Langs de kliffen van de Costa Vicentina
Zuidwest Algarve, Alentejo

Met een kustlijn die gezegend is met torenhoge kliffen, ongerepte stranden, een rijke flora en fauna, afgelegen witte traditionele dorpjes en een gematigd klimaat mag je de Costa Vicentina in Portugal gerust het ultieme paradijs voor wandelaars noemen. We hebben hier de mooiste wandelingen uitgekozen, vanuit de rustige regio Alentejo naar de nog weinig overgebleven onontwikkelde kusten van de Algarve. We overnachten in comfortabele hotels in drie verschillende dorpen die zijn gekozen om elke dag gemakkelijk toegang tot de wandelpaden te hebben. We maken soms gebruik van korte transfers om naar het startpunt van de wandeling en terug naar het hotel te komen. De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt en op de wandeldagen zullen we steeds gebruik maken van een lunchbox zodat we onderweg een mooie plek kunnen kiezen om te picknicken.

Sawadee wandelvakantie Algarve, Alentejo, Costa Vicentina
  • Ontdek de Costa Vicentina
  • Rustige Alentejo en onontdekte kusten van de Algarve
  • Overnachting in comfortabele hotels in drie verschillende dorpen
  • Wandelen naar de uiterste punt van het Europese continent
  • Rustige wandelingen met weinig hoogteverschillen, maar fantastische uitzichten
Gezelschap: Groepsreis
Type: Vanuit standplaats(en)
Zwaarte: 1. Voor iedereen
Comfort: 4. Zeer comfortabel
8 dagen
vanaf € 1249
Inclusief retourvlucht
Data en prijzen
aangeboden door Sawadee
Dagprogramma

DAG 1 - Vlucht Amsterdam - Faro / transfer naar Vila Nova de Milfontes
Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema. Na aankomst in Faro rijden we in ongeveer twee uur naar de badplaats Vila Nova de Milfontes, gelegen in het hart van de prachtige kustlijn van Alentejo. De stad is nog onontdekt door het massatoerisme en is heerlijk Portugees. Geniet van de mooie geplaveide straatjes, witgekalkte huizen en schilderachtige uitzichten over de rivier de Mira.

Vila Nova de Milfontes is ook het startpunt van prachtige kustpaden die leiden naar uitgestrekte wilde en soms verlaten stranden. Ondanks de afgelegen ligging heeft de badplaats een uitgebreide selectie aan restaurants en een bruisend nachtleven, waardoor het een perfecte uitvalsbasis is voor de eerste dagen van de reis. We blijven hier drie nachten.

DAG 2 - Kustwandeling naar Almograve
Vandaag maken we een relatief korte wandeling langs de kust. We steken eerst met de boot de rivier de Mira over die hier in de oceaan uitmondt. We kunnen vandaag genieten van prachtige uitzichten. Het pad slingert zich door divers landschap, langs acacia's en hier en daar kleine steengroeven verborgen tussen de duinen. Soms strekt de landbouwgrond zich uit tot aan de oceaan en hier en daar is het gebied bewoond.

Tussen maart en oktober kun je hier vele soorten gierzwaluwen spotten, die langs deze kust nestelen. De wandeling eindigt in het vriendelijke dorpje Almograve. Hier kun je even relaxen of een rustige middagwandeling maken voordat we met onze eigen bus terugkeren naar Vila Nova de Milfontes.

  • Wandelafstand: 12 km / 4 uur
  • Totale stijging: 200 meter
  • Totale daling: 200 meter

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
     

DAG 3 - Wandeling van Cabo Sardão naar Zambujeira do Mar
Kleine vissershaventjes, zandduinen, de geur van dennenbossen en de aanblik van ooievaars die op de kliffen nestelen, maken deze wandeling van vandaag echt speciaal. We beginnen met een korte transfer van 20 minuten naar de vuurtoren van Cabo Sardão, die op een bizarre in de verkeerde richting is gebouwd; de toegangsdeur kijkt uit over de oceaan en de vuurtoren kijkt naar het binnenland! Hier begint het pad van vandaag dat de hoge kliffen volgt die een favoriete nestplaats vormen voor meer dan twintig vogelsoorten waaronder de Kauw, de Torenvalk en de Witte Ooievaar. 

We nemen uitgebreid de tijd om het leven van de vogels te observeren. We passeren  Lapa das Pombas, een kleine niet-commerciële vissershaven, voordat we de wandeling beëindigen in het  slaperige kustplaatsje Zambujeira do Mar en zijn prachtige strand. In de middag keren we per transfer terug naar Vila Nova de Milfontes (ongeveer 30 minuten).

  • Wandelafstand: 9 km / 3 uur
  • Totale stijging: 200 meter
  • Totale daling: 210 meter

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
     

DAG 4 - Wandeling naar Odeceixe / transfer naar Vale da Telha
We beginnen de dag met een transfer van ongeveer 40 minuten naar het strand van Carvalhal, het begin van de wandeling van vandaag. Vanwege de speciale energie die hier wordt toegedicht aan de uit zand, klei en vulkanische as bestaande rotswanden, zocht de bekende fado zangeres Amália Rodrigues haar toevlucht en inspiratie in Carvalha. Onderweg kunnen we sporen van diverse nachtdieren spotten, waaronder de wezel, de beukenmarter en de genetkat.

Voordat we Odeceixe bereiken, nemen we een pauze op Ponta em Branco, de witte top die de grens markeert tussen de Alentejo en de Algarve. Dit wordt beschouwd als een van de mooiste punten in de regio, met uitzicht over het strand van Odeceixe en de bergtoppen van Fóia en Monchique op de achtergrond. Ons gezellige hotel voor de komende twee nachten ligt in Vale da Telha, vlakbij het strand van Arrifana. Je kunt in het hotel genieten van een verfrissende duik in het zwembad.

  • Wandelafstand: 12 km / 4 uur
  • Totale stijging: 470 meter
  • Totale daling: 470 meter

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
     

DAG 5 - Vale da Telha / vrije dag
Vandaag is een vrije dag. Je kunt uiteraard heerlijk relaxen in het hotel met zwembad, maar er is ook een keuze uit diverse optionele activiteiten. De reisbegeleider kan je helpen met het organiseren ervan. Je kunt besluiten om zelf een rondwandeling te maken langs de stranden van Monte Clérigo, Pontal da Atalaia en het beroemde surfstrand van Arrifana.

Het is ook mogelijk een surfles te nemen of een paardrijdtocht langs de spectaculaire kustlijn te maken. Ook een bezoek aan het kleine stadje Aljezur is de moeite waard. Het plaatsje is beroemd om zijn witgekalkte huizen en wordt gedomineerd door de ruïnes van een Moors kasteel uit de tiende eeuw. 

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
     

DAG 6 - Wandeling rond Carrapateira / transfer naar Sagres
Het is ongeveer 30 minuten rijden naar het zuidelijker gelegen dorp Carrapateira, het startpunt van de korte rondwandeling van vandaag. Tijdens de wandeling zijn er verschillende uitkijkpunten met prachtige panorama's op de zandstranden van Bordeira en Amado. Ook  zien we de ruïnes van een oude islamitische vissersnederzetting. Op het eerste deel van het pad lopen we door glooiende duinen bedekt met weelderige vegetatie en aromatische wilde planten, waaronder tijm, gele amarant, rozemarijn, lavendel en lamsoor.

Het tweede deel van de wandeling lopen we grotendeels langs de kalkstenen kliffen. Hier krijgen we misschien de kans om aalscholvers te spotten, een ervaren visser die bijna 1 kg vis per dag consumeert. In de middag rijden we in ongeveer 20 minuten naar het dorp Sagres op het uiterste westelijke puntje van de Algarve. Sagres staat vooral bekend staat als surfbestemming. De rest van de middag is vrij te besteden, bijvoorbeeld door te relaxen op een van de beschutte ongerepte stranden. We blijven twee nachten in Sagres.

  • Wandelafstand: 12 km / 4 uur
  • Totale stijging: 200 meter
  • Totale daling: 200 meter

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
     

DAG 7 - Wandeling naar Cabo de Sao Vicente
Vandaag staat een hoogtepunt op het programma, de wandeling van Sagres naar de rand van het continent, Cabo de Sao Vicente. De kaap wordt omringd door schuimende Atlantische branding en markeert het meest zuidwestelijke punt van Europa. We starten onze wandeling vlakbij het gouden strand van Beliche en, na een kort stuk landinwaarts volgt het strand van Telheiro. We wandelen over torenhoge kliffen en langs ravijnen bedekt met inheemse vegetatie, tot aan de rand van het Iberisch schiereiland. 

Het laatste deel van het pad gaat verder langs de klif tot Cabo de Sao Vicente, waar zich een vuurtoren, museum en kleine bar bevinden. De uitzichten zijn fenomenaal! Het is maar een korte transfer terug naar Sagres, waar we ervoor kunnen kiezen om het imposante fort te bezoeken bij zonsondergang of te ontspannen met een koud drankje aan de waterkant, terwijl we kijken naar vissers die hun netten repareren.  Afhankelijk van het weer en het seizoen is het mogelijk een optionele excursie te boeken om dolfijnen te spotten langs de kust.

  • Wandelafstand: 10 km / 3,5 uur
  • Totale stijging: 190 meter
  • Totale daling: 210 meter

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
     

DAG 8 - transfer naar Faro / vlucht naar Amsterdam
Vanuit Sagres is het ongeveer anderhalf uur naar de luchthaven van Faro vanwaar we terugvliegen naar Amsterdam. Voor de vluchttijden verwijzen we je naar het vluchtschema.

Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt