Wandelvakantie Alentejo & Algarve, Guadiana individueel 7 dagen

Portugal
Algarve & Alentejo

Wandelen over de GR15 langs de grens met Spanje

Rustig wandelen in de Algarve en Alentejo langs de Guadiana rivier en mooie stadjes met verblijf in kleine en gastvrije traditionele accommodaties.

Te voet door Zuid-Oost Portugal: heerlijke trektocht door het heuvelland van het Natuurpark Guadiana, waar de gelijknamige rivier ontspringt. Je volgt dit dal langs de grens met Spanje vanaf het mooie stadje Mertola in de Alentejo tot aan Alcoutim in de Algarve. De rivier is ruwweg je leidraad, maar de zijpaden naar oude mijnen, kleine dorpjes en idyllische zwemplekken zijn net zo interessant. Je overnacht in kleine traditonele hotels en gasthuizen ver weg van het massatoerisme. 

 • Mooie stadjes Mertola en Alcoutim
 • Niet toeristisch Algarve & Alentejo
 • Grand Route Guadiana
 • Verblijf met uitzicht op de rivier
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Algarve & Alentejo
Individueel
Trektocht, langs hotels
7 dagen
vanaf € 664
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Dagelijks loop je ca. 15-18 km door glooiend terrein; op de eerste wandeldag kun je voor een kortere variant kiezen. Hoogteverschillen blijven beparkt tot ca. 200 m. per dag stijgen en dalen. De bagage wordt vervoerd dus je wandelt slechts met een dagrugzakje met je lunchspullen en water.

De meeste dagetappes maken gebruik van de goed gemarkeerde langeafstandsroute die bekend staat als de Grand Route do Guadiana GR15.

Dag 1 - Aankomst in Faro of Lissabon, met een transfer of OV naar Mertola, overnachting Mertola

Aankomst in Faro en met bijgeboekte transfer naar Mertola, of aankomst Lissabon en met openbaar vervoer naar Mertola. Inchecken in het hotel en uit eten in een van de restaurantjes in het stadje.

Dag 2 - Rondwandeling vanuit Mertola, overnachting Mertola (8km of 15km)

We starten met een rondwandeling in twee delen door de afwisselende omgeving van Mertola, waar ook informatie over de GR15 te vinden is, die je de volgende dagen gaat volgen. De totale wandeling is een soort 'acht'; je kunt dus ook slechts één van beide delen doen. Hoe dan ook volg je altijd een stuk de rivier, met de mooiste uitzichten in het tweede deel. Daarnaast verken je de heuvels van het achterland, waar de Iberische Lynx nog voorkomt. Maar natuurlijk neem je ook de tijd om het mooie stadje en het fort te bezichtigen.

Wandeling: 8-15 km, max. ca. 4,5 uur, 120 tot 250 m. stijgen en dalen.

Dag 3 - Van Mertola naar Monte Guizo via GR15, overnachting Monte do Guizo (17km)

Nadat je Mertola hebt verlaten en de borden GR15 volgt, verandert het landschap al snel in een typisch “Alentejo” plattelandslandschap, met open velden, weidegebieden voor schapen en koeien en kleine landelijke dorpjes als Corvos of Guizo, waar je ook een barretje voor een drankje of snack kunt vinden. Enkele kleine beekjes kruisen het pad en je wandelt naar het hoogste punt in deze regio, de heuvel “Nossa Senhora do Amparo”, met de gelijknamige oude kapel uit de 12e eeuw. Na een klein stuk plattelandsweg bereik je de Agrotoerisme van Monte do Guizo, middenin de stilte. Hier krijg je een heerlijk diner met streekproducten voorgezet.

Wandeling: 17 km, 4-5 uur, 360 m. stijgen en 200 m. dalen.

Dag 4 - Via de Minas do S. Domingos naar Alves, transfer terug, overnachting Monte do Guizo (17km)

Vanaf de boerderij wandel je door open velden en bossages verder naar het fraai in bos gelegen rivierstrand van São Domingos, een heerlijke pauzeplek. Vanaf hier wandel je verderop een bizar landschap met veelkleurig gesteente binnen; een enorm contrast met de idylle waar je vandaan komt. Hier vind je de verlaten mijnen van São Domingos, waar in de 19e en begin 20e eeuw koper, zilver en goed gedolven is, maar ook de Romeinen wisten deze edelmetalen hier al te vinden. Deze post-industriële omgeving kent vervuilde en gekleurde zure meertjes, rode mineralen en verlaten gebouwen; je waant je er in een science fiction film.....
Je eindigt de wandeling in de weer mooie landelijke omgeving van Santa de Cambas, met een gezellig dorpspleintje en verder naar Alves. Hier is geen accommodatie en je gaat per transfer terug naar Monte do Guizo.

Wandeling: 17 km, 4-5 uur, 200 m. stijgen en 220 m. dalen.

Dag 5 - Transfer naar Alves, GR15 van Alves naar Mesquita, transfer Alcoutim, overnachting Alcoutim

Na het ontbijt is er een transfer naar Alves, waar je de GR15 weer oppikt. Door een lieflijk landschap wandel je naar richting Algarve, met vrijwel steeds het dal van de Rio Guadiana in het zicht. Bij het dorp Pomarão bereik je de grens met Spanje en is een pauze welkom bij Café do Caïs, waar je een heerlijk uitzicht op de rivier hebt. Bij de pier wacht een schipper op je om je naar de andere oever van de Guadiana-rivier te varen. Hier wandel je verder tot Mesquita, het laatste dorpje voor de Algarve. Een transfer brengt je naar het stadje Alcoutim.

Dag 6 - Transfer Mesquita, door het Guadiana-dal naar Alcoutim, overnachting Alcoutim (18km)

Een transfer brengt je naar Monte Vascão. Je wandelt de hele dag door de Algarve en volgt het dal van de Guadiana zuidwaarts. Vanaf een prachtig uitzichtpunt bij een oude wachtpost loopt het pad door mooie en dichte begroeiing met eiken-, amandel- en olijfbomen. Delen van de route werden in het verleden door smokkelaars gebruikt, voor de (illegale) uitwisseling van voedsel en goederen met de Spaanse kant. Tegenwoordig is het gewoon een erg mooi wandelpad om te genieten van de natuur en de rust van deze streek. Onderweg zijn er fraaie uitzichten op het rivierdal en de aankomst in het stadje Alcoutim is al even fraai.

Wandeling: 18 km, 4-5 uur, 160 m. stijgen en 240 m. dalen.

Dag 7 - Einde reis en transfer of OV naar vliegveld Faro of Lissabon of verlenging en extra wandeling vanuit Alcoutim

Einde van het arrangement

(*) De transfer kan ook naar een verlengingshotel in Faro zijn. Denk er s.v.p. aan dit aan ons door te geven als je zelf vluchten en/ of een verlengingshotel boekt!

Over de accommodatie(s)

Je overnacht in drie rustig gelegen kleinschalige accommodaties in deze weinig toeristische streek van niveau 3*. Overal heb je een goede kamer, meestal met balkon.

In Mertola slaap je in een klein *** stadshotel met heerlijk vrij uitzicht op de Guadiana rivier en de groene heuvels aan de overkant. Je verblijft direct naast het historische centrum op loopafstand van de rivier en een rivierstrand. Bij het hotel is een klein zwembad (open in de zomermaanden).

In Monte do Guizo overnacht je traditoneel in een Casa Rural, een oude boerderij, in de heuvels van de Alentejo. Rust en ruimte zijn hier je deel en voor heerlijke maaltijden wordt gezorgd. In de zomer is er een fijn zwembad.

In Alcoutim overnacht je, iets buiten het centrum, in een prima rustig gelegen boutiquehotel direct aan de Rio Guadiana. Ook hier is een zwembad en tevens is er toegang tot de heerlijke tuin met palmen en de rivier. Het centrum ligt op ca. 10 minuten lopen. 

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • lunchpakketten dag 3 en 4
 • diners dag 3 en 4
 • bagagevervoer
 • transfers op dag 3, 4, 5 en 6
 • digitale reisinformatie
 • routes in SNP Reisapp
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • transport naar Mertola (dag 1) en vanaf Alcoutim (dag 7)
 • - met OV of optioneel bij te boeken
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Wandelen over de GR15 langs de grens met Spanje
Portugal
Algarve & Alentejo
vanaf € 664
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.