Wandelen in Noord-Portugal

Wandel in Noord-Portugal langs de rivieren Minho, Douro en Lima door prachtige valleien. Bekijk bruisend Porto en bewandel vanaf daar noordwaarts de Portugese weg naar Santiago naar de Spaanse grens. Helemaal bovenin Noord-Portugal, op de grens met Spanje, wandel je door het enige nationale park van Portugal, de Peneda-Gerês. Deze strekt zich uit met bergen, riviervalleien en weelderige bossen. In het park van 70.000 hectare zijn er tal van wandelpaden van 7 tot 35 kilometer lang.

Wandelen door de Douro vallei

Wandelen in de Douro-vallei

De idyllische Douro-vallei in Noord-Portugal is ook een UNESCO-werelderfgoed in Portugal. Het staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid en een van de beroemdste wijnbouwgebieden. Hier groeien de druiven van de wereldberoemde portwijn.

De Douro rijst op in Spanje en stroomt in Porto in de Atlantische Oceaan. De "gouden rivier" Douro stroomt door een van de mooiste regio's van Europa. Naast wandelen staat feesten op de agenda en keer je steeds weer langs traditionele wijnhuizen omringd door wijngaarden. De uitstekende wijnen worden geserveerd met verfijnde gerechten uit de Portugese keuken.

Het aantal organisatoren van rondleidingen, wandeltochten en wijnproeverijen is enorm. Dourowandelingen zijn plezierwandelingen en gemakkelijk te hanteren, zelfs voor onervaren wandelaars.

Ook interessant zijn wandelingen in de bovenste Douro-vallei. Hier zijn de natuurparken Parque Natural do Douro en de Arribes del Duero aan de Spaanse kant.

Door Minho en over Portugese weg naar Santiago

Andere interessante wandelbestemmingen in Noord-Portugal zijn de natuurparken Alvão en Montesinho en het Geopark Arouca. U kunt ook een wandeling maken van de Minho streek naar Porto. De wandeling voert langs de rivieren Minho, Douro en Lima naar de kust door een gevarieerd terrein.

Ook valt het aan te bevelen de Portugese Weg van St. James (Santiago) vanuit Porto richting de Spaanse grens te bewandelen. Wandel langs romantische bergdorpen, Romeinse bruggen en vestingstadjes. Hoogtepunten van de reis zijn een deel van het natuurpark Peneda-Gerês, de stad Barcelos, traditionele herenhuizen en de wijnstreek Vinho Verde (Minho).

Wandelen in Porto en omgeving

Porto, het kloppende hart van Noord-Portugal, is indrukwekkend met zijn unieke locatie aan de monding van de Douro. Het stadsbeeld wordt gekenmerkt door de vele grote pleinen, smalle straatjes in de oude stad en imposante gebouwen die allemaal als werelderfgoed zijn aangemerkt. Porto fascineert met zijn levendige stadscultuur en een bruisend nachtleven maar is ook ideaal om te ontspannen met een glas portwijn op de Ribeira.

Als u meer wilt weten over het culturele en religieuze erfgoed van Noord-Portugal is er ook genoeg te vinden buiten Porto. Of het nu in Guimarães is, de geboorteplaats van de eerste Portugese koning Afonso Henriques of in Braga met zijn vele kerken, de geschiedenis komt tot leven wanneer u wandelt in Noord-Portugal wanneer u de vele kleine dorpjes doorkruist die hun tradities tot op heden hebben behouden. Overnacht in oude kastelen en waan je in het dagelijkse Portugese bestaan.

Wandelen in Porto stad en omgeving

Je kunt dagenlang onvergetelijke wandelingen maken door authentiek Noord-Portugal, langs de rivieren in het binnenland en het grootse en diverse natuurschoon in het Peneda-Gerês park.

Het klimaat van Noord-Portugal en beste reistijd

Noord-Portugal heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Noord-Portugal is 19°C en er valt in een jaar tijd 762 mm regen. Het is er 212 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 75% en een UV-index van 4.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in Noord-Portugal

Noord-Portugal beste reistijd en klimaat

In de maanden november t/m maart regent het vaak. Mede hierdoor zijn de maanden april t/m oktober het beste te bewandelen in Noord-Portugal. In juli en augustus kan het naar het binnenland toe erg warm zijn, tegen de 30 graden. Aan de kust is het die maanden maximaal 25 graden. Naar het binnenland toe en aan de grens met Spanje valt er de helft minder regen en is het in de wintermaanden een paar graden kouder.

Uitgelichte wandelreizen

5 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort