Wandelen in Zuidwest Algarve

Wandelingen in de Algarve leiden door een verscheidenheid aan landschappen. Over kustpaden, door bergpassen en rivierdalen en over heuvelachtig landschap. Wandelen in de Algarve is voor iedereen.

Portugal wandelen Algarve kust rota vicentina

De verschillende landschappen

De Algarve biedt zoveel schoonheid met zijn gevarieerde landschappen. De regio kan worden verdeeld in drie zones: de ‘Serra’ (bergen), de ‘Barrocal’ in het midden en de kuststrook (‘Litoral’).

De charme van de echte Algarve ligt in het feit dat je jezelf in volledige eenzaamheid kunt vinden op slechts vijf minuten van een hoofdweg, waar alleen het getjilp van vogels de oneindige rust onderbreekt, waar de geur van wilde bloemen en kruiden je zintuigen vult en je je ogen uitkijkt bij het prachtige uitzicht.

Serra de Monchique

Een reis naar de Serra de Monchique in het zuidwesten van Portugal is een welkome afwisseling voor het hele gezin tijdens hun vakantie in de Algarve. Oude steeneiken, kastanjes en magnoliabomen groeien op de hellingen, er zijn traditionele terrasvelden en het charmante bergdorp Monchique. Een klim naar de toppen van Fóia en Picota is ook de moeite waard. Vanaf daar heb je een wijds uitzicht over de vlakte naar de zee.

Wandelen in het binnenland van de Algarve Barrocal

De Barrocal, het binnenland van de Algarve

'Barrocal' is de naam gegeven aan de kalkstenen bergen die zich uitstrekken van Kaap St. Vincent in het westen tot bijna de Spaanse grens.
Het gebied is zeer vruchtbaar, amandel-, vijgen-, olijf- en johannesbroodbomen groeien hier met duizenden.
Waar het land minder gecultiveerd is, kunt u de typische vegetatie van kalksteengebieden vinden: dwergpalmen, mastiekstruik, terpentijnpistache, lavendel, hulst, met hun stekelige bladeren, wilde jasmijn en de kleinbladige steenroos zijn zowel in het binnenland als aan de kust te zien.
In het voorjaar zijn er wilde bloemen in overvloed in de hele regio, zoals de kleine narcissen, tulpen, jonquilles en irissen die tussen de stenen en keien groeien.
Waar het terrein nog onaangeroerd is, vindt u ook vele soorten orchideeën, vooral bijen en spiegelorchidee.

De indrukwekkende rotskust bij Carvoeiro

Aan de zuidelijke rotskust heeft de Algarve een heel ander gezicht: de rotsen van oker tot roodbruin, gestreept met bizarre rotsformaties, veel rotsbogen en grotten. Maar ook aanzienlijk meer ontwikkeling in de directe omgeving van de kust en aanzienlijk meer toeristen. Het pad van de zeven hangende valleien in de buurt van Carvoeiro was geweldig, want hier kun je op relatief korte afstand indrukwekkende natuurlijke wonderen zien - en daarna ontspannen op een van de kleine, verborgen stranden.

De zuidwestkust van de Algarve

De kustlijn van de zuidelijke Algarve bestaat grotendeels uit relatief jonge ijzerhoudende afzettingen. De oranje tint van de beroemde kliffen in de Algarve wordt veroorzaakt door een verschillend ijzergehalte.
Deze afzettingen zijn jong en daarom zacht, en de zee en wind hebben ze uitgewassen in een bizarre verscheidenheid aan vormen, zoals rotsbogen, rotspitsen en grotten.
Binnen deze sedimenten zijn er afzettingen van nog jonger zand uit de ijstijd. Hieruit ontstonden de duinen langs de kliffen en de grote zandbanken bij de estuaria en langs de kust ten oosten van Faro.
Hier vindt u een uitgebreid systeem van landtongen, eilanden en zandbanken, waarachter salsh-dampen met een unieke flora en fauna zijn ontstaan.
Het wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste wetlands in Europa en werd in 1988 uitgeroepen tot natuurpark 'Via Formosa'.

Algarve zuidwestkust wandelen

Het klimaat van de Zuidwest Algarve en beste reistijd

De Zuidwest Algarve heeft een mediterraan klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor de Zuidwest Algarve is 19°C en er valt in een jaar tijd 78 mm regen. Het is er 274 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 73% en een UV-index van 5.

Maximum temperatuur en neerslag per maand in de Zuidwest Algarve

Afbeelding verwijderd.

De beste tijd om te gaan wandelen in de Zuidwest Algarve is van maart t/m december. Hierbij gaat het vooral om de kuststroken. Naar het binnenland toe, in het Monchique gebergte bijvoorbeeld, is het in de zomermaanden ca 5 graden warmer.

Uitgelichte wandelreizen

Zwaarte
Comfort
Geen wandelreizen gevonden.