Wandelvakantie Madeira met huurauto individueel 8 dagen

Portugal
Madeira

Flexibel wandelen in subtropische bloementuin met huurauto

Afwisselende wandelreis over het subtropische eiland Madeira, bekend om de enorme bloemenpracht en de groene terrashellingen. Optimale vrijheid met je eigen huurauto. Verken dit wandeleiland bij uitstek vanuit bijzondere accommodaties, verspreid over het eiland. Wissel een ontspannen dag bij het zwembad van je quinta af met een mooie wandeling langs de vaak spectaculair aangelegde levada’s (irrigatiekanalen), langs fraaie bergpaden en vulkanische rotsformaties. Bezoek ook het sfeervolle Funchal en Monte, met zijn botanische tuinen en wijnhuizen!

Met uw huurauto heeft u onbeperkte vrijheid om het eiland te verkennen en zelf te bepalen hoe u de dag doorbrengt. Omdat Madeira te boek staat als een echt wandeleiland, raden we u aan de auto regelmatig te laten staan en via het prachtige netwerk van levada’s de hoge bergmassieven, steile kliffen en diepe ravijnen te doorkruisen. Deze vakantie op Madeira richt zich vooral op de westkant van Madeira en is (nagenoeg zonder overlap) te combineren met de wandelreis (320001) aan de oostkant van het eiland tot een 15-daagse reis.

 • Fraai gelegen quinta's
 • Het hele jaar lekker wandelweer
 • Vrijheid met eigen huurauto
 • Wandelingen over het hele eiland
Gezelschap:Individueel
Type:Standplaats, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
Extra's:Inclusief huurauto
Portugal
Madeira
Individueel
Standplaats, langs hotels
8 dagen
vanaf € 713
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

DAG 1
Op het vliegveld van Funchal haalt u uw huurauto op en rijdt in 1 uur, via Funchal, langs de zuidkust naar uw eerste verblijfplaats. U zult zich verbazen over de ingenieuze wijze van wegenbouw op dit grillige eiland. Op sommige trajecten rijdt u meer door tunnels dan erbuiten. Toch krijgt u genoeg mee van de subtropische begroeiing, de overal verspreide huisjes en de schitterende kustlijn. Indien er na aankomst nog tijd is, kunt u een korte wandeling (4,5 km, 200 m stijgen en dalen, 2 uur lopen) door het typerende cultuurlandschap van Madeira maken: kleine akkertjes, huisjes en overal kleurige bloemen. Maar u kunt ook in de auto stappen en in 5 minuten naar een van de mooiste dorpjes van Madeira rijden. Jardim do Mar ligt aan zee, onder aan een steil klif en u kunt er goed eten.

DAG 2
Verkenning van de westpunt van Madeira. Via de slingerende rondweg rijdt u in ca. 1 uur, door afwisselend bos en dorpjes, naar Ponta do Pargo waar een klassieke vuurtoren het meest westelijke puntje van Madeira markeert. Vanaf 350 m hoogte kijkt u neer op de branding en de kliffen die de hele noordwestpunt van het eiland domineren. Uitgebreide wijnbouw zoals aan de zuidkust van Madeira is op deze winderige plek niet mogelijk. Het is hier wat minder dichtbevolkt, er worden andere gewassen verbouwd en er loopt wat vee.
Iets voorbij Ponta do Pargo kunt u een afwisselende rondwandeling maken (10 km, 400 m stijgen en dalen, 3,5 uur lopen). U loopt omhoog het bos in en pikt daar Levada Nova op. Het dennen-eucalyptusbos is heel open zodat u vanaf de levada veel zicht op zee hebt en de dorpjes onder u. Na een steile afdaling bereikt u een kapel met uitzicht op zee. U keert langs een indrukwekkend uitzichtpunt en een vriendelijk dorp, met veel bloemen en mandarijnenboompjes, terug naar uw auto.

