Wandelen in Midden-Portugal

Ga wandelen in Midden-Portugal, het groene hart van het land dat gezegend is met een divers landschap. Fantastische stranden, charmante bergdorpjes en de rotsachtige hellingen van de Serra da Estrela, de hoogste bergketen op het vasteland van Portugal.

Wandelen in Aveiro, het Venetië van Portugal

Wandel door historische steden

In het prachtige Coimbra ligt de oudste universiteit van Portugal met een fantastische bibliotheek uit de 13e eeuw en de mooiste barokke architectuur van het land. Het is ook de moeite waard om de historische steden Viseu en Castelo Branco te bezoeken, evenals Aveiro, dat bekend staat als het "Portugese Venetië" om zijn doolhof van grachten, gondelachtige boten en pittoreske lagunes.

Ontdek een schat aan cultuur

Culturele attracties tijdens het wandelen in Midden-Portugal zijn kathedralen, musea, kunstcollecties en Romeinse ruïnes, evenals de forten aan de Spaanse grens, die dateren uit de 11e en 13e eeuw. Deze regio staat ook bekend om zijn traditionele festivals, waar de handgemaakte bergkaas, die wordt beschouwd als de beste in Portugal, gastvrij wordt geserveerd.

Een berggebied dat in elk jaargetijde boeit

Als wandelaar kun je niet genoeg krijgen van de spectaculaire uitzichten in de Serra da Estrela. Dit natuurpark, waar de rivieren Mondego en Zêzere ontstaan, beslaat het grootste gebied van beschermde bossen in Portugal. Veel kristalheldere meren en wandelpaden wachten hier op je. De valleien en ruggen veranderen in de loop van het jaar. Zelfs in het voorjaar biedt het fantastische landschap een prachtig decor voor wandelaars. En in de herfst tonen de bergen zich in een fascinerende reeks kleuren.

Wandel in de zomer of winter in Serra Da Estrela

Serra da Estrela heeft prachtige meren, bloemenvelden en vergezichten. Zelfs in juni lag er boven op de berg op bepaalde gedeeltes nog sneeuw. Het hoogste punt "Torre" heeft een gemetselde zuil van 7 meter hoog en brengt het hoogste punt daarmee op 2000m.

Het meest Portugese dorp, Monsanto keiendorp

Op de grens met Spanje

In het grensgebied van Midden-Portugal met Spanje zijn het vooral de vele historische dorpen die de bezoeker boeien. In de grensforten Almeida, Sortelha of Belmonte evenals in de vele kleine leisteendorpjes en niet in het minst in het "meest Portugese dorp van Portugal", het Monsanto ingebed in enorme rotsblokken, leeft het oorspronkelijke Portugal op een fascinerende manier voort.

Monsanto lijkt wel tegen de bergwand te kleven. Het was beslist de moeite waard om te bezoeken. Niet alleen voor het geweldige panorama, maar er zijn overal enorme monolieten waartussen en waarin ze hun huizen hebben gebouwd.

Het klimaat van Midden-Portugal en beste reistijd

Midden-Portugal heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Midden-Portugal is 19°C en er valt in een jaar tijd 446 mm regen. Het is er 227 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 73% en een UV-index van 4.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in Midden-Portugal

Midden-Portugal beste reistijd en klimaat

In Midden-Portugal kun je het beste wandelen in de maanden april t/m oktober. In juli en augustus kan het in de kustgebieden erg warm zijn, rond de 30 graden. Naar het binnenland toe en aan de grens met Spanje is het in die maanden zelfs nog wat warmer. Een uitzondering is de streek Guardia met daarin wandelgebied Serra da Estrela waar het vergelijkbaar is met het gemiddelde klimaat met iets koelere herfst- en wintermaanden.

Uitgelichte wandelreizen

2 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort