Wandelvakantie Algarve & Alentejo, Rota Vicentina individueel 9 dagen

Portugal
Alentejo & Algarve

Te voet langs de Atlantische kust naar Cabo São Vicente

Deze reis betekent een week wandelen langs de Atlantische Oceaan, over stranden, duinen en steile kliffen, door een stil natuurgebied, waar de geur van de zee wordt vermengd met die van mediterrane bloesem. Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. Einddoel is de Cabo de São Vincente, de zuidwestelijkste kaap van Europa.

 • Cabo São Vicente
 • Lange-afstandspad Rota Vicentina
 • Ruige en onbewoonde kust
 • Schitterende stranden
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
9 dagen
vanaf € 704
Eigen vervoer
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

De Portugese kuststreken Alentejo en Algarve hebben u veel meer te bieden dan uitsluitend zon en zee. Lieflijke strandjes omzoomd door duinen wisselen af met grillige rotsformaties en baaien met zicht op de op steile kliffen stukslaande golven. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm; de variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot. Wij vermijden natuurlijk de drukke toeristische zuidkust en kiezen voor de relatief ongerepte westkust. Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. De hoteliers zijn erg vriendelijk en gastvrij. Op deze voettocht volgt u de kustlijn zuidwaarts en trekt u door het natuurpark ’Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina’ naar de kaap van de heilige Vincentius, Cabo Sao Vicente, de uiterste zuidwestelijke punt van Europa.

Dag 1 
Aankomst in het kustdorp Zambujeira do Mar.

Dag 2 
's Morgens wordt u door een taxi afgezet in het dorpje Almograve. Vandaar wandelt u vlak langs de kust via het dorpje Cavaleiro en de vuurtoren van de kaap Cabo Sardao langs vele kliffen en inhammen terug naar Zambujeira. Wandeling: 20,5 km, 200 m stijgen en dalen, 6 uur.

Dag 3 
Glooiende duinenrijen wisselen af met rotskusten waar de ooievaars nestelen. Via het strand en de vissersdorpje Azenha do Mar loopt u naar het landelijke stadje Odeceixe. Wandeling: 18 km, 250 m stijgen en dalen, 5-6 uur.

Dag 4 
Vandaag kiest u voor de geheel gemarkeerde Rota Vicentina/ Caminho Historico (GR-11) door het binnenland of een combinatie van de GR-11 met het vissermanspad. U volgt  een route die door een afwisselend landbouwgebied slingert. Na een lunchpauze bij de echte bakker in Rogil volgt u onverharde landwegen en tractorsporen door een open landschap van heide en geurige maquis, voordat u door de bossen afdaalt naar Aljezur; een mooi historisch stadje. Het had zelfs een haven in de 17e eeuw, toen de rivier nog  niet met riet was dichtgeslibd. Het ligt in de schaduw van een kasteel op een heuveltop. Wandeling: 18 km, 150 m stijgen en dalen, 5-5,5 uur.  
Krijgt u geen genoeg van de kust, dan kunt u de binnenlandroute combineren met stukjes vissermanspad, maar alleen aan het begin (bij Odeceixe) en helemaal aan het einde (naar het schitterende strand Praia do Amoreira). Wandeling: 22 km, 200 m stijgen en dalen, 5,5 -6 uur. Vanaf het strand is een taxi nodig om bij het hotel in Aljezur te komen (optioneel, eigen kosten).

Dag 5 
Op dag 5 is er u opnieuw de mogelijkheid om een kust route te volgen, maar dat kan alleen als het getijde laag is. Controleer dus op de websites vanaf welk moment het water terugtrekt. U wordt in de ochtend weggebracht naar het beginpunt van beide varianten. Pas na 3 km dient u te kiezen voor de Kustroute of de Binnenlandroute. Mocht het getijde dan nog te hoog zijn, dan kunt u de Binnenlandroute volgen totaan het gehucht Monte Novo, waar u een tweede kans heeft om over te stappen op de kustroute via het schitterende strand van Bordeira ( sterk aan te raden). Bedenk wel dat u regelmatig door het mulle zand moet'ploeteren' of zich een weg zoeken over kiezelstranden. Wandeling kustroute: 18 km, 250 m stijgen en 300 dalen, 5,5-6 uur.
De binnenlandroute is maximaal 23,5 km lang, maar technisch eenvoudig, ook omdat u weer de gemarkeerde Rota Vicentina / Caminho Histórico volgt. Er zijn verschillende mogelijkheden om de route in te korten. Het mooiste gedeelte van deze route is tussen Monte Novo en Carrapateira als u landweggetjes volgt door het heuvelachtige binnenland, met afwisselend maquís, dennenbossen en open weidegebieden met oude kurk- en steeneiken. Wandeling: 12,5-23,5 km, 400 m stijgen, 450 m dalen, 4,5-7,5 uur. Als u de binnenlandroute niet helemaal wilt afmaken, bestelt u voor het laatste stuk een taxi naar uw pension. Beide wandelingen eindigen in het centrum van Carrapateira, vlak bij het pension

Dag 6 
Gelegenheid tot het bezoeken van het werkelijke fantastische strand nabij het plaatsje, het bezoek aan het maritiem museum of het maken van een mooie rondwandeling in het mooie achterland. Er is een mooie, niet te lange rondwandeling door het mooie duingebied met veel tijd voor strand en het bezoek van het dorp. Of je kiest voor een tocht verder landinwaarts. Wandeling: 10,5 of 22 km, maximaal 200 m stijgen en dalen, 3 of 6 uur.

Dag 7 
's Morgens wandelt u vanuit Carrapateira verder naar het zuiden. Vandaag  bent u slechts minimaal afhankelijk van het getijde want u loopt voornamelijk boven de kliffen langs en gedeeltelijk door het binnenland. Tijdens met name het begin van de wandeling heeft u grote kans hengelende vissers tegen te komen, al dan niet balancerend op uitstekende rotsen. Het laatste stuk volgt u de Rota Vicentina weer door het golvende binnenland, totdat opeens het historische plaatsje Vila do Bispo in het vizier komt. U neemt voor twee nachten uw intrek in een modern en comfortabel hotel (met binnenzwembad!). Wandeling: 18 km, 400 m stijgen en 350 m dalen, 6-7 uur.

Dag 8 
Vandaag staat een rustige wandeling op het programma. U loopt eerst langs velden en weilanden tot aan de kust. Bij mooi weer kunt u gaan zwemmen bij het strandje ‘Praia do Ponto Ruiva’. Langs de kust volgt u een vlak pad en visserspaadjes over rotsachtige ondergrond. U eindigt uw reis op de winderige Kaap São Vicente met eindeloos uitzicht over de oceaan. Vanaf het eindpunt is er een transfer terug naar uw hotel in Vila do Bispo. Wandeling: 14 km, 200 m stijgen, 250 m dalen, 4,5 uur. 

Dag 9 
Einde van het arrangement.

Over de accommodatie(s)

Je overnacht in een mix van eenvoudige familiepensions en prima hotels. Aangezien dit een populaire route is, maken we in elke plaats gebruik van meerdere overnachtingsadressen en kunnen we dus niet op voorhand garanderen in welke accommodatie je precies verblijft. Hoe dan ook garanderen we een fijne kleinschalige accommodatie met eigen badkamer. In een enkel geval is het wel mogelijk dat die eigen badkamer zich op de gang bevindt.  

Uitgaande van onze standaard accommodaties loop je in Zambujeira do Mar zo vanuit ons kleine familiale pension het straatje uit naar zee. In Odeceixe slaap je in het mooie dorpje hoog boven de rivier, wat van het strand af. In Carrapateira loop je zo de duinen in naar een enorm zandstrand. Aljezur slaap je meestal in een wat comfortabeler verblijf met zwembad, net als in Vila do Bispo; ook hier is het hotel wat luxer en voorzien van sauna en zwembad.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 4 bagagetransfers
 • 3 personentransfers
 • digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers per taxi van eindpunt wandeling naar accommodatie bij aankomst in Aljezur en Carrapateira; kosten ca. 40 Euro.
 • transfers met openbaar vervoer
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
Boekbaar in de maanden
Maart 2024, April 2024, Mei 2024, Juni 2024, Juli 2024, Augustus 2024, September 2024, November 2024, December 2024, Januari 2025, Februari 2025,