DAG 3
Verkenning van de noordelijkste punt van Madeira en korte kennismaking met het hooggelegen binnenland. U rijdt door bos en struikgewas omhoog naar de bergrug van 1300 m die dit deel van het eiland domineert. Het landschap hier is niet te vergelijken met de kuststrook, alleen al omdat het onbewoond is. Via een aantal uitzichtpunten daalt u af naar Porto Moniz, het noordelijkste plaatsje, gelegen aan zee, met een natuurlijke haven. Ver boven Porto Moniz begint een van de mooiste levadawandelingen: Levada da Ribeira da Janela. Deze levada levert water aan een krachtcentrale die aan zee staat en in 1965 in werking is getreden. Eerst heeft u fraai zicht op de kleine terrasjes en huisjes met oranje daken op de steile helling aan de overkant, dan loopt u een weelderig laurierbos binnen, gelegen in een ongerepte, onpeilbaar diepe vallei. Deze vlakke wandeling duurt maximaal 2,5 uur (max. 250 m stijgen en dalen). U loopt heen en terug dezelfde route, dus een kortere wandeling kan ook.
Na de wandeling rijdt u naar Fanal, een stukje Afrikaanse savanne op 1200 m hoogte. Grillige laurierbomen, vol mos en varens, staan in een weidegebied met grazend vee. Daarna bereikt u de moerassige hoogvlakte Paúl da Serra, het best te vergelijken met Schotland, en daalt dan af naar Calheta.

DAG 4
U rijdt 10 km omhoog naar de bergkam op 1300 m hoogte. Hier zet u de auto neer en daalt aan de andere kant van de kam af, het dal van Rabacal in. Door dit dal stroomt het water van de hoogvlakte Paúl da Serra naar beneden. Middels levada’s op vier niveaus wordt het water opgevangen en via tunnels naar de zuidkant van de bergrug geleid, waar het in de Levada Nova verdeeld wordt over de uitgestrekte landbouwgebieden. U wandelt over mossige levada’s, onder bomen vol baardmos en langs druipende rotswanden naar de 25 Fontes, waar het water van een enorme waterval en meerdere kleinere bronnen opgevangen wordt, daalt af naar Levada da Rocha Vermelha en ziet hoe deze, onder aan een loodrechte wand, in een 2 km lange tunnel verdwijnt. Na genoten te hebben van het uitzicht over de imposante groene vallei van de Ribeira da Janela, klimt u weer omhoog naar de Levada das 25 Fontes en ziet ook deze in een tunnel verdwijnen. Op deze dag krijgt u een goed beeld van de noeste arbeid die verricht is om Madeira groen te houden. De wandeling kan naar believen ingekort of juist verlengd worden. Het is zelfs mogelijk het begin en eind met een taxibusje af te leggen, zodat er slechts een korte wandeling naar de mooiste plekken gemaakt hoeft te worden. Totale wandeling: 8,5 km, 550 m stijge en dalen, 3,5 uur.

DAG 5
U verlaat uw verblijfplaats aan de zonnige zuidkust en rijdt via Paúl da Serra en de Encumeada-pas (1083 m) naar Sao Vicente aan de groene en vochtige noordkust. Hier volgt u een tijdje de kustweg, onderlangs spectaculaire kliffen, naar uw volgende overnachtingsadres in Boaventura of Arco de Sao Jorge. Totale rijafstand is ca. 60 km.
Onderweg kunt u twee wandelingen maken die een goed beeld geven van het groene en grillige berggebied rond Encumeada. Net ten oosten van Encumeada liggen de hoogste toppen van Madeira (Pico Ruivo, 1862 m en Arieiro, 1816 m). Eerst stopt u aan de rand van Paúl da Serra bij het uitzichtpunt Bica da Cana (1600 m) waar u een korte wandeling (3,5 km, 200 m stijgen en dalen, 1,5 uur), gedeeltelijk langs de Levada da Serra, kunt maken. Iets verder, net onder de Encumeada-pas, begint de Caminho Real de Encumeada, een oude handelsroute. U loopt door een spectaculair landschap met weelderige vegetatie naar Curral Jangao, een mooi dal onder grillige toppen, waar de restanten van een verlaten nederzetting nog zichtbaar zijn in het groen. Wandeling: 7 km, 250 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Vlak bij uw accommodatie in Arco de Soa Jorge ligt een bijzondere botanische tuin met onder meer een fraaie rozentuin met meer dan duizend variëteiten, een van de grootste collecties in Portugal.

