducent’. Langs deze levada omvatten de gevarieerde endemische soorten de kanarielaurier (Laurus novocanariensis), Indische baaien (Persea indica) en Madeiraanse orchideeën (Dactylorhiza foliosa), evenals niet-inheemse bomen zoals eiken (Quercus robur) en platanen (Platanus x acerifolia). Tijdens de wandeling kunt u vogels spotten zoals de Madeira vuurgoudhaantje (Regulus ignicapillus madeirensis), de Madeiraanse vink (Frigilla coelebs madeirensis), de Madeirabuizerd (Buteo buteo harterti) of de zeer zeldzame Madeiralaurierduif (Columba trocaz).

Op dagen dat het zicht goed is, kun je de centrale bergketen en de hoogste toppen van het eiland zien: Pico Ruivo, Pico do Areeiro, Pico do Gato en Pico das Torres.

Niveau Makkelijk
Afstand 1,5 km (+ 1,5 km terug)
Duur ca 1,5 uur
Hoogste punt 860 m
Laagste punt 830 m
Startpunt E.R. 103 (Ribeiro Frio)
Eindpunt E.R. 103 (Ribeiro Frio)
Bereikbaarheid Per auto of bus 56, 103 en 138
Korte wandeling naar een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht
Korte wandeling naar een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht

PR12 Caminho Real da Encumeada wandelroute

Deze route begint bij de uitkijktoren Boca da Corrida en doorkruist een deel van het centrale bergmassief, langs de voet van de hoogste toppen van het eiland Madeira. Het was oorspronkelijk een verharde “Koninklijke Weg” en een van de hoofdroutes van het eiland.

Het pad biedt uitzicht op de vallei van Curral das Freiras, een klein dorpje omgeven door enorme bergen dat een toevluchtsoord werd voor de nonnen van het Santa Clara-klooster toen piraten Funchal in 1566 aanvielen.

Overal langs de route vind je beekjes die het lokale Laurissilva-woud ondersteunen, waaronder Canarische lauweren (Laurus novocanariensis), Indische baaien (Persea indica), oude Madeira-laurieren (Ocotea foetens) en lelietje-van-dalenbomen (Argyranthemum pinnatifidum).

Inheemse vogels die kunnen worden waargenomen zijn de Madeiravuurhaan (Rugulus ignicapillus madeirensis), de Madeirabuizerd (Buteo buteo harferti), een torenvalk (Falco tinnunculus canariensis), de Madeiralaurierduif (Columba trocaz) en de grijze kwikstaart (Motacilla cinerea),

Niveau Gemiddeld
Afstand 12,5 km
Duur ca 6,5 uur
Hoogste punt 1220 m
Laagste punt 940 m
Startpunt Miradouro Boca da Corrida
Eindpunt E.R. 228 (Encumeada)
Bereikbaarheid Per auto
Mooie uitzichten op de Nonnenvallei
Mooie uitzichten op de Nonnenvallei

PR13 Vereda do Fanal wandelroute

Deze route begint op de regionale weg - 209 op het Paúl da Serra-plateau (Assobiadores) en eindigt nabij het bosbouwstation in Fanal. Het is ook verbonden met de parochie van Ribeira da Janela via de paden PR 14 - Levada dos Cedros en PR 15 - Vereda da Ribeira da Janela.

Deze route ligt in een goed bewaard gebleven gebied van het oorspronkelijke Laurissilva-bos van Madeira, dat door de UNESCO is geclassificeerd als natuurlijk werelderfgoed en deel uitmaakt van het Natura 2000 - Europees netwerk van gebieden van communautair belang.

Geniet van het prachtige gebied van Fanal, een kleine vulkanische krater die door het natuurpark Madeira is geclassificeerd als rustreservaat, voor een moment van pure ontspanning. De schoonheid van dit gebied ligt niet alleen in de imposante oude bossen van Madeira-laurierbomen (Ocotea foetens), waarvan sommige al groeiden toen het eiland werd ontdekt, maar ook in de spectaculaire landschappen die vanuit uitkijkpunten te zien zijn.

Niveau Gemiddeld
Afstand 10,8 km
Duur ca 4 uur
Hoogste punt 1420 m
Laagste punt 1130 m
Startpunt E.R. 209 Assobiadores
Eindpunt E.R. 209 Fanal
Bereikbaarheid Per auto
Wandel door het oeroude laurierbos op de Fanal vulkaan
Wandel door het oeroude laurierbos op de Fanal vulkaan

PR14 Levada dos Cedros wandelroute

Deze spectaculaire route begint in Fanal, op het Paúl da Serra-plateau, en gaat verder door het Laurissilva-bos.

Beginnend bij de regionale weg - 209 nabij Fanal, volgt dit pad Levada dos Cedros en leidt naar de parochie van Ribeira da Janela via de 15 - Vereda da Ribeira da Janela. Rond het prachtige gebied van Fanal, een kleine vulkanische krater van zeldzame schoonheid, vindt u oude Madeira-laurierbomen (Ocotea foetens).

Levada dos Cedros werd gebouwd in de 17e eeuw en vindt zijn oorsprong in de bronnen van Lombo do Cedro, 1000 meter boven zeeniveau.

Onderweg kom je enkele van de volgende inheemse soorten tegen: Madeira-laurier (Ocotea foetens), lelietje-van-dalenbomen (Clethra arborea), Canarische lauweren (Laurus novocanariensis), Indische baaien (Persea indica) en Madeiraanse bosbes (Vaccinium padifolium).
Vanaf het begin volgt de route van Levada dos Cedros de steile helling op de rechteroever van Ribeira da Janela naar Entrosa, waar hij afbuigt in noordelijke richting om te eindigen bij Curral Fasso.

Niveau Gemiddeld
Afstand 5,8 km
Duur ca 3 uur
Hoogste punt 1130 m
Laagste punt 840 m
Startpunt E.R. 209 (Fanal)
Eindpunt E.R. 209 (Curral Falso)
Bereikbaarheid Per auto
Door het laurierbos van Fanal naar Curral Falso
Door het laurierbos van Fanal naar Curral Falso

PR15 Vereda da Ribeira da Janela wandelroute

Deze route, die begint op de regionale weg - 209, in de omgeving van Curral Fasso, en eindigt bij het dorp Ribeira da Janela, gaat vrijwel geheel bergafwaarts. Het loopt langs een voetpad dat vroeger door de lokale bevolking werd gebruikt om de nederzettingen aan de zuidkant van het eiland te bereiken, met name Calheta en Ponta do Sol. Bij Ribeira da Janela vindt u terrasvormige velden (poios), ondersteund door moeizaam gebouwde stenen muren.

De naam van de nederzetting, Ribeira da Janela, komt van de naam van de langste waterloop van Madeira, die ongeveer 15,7 km lang is.

Hier kunt u Madeira-laurierduiven (Columba trocaz) zien, die endemisch zijn voor Madeira. Tijdens trekseizoenen kun je ook vogels tegenkomen zoals kleine zilverreigers (Egretta garzetta) of wilde eenden (Anas platyrhynchos).

Dit pad sluit aan op PR 14 - Levada dos Cedros en op PR 13 - Vereda do Fanal, beide met toegang tot het gebied van Fanal.

Niveau Gemiddeld
Afstand 2,7 km
Duur ca 1,5 uur
Hoogste punt 820 m
Laagste punt 400 m
Startpunt E.R 209 (Curral Falso)
Eindpunt Ribeira da Janela
Bereikbaarheid Per auto
Over het oude voetpad naar Ribeira da Janela
Over het oude voetpad naar Ribeira da Janela

PR16 Levada da Fajã do Rodrigues/ Ribeira do Inferno wandelroute

Deze route begint in Ginjas in de gemeente São Vicente en volgt het wandelpad Levada da Fajã do Rodrigues (of Fajã da Ama) en eindigt bij de bron van de levada in Ribeira do Inferno. Tunnels zijn heel gebruikelijk langs deze levada en daartussen kunt u genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de São Vicente-vallei.

De bron van deze levada is de Ribeira do Inferno en slingert zich een weg langs bergkammen en valleien naar de landbouwvelden van São Vicente. Het exotische bos aan het begin van de route, met zeedennen (Pinus pinaster), eucalyptus (Eucalyptus globulus) en andere, maakt al snel plaats voor de dichte vegetatie die kenmerkend is voor het Laurissilva-bos.

Waterlopen zorgen voor de vitaliteit van soorten als de kanariewilg (Salix canariensis), de grote Madeira-laurier (Ocotea foetens), Indische baaien (Persea indica) en de lelietje-van-dalenbomen (Clethra arborea).

We kunnen ook bloemen vinden zoals geraniums (Geranium palmatum), Mandons chrysanten (Argyranthemum pinnatifidum), Madeiraanse orchideeën (Dactylorhiza foliosa) en Kanarieboterbloemen (Ranunculus cortusifolius). Mogelijk ziet u ook vogels zoals Madeiraanse vinken (Fringilla coelebs madeirensis) of kleine Madeiraanse vuurhaantjes (Regulus ignicapillus madeirensis).

Niveau Gemiddeld
Afstand 3,9 km (+ 3,9 km terug)
Duur ca 3,5 uur (heen en terug)
Hoogste punt 600 m
Laagste punt 580 m
Startpunt Ginjas
Eindpunt Ginjas
Bereikbaarheid Per auto
Je eindigt bij de bron van levada Ribeira do Inferno
Je eindigt bij de bron van levada Ribeira do Inferno

PR17 Caminho do Pináculo e Folhadal wandelroute

Dit pad begint op de regionale weg - 110 op weg omhoog van Encumeada naar Paúl da Serra (Lombo do Mouro). De route leidt naar de gebieden Bica da Cana, Casa do Caramujo en Folhadal en eindigt bij de regionale weg 228 bij het knooppunt Encumeada.

Het pad volgt Levada da Serra en Levada do Norte en doorkruist een prachtig gebied met natuurlijk Laurissilva-bos, met Madeira-orchideeën (Dactylorhiza foliosa), Canarische boterbloemen (Ranunculus cortusifolius), Mandons chrysant (Argyranthemum pinnatifidum) en geraniums (Geranium palmatum).

Langs de route geniet je van prachtige uitzichten op de valleien van São Vicente en Ribeira Brava en de centrale bergketen, met in het oog springende Pico Ruivo en Pico do Areeiro. Ook vind je er diverse levada’s en tunnels. Op een gegeven moment splitst de oorspronkelijke levada zich in twee takken. Hier moet u het wandelpad langs Levada do Norte nemen. Wanneer u de laatste tunnel uit komt, bevindt u zich in de omgeving van Folhadal. Bij Encumeada kunt u PR 1.3 - Vereda da Encumeada nemen, die naar Pico Ruivo leidt.

Niveau Gemiddeld/Moeilijk
Afstand 15,5 km
Duur ca 6,5 uur
Hoogste punt 1620 m
Laagste punt 1000 m
Startpunt E.R. 110 (Lombo do Mouro)
Eindpunt Encumeada
Bereikbaarheid Per auto
Onderweg krijg je prachtige uitzichten op Pico Ruivo en Pico do Areeiro
Onderweg krijg je prachtige uitzichten op Pico Ruivo en Pico do Areeiro

PR18 Levada do Rei wandelroute

Het pad naar Levada do Rei begint bij de waterzuiveringsinstallatie van Quebradas in São Jorge en eindigt bij de bron van de levada, in Ribeiro Bonito.

Het eerste deel van de route, door een bosrijk gebied met wat inheemse vegetatie, biedt reizigers uitzicht op de landbouwvelden van São Jorge en Santana.

Halverwege het pad komt de levada, die vanuit het binnenland van het eiland langs de berghellingen slingert, een spectaculair gebied met inheems bos binnen.

In het laatste deel van de wandeling weerspiegelt het gebied van Ribeiro Bonito de oorspronkelijke natuurlijke rijkdom van Madeira, duidelijk zichtbaar in de dichte vegetatie van het Laurissilva-woud. De natuurlijke omgeving, vol water en vegetatie, zorgt ervoor dat veel bomen kunnen gedijen, zoals de laurierbomen die alleen op Madeira, Azoren en de Canarische eilanden voorkomen, maar ook vogels, zoals de vuurgoudhaan van Madeira.

Maak van de gelegenheid gebruik om de historische watermolen van São Jorge te bezoeken.

Niveau Gemiddeld
Afstand 5,1 km (+ 5,1 km terug)
Duur ca 3 uur (heen en terug)
Hoogste punt 710 m
Laagste punt 530 m
Startpunt ETAR de São Jorge
Eindpunt ETAR de São Jorge
Bereikbaarheid Per auto
Door dichte bossen en langs rotswanden met watervallen
Door dichte bossen en langs rotswanden met watervallen

PR19 Caminho Real do Paul do Mar wandelroute

Dit is een aangename korte wandeling die bijna geheel bergafwaarts gaat en slingert tussen terrasvormige akkers vanuit het dorp Prazeres aan Paul do Mar.

Voordat je aan de afdaling begint kun je de educatieve boerderij Quinta Pedagógica dos Prazeres bezoeken. Dit is een soort kinderboerderij zoals wij dat kennen met dieren en hier kun je ook kruideninfusies proberen en zelfgemaakte jam van traditioneel fruit kopen.

Aan het begin van de afdaling kun je op het Lomba da Rocha uitkijkpunt al een mooi uitzicht op Jardim do Mar en Paul do Mar beleven. De afdaling naar Paúl do Mar slingert de steile helling af vanaf Assomadouro (belvedere) en het uitzicht op Jardim do Mar en Paúl do Mar is fantastisch. Dit verharde pad dat met ondiepe treden zigzaggend langs de steile helling naar beneden loopt, is een echt onderdeel van het erfgoed van het eiland en getuigt van het harde werk waarmee gemeenschappen in het verleden te maken kregen om hun isolement te overwinnen.

Watervallen en de endemische flora die kenmerkend is voor de lagere hoogten, zoals de Massaroco of ook wel de Blue Pride of Madeira en de visverdovende wolfsmelk (Euphorbia piscatoria), maken deze route een ontdekkingsreis.

