Wandelvakantie Azoren, Pico & São Jorge & Faial individueel 10 dagen

Portugal
Azoren

Fajãs en vulkanisme

Je bezoekt drie kleine, nauwelijks bezochte, maar prachtige eilanden van de Portugese Azoren-archipel en geniet van de bijzondere endemische flora en fauna en de vriendelijkheid van de bevolking. Vanuit sfeervolle pensions en hotels maak je bijzondere dagwandelingen over de jonge vulkanische eilanden. Loop door de wijngaarden op de flanken van de vulkaan Pico, met 2351 meter de hoogste berg van Portugal en ga op zoek naar de reusachtige potvissen die rond Pico zwemmen. Ontdek de fascinerende 'fajãs' van São Jorge en de Capelinhos, rondom de 'Caldeira' op Faial.

 • Drie eilanden
 • De Pico-vulkaan
 • Spectaculaire Caldeira van Faial
 • Leuke chauffeurs met veel kennis
Gezelschap:Individueel
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:2. Basisconditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Azoren
Individueel
Standplaats, meerdere standplaatsen
10 dagen
vanaf € 1.254
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

De nog weinig bezochte eilanden Pico, São Jorge en Faial vormen een bijzonder decor voor deze wandelreis. Geniet van de luxe van schone zeelucht en de gastvrije ontvangst van de Azoreanen. Dankzij de geïsoleerde ligging en het subtropische klimaat kennen de Azoren een bijzondere flora met verscheidene endemische soorten. Veel planten-, maar ook vogel- en reptielensoorten komen uitsluitend op de Azoren voor. 
Op Pico verbaast u zich over de vreemde combinatie van wijngaarden en nederzettingen van walvisjagers met op de achtergrond de immense vulkaan. Dit is dé plek om een walvisexcursie te maken.
De fascinerende ‘fajas’ op São Jorge vormen een wereld op zich. Kustvlakten die door steile kliffen van elkaar gescheiden zijn, waar boeren o.a. bananen en maïs verbouwen. Over slingerende zandwegen en met hortensia’s omzoomde paden loopt u door een overweldigend groen landschap en langs kleine kraters. 
Wandelingen op Faial leiden u langs de grillige kust en over de prachtige gekleurde vulkanische as van Capelinhos dat pas in 1957 door een vulkaanuitbarsting is gevormd. De spectaculaire tocht rond de immense krater van Caldeira beloont u met magnifieke uitzichten op de bijzondere krater en de vele vulkaantoppen in de omgeving.

Dag 1 
Aankomst op het vliegveld van Horta (Faial) of Pico. Vanaf Horta is een extra (optioneel boekbare) transferservice per ferry naar Madalena op Pico noodzakelijk en mogelijk ook een extra overnachting in Horta. Vanaf de aankomst op Pico is er een transfer naar het pension in Lajes aan de zuidkust van het eiland (ca. 50 min rijden). Het kan ook voorkomen dat je in Madalena of Sao Roque do Pico overnacht; transfers worden automatisch aan dit verblijf aangepast.

Indien je in de ochtend aankomt op Pico, kun je een bezoek brengen aan het walvismuseum Museu dos Baleiros in Lajes of meteen een wandeling bij Santana maken. Wel dien je er dan voor te zorgen dat je wandelkleren en wandelschoenen bij de hand hebt. Je wordt dan na aankomst op de luchthaven bij het begin van de wandeling afgezet, terwijl de bagage naar je onderkomen wordt gebracht. Ter plekke maak je met de taxi een afspraak voor de transfer na afloop. Klim via met muurtjes omzoomde paden, door een fraai landschap, het binnenland in. Dan volgt een rustige afdaling richting de zee. Je loopt over schitterende velden van touwlava naar Lajido, een authentiek dorpje waar de tijd stil lijkt te staan. Hier kun je het informatiecentrum bezoeken.

Wandelduur 8 km, 100m stijgen, 200m dalen, 2-3 uur lopen.

Dag 2 
Na een korte transfer van ca. 35 minuten begint de wandeling vanaf het centrale plateau van Pico, in een gebied waar in de periode van 1562 tot 1654 een vulkaanuitbarsting plaatsvond. Na enige tijd daal je af naar de noordkust. je passeert hierbij zones met bijzondere inheemse vegetatie, om uit te komen bij Baia das Canas. Deze kleine nederzetting ligt aan een klein, zwart strandje. Je wordt teruggebracht naar Lajes.

Wandelduur 9 km, 20 m stijgen, 790 m dalen, 4 uur lopen.

Dag 3 
Lajes do Pico is één van de beste plaatsen om walvissen te spotten. Potvissen en verschillende soorten dolfijnen zijn het hele jaar door te zien, enorme vinvissen passeren regelmatig. De laatste dag op Pico heb je daarom de mogelijkheid om een walvisexcursie te maken. Voor of na de safari kun je het leuke en interessante walvismuseum Museu dos Baleiros bezoeken. De walvissafari wordt alleen aangeboden van april t/m oktober, bij goed weer en duurt 3,5-4 uur. Voor deze walvisexcursie betaal je een toeslag; dan zorgen wij dat er een plek op de boot is gereserveerd. 
Kies je niet voor de walvisexcursie, dan kun je een wandeling met nauwelijks hoogteverschillen langs de uiterste oostkust van Pico maken. Het is een mooie, maar af en toe lastige wandeling over ruige lavavelden.

Wandeling: 7 km, 40m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Er kunnen dagexcursies en/of bouwstenen kunnen aan deze programmadag worden toegevoegd.

Dag 4 
Een relaxte ochtend. Tegen het middaguur wordt je opgehaald voor een schitterende rit van ca. 40 min langs de zuidkust van Pico en begin je aan een korte kustwandeling vanaf Porto do Calhau. De wandeling voert door wijngaarden en langs de klifkust, met links zicht op Faial. Wandelduur 7 km, 70m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Na afloop van de wandeling word je naar Sao Roque aan de noordkant van Pico gebracht, en neem je de boot naar het eiland Sao Jorge, een overtocht van 35 minuten. Je wordt vanaf de haven naar de hoofdstad van São Jorge gebracht.

Nota Bene:
* Op sommige dagen vaart de boot niet vanaf Sao Roque, maar vanaf Madalena. De overtocht duurt dan ca. 1,5 uur.
* Meestal vaart de boot in de namiddag. Mocht je toch in de ochtend varen, dan kun je op São Jorge nog een korte wandeling maken naar de oude vulkaan Morro Grande. Wandelduur 3,5 km, 120m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. Natuurlijk vervalt in dat geval de wandeling op Pico.

Dag 5 
Na een korte transfer maak je een wandeling langs een eindeloze rij kleine vulkaantoppen, die het hoogste deel van het langgerekte eiland vormt. Feitelijk is São Jorge niet meer dan een 50 kilometer lange reeks vulkanen. De wandeling voert je over een slingerende zandweg langs de vele met gras bedekte toppen, zoals de “Pico de Esperança”, met zijn 1067m de hoogste top van het eiland. Overal liggen kleine kraters, sommige gevuld met water. Als er geen mist is, is het uitzicht over zowel de noord- als de zuidkust, de oceaan en de andere eilanden van de Centrale Groep van de Azorenarchipel overweldigend. De wandeling eindigt in het dorpje Fajã do Ouvidor vanwaar je weer terugreist naar Velas.

Wandelduur 16-18 km, 250m stijgen en 1030m dalen, ca. 6 uur lopen.

Dag 6 
Je maakt, na een transfer van ca. 45 minuten, een schitterende wandeling naar de noordkust van São Jorge vanaf de omgeving van de Piquinho da Urze. Je kan je al eerder laten afzetten, maar vanaf hier begint het mooiste deel van de tocht. Je maakt een prachtige afdaling over een met hortensia’s omzoomd paadje, door een overweldigend groen landschap. De meer dan 800 meter diepe en zeer steile noordkust heeft nog een groot deel van haar oorspronkelijke en uitbundige vegetatie van o.a. boomheide behouden. De afdaling voert naar de ‘Fajãs’, de kleine vlaktes die nietig onderaan de imposante klifkust liggen. Je wandelt onder meer door de Fajã da Caldeira, een eeuwenoud dorpje met een prachtig binnenmeer. Na de wandeling transfer terug naar Velas.

Wandelduur 10,5 of 16,5 km, 320m of 50m stijgen, 770m of 720mdalen, 4-6 uur lopen.