DAG 6
U kunt vandaag een heel afwisselende rondwandeling maken via een spectaculair klifpad (een oude handelsroute 200 m boven de branding) en door het cultuurland rond Boaventura. Terwijl u door jungle-achtige vegetatie langs een authentieke levada loopt, heeft u zicht op Boaventura en de oceaan. De totale beschreven wandeling is vrij pittig (11,5 km, 650m stijgen en dalen, 5 uur lopen), maar (veel) kortere varianten zijn mogelijk. 
Het kan echter slecht weer zijn aan de noordkust. Niets staat u dan in de weg om naar Funchal te rijden (75 km, grotendeels over Via Expresso), waar het waarschijnlijk wel mooi weer is. Funchal is een gezellige stad met leuke terrasjes en eethuisjes, maar ook aardige musea en historische gebouwen. Uiteraard heeft u hier ook de gelegenheid om madera te proeven in eeuwenoude wijnkelders.
Als het juist mooi weer is, rijdt u misschien liever de 35 km naar Teixeira op 1600 m hoogte en beklimt de Pico Ruivo, met 1862 m de hoogste top van Madeira.

DAG 7
Via de grillige noordkust rijdt u naar uw laatste overnachtingsadres aan de oostkant van Madeira. Het is een mooie rit, waarin u met vele bochten enorme dalen doorkruist. Overal steile hellingen met groene gewassen en oranje daken, daarboven nevelige wouden. Geregeld heeft u vanaf grote hoogte zicht op zee. De rit is ca. 60 km, maar daar heeft u zeker 1,5 uur voor nodig. Dan is er nog genoeg tijd voor een mooie wandeling, bijvoorbeeld naar de bij dag 6 al genoemde Pico Ruivo. U kunt ook doorrijden naar het bijzondere woestijn-schiereiland Ponta Sao Lourenco. De vochtige lucht die tegen de rest van Madeira ver genoeg opstijgt om veel regen en mist te veroorzaken, drijft moeiteloos over het lage schiereiland, vandaar dat het er bijna nooit regent. Er groeit dan ook heel weinig en de roodachtige vulkanische kleuren komen goed tot hun recht (wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur). Daarna kunt u een terrasje aandoen in het historische stadje Machico. Zarco, een van de ontdekkers van Madeira, is in 1419 in Machico aan land gekomen. In het centrum staan nog wat aardige historische panden naast eeuwenoude platanen en er wordt aan het eind van de dag druk geflaneerd aan de boulevard.

DAG 8
Na het ontbijt eindigt het arrangement. We hebben deze overnachtingsplek gekozen omdat u minder dan 10 km van het vliegveld af zit, maar er geen last van hebt.

Over de accommodatie(s)

U overnacht tijdens deze reis op drie zeer verschillende plekken. Door de kleinschalige accommodaties waar me mee werken en de grote vraag kunnen wij pas bij boeking zekerheid geven over de exacte accommodatie waar u zult verblijven, maar het verblijf is altijd comfortabel met eigen badkamer en meestal balkon of terras.

De eerste dagen verblijft u op enige hoogte aan de (meestal) zonnige zuidkust in de omgeving van Calheta, tussen wijngaarden en een parkachtig landschap in een oude (wijn)quinta of prima hotel, met goede voorzieningen en  meestal ook een zwembad. In deze omgeving zijn diverse accommodaties waarmee wij samenwerken.

Aan de noordkant van Madeira verblijft u bij Arco de Sao Jorge in een van de huisjes die verscholen staan in een enorme, bloemenrijke tuin. Deze huisjes zijn volledig ingericht met zitje, badkamer, keukenhoek maar zijn allemaal net even anders van vorm en grootte. Ook hier een gezellige gemeenschappelijke ruimte en uiteraard een zwembad. Mocht er geen huisje beschikbaar zijn, dan overnacht u in een alternatief in de omgeving van Arco de Sao Jorge; in deze omgeving zijn niet veel accommodaties, dus dit kan wat extra reistijd opleveren.

De laatste nacht slaapt u nabij het vliegveld, maar wel in een leuke omgeving en zonder last van dat vliegveld. Alle hotels zijn slechts 10 minuten rijden van het vliegveld in de plaatsjes Santa Cruz, Machico of Santo da Serra.

N.B. De meeste accommodaties op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien u een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt, kunnen we dat niet overal garanderen.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • huurauto
 • digitale reisinformatie
 • originele (wandel)kaart van Madeira (krijg je ter plekke)
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • brandstof en eventuele tol
 • entreegelden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Flexibel wandelen in subtropische bloementuin met huurauto
Portugal
Madeira
vanaf € 713
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.