In Paúl do Mar, vroeger een belangrijk vissersdorpje, vind je nog steeds sporen van de zoutvlakten, de schoorsteen van de conservenfabriek uit 1912 en ook van een suikerrietmolen.

Niveau Gemiddeld
Afstand 1,8 km
Duur ca 1 uur
Hoogste punt 537 m
Laagste punt 35 m
Startpunt Prazeres
Eindpunt Paúl do Mar
Bereikbaarheid Per auto of bus 142 - Ponta do Pargo
Zigzaggend afdalen door terrasakkers naar Paul do Mar
Zigzaggend afdalen door terrasakkers naar Paul do Mar

Wandelroutes Madeira op de kaart

Op onderstaande kaart kun je startpunten van de genoemde wandelroutes bekijken. Bekijk een groot formaat van de kaart met wandelroutes op Madeira.

Madeira is een fantastisch eiland als je lekker wilt wandelen en genieten van de natuur in combinatie met het mooie weer. De natuur is erg uniek en divers en er zijn ontzettend veel wandelroutes beschikbaar. 

De mooiste wandelvakanties naar Madeira

Bekijk een selectie van wandelreizen naar Madeira van onder andere ANWB, SNP en OAD.

Wandelen op Madeira tips

Onderstaande een aantal tips voor als je gaat wandelen op Madeira. 

 • Zorg dat je goede wandelschoenen draagt van het type A/B of B zodat je voldoende grip hebt.
 • Houd het weer goed in de gaten. Als het regent zijn veel paden niet prettig om op te wandelen en bij mist zie je bij de hoger gelegen routes zoals Pico Ruivo niet veel van het uitzicht.
 • Neem een regenjas of poncho mee. Ook al schijnt de zon, het weer kan snel omslaan door de microklimaten zoals bijvoorbeeld in de bergen.
 • Neem een zaklamp of hoofdlamp mee. Langs levada wandelingen moet je soms door onverlichte tunnels lopen. 
 • Neem geen wandelstokken mee op levada wandelingen. De paden langs levada's zijn smal en de stokken zijn daardoor niet goed te gebruiken en zitten in de weg.
 • Ga extra vroeg op pad. Als je de drukte wilt vermijden op de populaire wandelroutes of om van de zonsopgang te genieten.

Wat is beste reistijd om te wandelen op Madeira?

De beste reistijd voor Madeira is in de lente van april t/m juni en in de herfst van oktober t/m november.

Madeira heeft een gematigd subtropisch klimaat en men spreekt ook wel vaak van het eiland van de eeuwige lente. Hierdoor is Madeira het hele jaar door te bezoeken en de temperatuur zal altijd ergens tussen de 20°C en 30°C zitten. Het weer op Madeira kan wel enigszins onvoorspelbaar zijn en regen, mist en de nodige vochtigheid op het eiland zijn een vast onderdeel van het klimaat en maken deel uit van het subtropische klimaat.

In de lente, van april t/m juni, is het weer over het algemeen mild met aangename temperaturen en is het de mooiste tijd om er te gaan wandelen. De gemiddelde temperaturen liggen tussen de 17°C en 23°C. De natuur is op zijn mooist, met bloeiende bloemen en groene landschappen die perfect zijn voor wandeltochten. De beste reistijd om bloemen te bewonderen op Madeira is dan ook vanaf april tot en met juni. 

De zomermaanden, van juli tot september, brengen warmere temperaturen met zich mee, waarbij de gemiddelde temperaturen schommelen tussen de 24°C en 28°C. Hoewel het wat warmer kan zijn, biedt de nabijheid van de oceaan een verfrissende bries en maakt het wandelen nog steeds comfortabel. Het is ook een uitstekende tijd om te genieten van de vele stranden en de prachtige kustlijn van Madeira.

In de herfst, van oktober tot november, zijn de temperaturen weer aangenaam met gemiddelde temperaturen tussen de 20°C en 24°C. Bloemen en planten staan niet meer in bloei maar de natuur is nog steeds prachtig groen en in de herfst kun je rustiger wandelen op Madeira omdat er dan minder toeristen zijn. 

Madeira kent enorm veel hoogteverschillen waardoor er microklimaten ontstaan. Omdat de wolken die veelal vanuit het Noorden komen tegen de bergen blijven hangen is het in het Noorden en in de bergen koeler, is er minder zon en valt er meer regen. De zuidkant van Madeira waar Funchal ligt is het warmst, valt de minste regen en hier kun je mooi verblijven voor een wandelvakantie.

De gemiddelde temperatuur en neerslag per maand op Madeira

Beste reistijd, klimaat, temperatuur en neerslag per maand Madeira