Wandelrondreis op schitterend Madeira
madeira

Ontdek bloemeneiland Madeira aan de hand van prachtige wandelroutes. Je gaat zelf op pad met kaart en GPS. Geniet van waanzinnige uitzichten, wandel naar de top van de bekende Pico Ruivo en verken de onbekendere kant van het groene eiland. 

Je maakt mooie meters - deels van accommodatie naar accommodatie - en geniet van steeds wisselende uitzichten. De wandeletappes nemen je mee langs de kust, door de bergen en natuurlijk over levada's; geaccidenteerde wandelpaden langs smalle irrigatiekanalen die vroeger dienden om het water te transporteren van het natte noorden naar het drogere zuiden.

Vergeet onderweg vooral niet te genieten van de lokale streekproducten. Zo zijn de heerlijke schapenkazen, de fameuze Madeira wijn, Espetada en het lokale drankje poncha een streling voor de tong.  

 

ANWB Wandelrondreis op schitterend Madeira
  • onbekend en bekend Madeira te voet ontdekken
  • verblijf 1 nacht in een tipitent met spectaculair uitzicht
  • inclusief vlucht en vervoer van/naar de luchthaven en bagagevervoer
Gezelschap: Individueel
Type: Trektocht
Zwaarte: 3. Goede conditie
Comfort: 3. Comfortabel
8 dagen
vanaf € 1239
Inclusief retourvlucht
Data en prijzen
aangeboden door ANWB
Dagprogramma

Iedereen die een redelijke wandelconditie heeft kan de wandelingen doen. Het bagagevervoer tussen de verschillende accommodaties wordt verzorgd. 

Je verblijft in verschillende soorten accommodaties. De eerste twee nachten is het aan de kust gelegen Monte Mar Palace Hotel in Ponte Delgada je uitvalsbasis voor de eerste wandelkilometers. Op dag 3 wandel je door richting het dorpje Arco de Sao Jorge. Hier verblijf je één nacht in een kleinschalige eenvoudige B&B waar de Nederlandse eigenaren je alles vertellen over het eiland. De volgende dag staat je een bijzondere overnachting te wachten. Je verblijft in een tent op een bijzondere locatie met spectaculair uitzicht over de oceaan, dat is nog eens wakker worden! De laatste drie nachten verblijf je in een zeer fijne quinta met veel faciliteiten. 

Iedere dag is het ontbijt inclusief en krijg je een lunchpakket mee voor onderweg. 

Dag 1: Amsterdam – Funchal luchthaven- Ponte Delgada

Vandaag begint het wandelavontuur op Madeira. Op de luchthaven in Funchal word je opgewacht en met een transfer naar je eerste logeeradresje gebracht.

Afhankelijk van je aankomsttijd heb je nog tijd om de omgeving te verkennen of lekker te ontspannen bij het zwembad van je hotel in Ponte Delgada.

Dag 2: Ponte Delgada omgeving

Ponte Delgada ligt aan de noordkust van het eiland, een prachtig stukje ongerepte natuur. Vandaag heb je twee wandelopties.  

De eerste wandeling brengt je langs de kust naar het dorpje Sao Vicente. De tweede optie brengt je naar een hogerop gelegen Lombada, iets meer klimmen dus. De uitgebreide informatie over deze exacte routes krijg je op bestemming. Inclusief de uitrusting met GPS. 

Overnachting in Monte Mar Palace. 

Wandeling optie 1: circa 14 kilometer, duur ca. 3-4 uur, 370 meter stijgen en 370 meter dalen, makkelijke tot gemiddelde moeilijkheidsgraad

Dag 3: Ponte Delgada - Arco de São Jorge

Je gaat op weg naar het tweede logeeradres in Arco de São Jorge. 

De wandeling brengt je via een oude trap hoger landinwaarts waar je twee schitterende watervallen gaat bewonderen. Vervolgens daal je weer af, richting het dorpje Arco de São Jorge middels een kustpad. Overnachting in Guesthouse Arco de São Jorge of gelijkwaardig. 

Het dorpje is omgeven door wijngaarden en bergen en daardoor heeft het een microklimaat wat het interessant maakt voor de verbouw van verschillende landbouwproducten.

