Wandelen in Alentejo (Zuid-Portugal)

Zuid-Portugal of ook wel de Alentejo is de meest dunbevolkte regio in Portugal. Het gebied wordt gekenmerkt door eindeloze graanvelden in het binnenland en ongerepte natuurlijke stranden aan de kust.

Wandel langs de kust van de Alentejo

Waarom je in de Alentejo moet gaan wandelen?

Nergens anders kun je zo veel leren over de geschiedenis van Portugal als hier. De vele kastelen, forten en kloosters geven een prachtige blik in het verleden. En als u zich aangetrokken voelt tot de zee, vindt u enkele van de mooiste stranden in Portugal in de Alentejo.
Wat je zeker moet doen in de Alentejo is Évora en omgeving bezoeken. Maak een wandeling door de eeuwen heen, bezoek enkele van de middeleeuwse dorpen zoals Monsaraz en probeer de Alentejo-keuken met wijn, kaas, olijfolie en worstjes.

Over de Alentejo

De Alentejo beslaat 30% van het vasteland van Portugal. Het strekt zich uit van de oevers van de Taag tot de Algarve. In het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan, in het oosten aan Spanje. De Alentejo is verdeeld in 5 subregio's: Alentejo Central, Alentejo Litoral, Alto Alentejo, Baixo Alentejo, Lezíria do Tejo. Slechts ongeveer 500.000 mensen wonen op 27.000 vierkante kilometer.

Typisch de Alentejo

Bijvoorbeeld, de vestingsteden Monsaraz en Marvão, elk hoog op een heuvel gelegen, waardoor bezoekers een onvergetelijk uitzicht hebben op de eindeloze uitgestrektheid van de Alentejo. Alentejaanse kaas, worst, vlees en wijn hebben lange tijd naam gemaakt over de nationale grenzen heen. U zult de warme gastvrijheid en de persoonlijke service vinden in de typische restaurants en in de landelijke, regionaal typische accommodaties, die aan de meest uiteenlopende eisen voldoen.

Wandelen in Monsaraz

Het klimaat van Zuid-Portugal en beste reistijd

Zuid-Portugal, de Alentejo, heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Zuid-Portugal is 23°C en er valt in een jaar tijd 267 mm regen. Het is er 259 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 67% en een UV-index van 5.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in Zuid-Portugal

Zuid-Portugal beste reistijd en klimaat"

De beste tijd om in Zuid-Portugal te gaan wandelen is in de maanden maart t/m juni en september t/m november. In de zomermaanden is het erg warm en droog. Dit geldt niet voor de kuststreken Setubal en West-Beja waar de wandelroute Rota Vicentina door loopt. Daar kun je de maanden juni en september ook bij temperaturen onder de 30 graden wandelen.

Uitgelichte wandelreizen

6 wandelreizen gevonden
Zwaarte
Comfort