Wandeling: circa 11 kilometer, duur ca. 4-5 uur, 770 meter stijgen en 660 meter dalen, gemiddelde tot hoge moeilijkheidsgraad

Dag 4: Arco de São Jorge - São Jorge

Vandaag staat een bijzonder en avontuurlijk logeeradresje op je te wachten! Je wandelt van het dorp Arco naar São Jorge waarbij je pieken en dalen trotseert. 

Uiteindelijk voert deze wandeling naar een uniek eilanddecor. Op een hoger gelegen plekje staat hier de tipitent op je te wachten. In de avond kan je een kampvuur maken op de aangegeven plek en genieten van deze bijzondere ervaring. 

Wandeling: circa 17 kilometer, duur ca. 5 - 5,5 uur, 100 meter stijgen en 400 meter dalen, gemiddelde moeilijkheidsgraad

Dag 5: São Jorge - Santana

Wie wil er nu niet wakker worden met zo’n grandioos uitzicht? Vandaag zet je koers naar het dorpje van São Joa. 

Na het doorkruisen van het dorpje gaat de wandeling verder, langs het kustpad naar Calhau, op weg naar de laatste accomodatie. Hier verblijf je de laatste drie nachten. 

Wandeling: circa 12 kilometer, duur ca. 3-4 uur, 550 meter stijgen en 750 meter dalen, gemiddelde moeilijkheidsgraad

Dag 6: Santana

Durf jij het aan om de wandeling te maken naar de hoogste top van Madeira, de Pico Ruivo*? 

Je kunt helemaal naar het hoogste punt wandelen en kijkt dan uit op de andere bergtoppen, bij mooi weer heb je een prachtig vergezicht. Er zijn verschillende opties aan (lengtes van) wandelingen: mede afhankelijk van het weer kan je kiezen welke route je gaat afleggen en hoe pittig je de wandeling wil maken. 

Met de transfer word je afgezet bij de parkeerplaats van Achada do Texeira. Hier kun je kiezen om een volledige wandeling te maken of alleen een deel van de wandeling. 

Achada do Texeira naar Pico Ruivo 
Wandeling: circa 6 kilometer, duur 2 uur, 600 meter stijgen en 600 meter dalen, makkelijke tot gemiddelde moeilijkheidsgraad

Pico Ruivo en Encumeada deel
Wandeling: circa 7 kilometer, duur 2-3 uur, 200 meter stijgen en 200 meter dalen, gemiddelde moeilijkheidsgraad

Pico do Areiro (alleen mogelijk bij droge en stabiele weeromstandigheden) 
Wandeling: circa 13 kilometer, duur circa 6 uur, 1200 meter stijgen en 1200 meter dalen, hoge moeilijkheidsgraad

* inclusief transfer naar en van het start- en eindpunt Pico Ruivo vanuit het hotel

Dag 7: Santana

Bij het wandelen op Madeira mag één van de allermooiste levada-wandelingen zeker niet ontbreken: Levada Caldeiro Verde*.

De wandeletappe langs het irrigatiekanaal voert grotendeels over vlak terrein en is een relatief gemakkelijke wandeling. Je komt door enkele tunnels en waant je soms even in een tropische jungle. Deze etappe brengt je naar één van de hoogste watervallen van Madeira, de Caldeirão Verde, bij warm weer ideaal voor een frisse duik. Vergeet hier niet een zaklamp mee te nemen vanwege de tunnels. 

Queimadas naar Caldeirao Verde en Caldeirao do Infermo
Wandeling: circa 19 kilometer, duur 5-6 uur, makkelijke/gemiddelde moeilijkheidsgraad

Queimadas naar Caldeirao Verde
Wandeling: circa 13 kilometer, duur 3-4 uur, makkelijke moeilijkheidsgraad

* incl. transfer van/naar start- en eindpunt vanuit het hotel

Dag 8: Funchal luchthaven - Amsterdam

Vandaag zit je wandelavontuur er weer op! Na de transfer naar de luchthaven van Funchal maak je je op voor de terugreis naar Nederland.