Dag 7 
Vanaf Sao Jorge reis je per ferry naar Horta op Faial. 
Als je op tijd aankomt op Faial kun je nog een korte wandeling maken. Via de jachthaven en het oude visserskwartier Porto Pim loop je via het strand naar het schiereiland Monta da Guia. Je wandelt over een stille asfaltweg naar een fraai uitzichtpunt. Vanaf hier gaat de wandeling weer terug naar Horta en eindigt bij het ‘wereldberoemde’ Café Sport.

Wandelduur 4,5 km, 70m stijgen en dalen, 2 uur lopen.

Dag 8 
De lokale gids zet je af nabij Cabeço dos Trinita, een oude vulkaan. Je kan een bezoek brengen aan deze vulkaan. Je wandelt langs een fraaie levada, een door struikgewas omzoomde watergoot, naar de Caldeira do Faial, die een bijzonder uitzicht voor je in petto heeft; enerzijds over de krater zelf, anderzijds op de verre omgeving, met zijn vele vulkaantoppen. Je loopt een stuk over de kraterrand. De immense Caldeira is bijna 500 meter diep en 2 kilometer in doorsnede. De steile wanden en de bodem van de krater zijn volledig van de buitenwereld afgesloten en rijk aan endemische plantensoorten. De wandeling eindigt aan de oostkant van de krater, waar je schitterend uitzicht hebt over het groene landschap rondom Horta en de imposante vulkaankegel Pico op het eiland Pico. Liefhebbers van een extra stukje klimmen, kunnen op en neer naar het hoogste punt van Faial, de 1047m hoge Cabeço.

Wandelduur 9-11 km, 380m stijgen, 210m dalen, 4,5 uur lopen.

Dag 9 
Vandaag verken je de westpunt van het eiland Faial. De wandeling begint in het plaatsje Capelo. Via de groene kraters van Cabeço Verde en Cabeço do Canto loop je naar het jonge vulkanische gebied van Capelinhos, dat pas in 1957 door een vulkaanuitbarsting is gevormd. De prachtige gekleurde vulkanische as is hier nog onbegroeid. Het dorre, jonge landschap is diep in zee geschoven. De vuurtoren die ooit de westpunt van het eiland markeerde, werkt al jaren niet meer. Je kan het fraaie informatiecentrum bezoeken, waar de ontstaansgeschiedenis van Capelinhos wordt uitgelegd en een rondwandeling maken over het nieuw gevormde land. Vervolgens kun je een kustwandeling naar het plaatsje Varadouro maken, waar je weer wordt opgepikt door de lokale gids. Wandelduur 8 of 15 km, 340m stijgen en 570m dalen, 4-6 uur lopen.

Dag 10 
Je wordt naar het vliegveld van Horta gebracht (ca. 10 km).

Over de accommodatie(s)

Bij deze reis kun je twee niveau's van accommodatie boeken: comfortabel of SNP Selectie.

Comfortabel:

We overnachten in drie sfeervolle en kleinschalige accommodaties met een uiteenlopend karakter. Je verblijft steeds in kamers met eigen badkamer. Er zijn één- twee- en driepersoonskamers beschikbaar, waarbij de driepersoonskamers vooral voor gezinnen met kinderen geschikt zijn.

Op Pico overnacht je in een kleinschalige, fraaie residentie in of nabij het walvisdorpje Lajes do Pico

NB: omdat hier weinig accommodatie is, kan het ook voorkomen dat je in het hoofdplaatsje Madalena overnacht.

Op São Jorge overnacht je in het kleinschalige pension nabij de haven van het hoofdplaatsje Velas, of een ‘casa rural’ op een quinta net buiten Velas. De eigenaar van ons pension is kunstenaar en dat zie je terug in de inrichting. Je hebt vanaf het terras een prachtig uitzicht over de haven en er is een heerlijk ontbijt. 

In Quinta zijn de kamers met traditionele meubels ingericht. De quinta heeft een grote, bloemenrijke tuin met een klein zwembadje.

In Horta, de hoofdplaats van Faial, verblijf je in de comfortabele en vriendelijke Residencial in een oud en sfeervol pand aan of bij de haven van het levendige stadje. Hoewel nabij het centrum, is het rustig gelegen. De inrichting van de kamers is modern en comfortabel. 

De accommodatie heeft weinig capaciteit; indien nodig kunnen we als alternatief een 4*-Hotel boeken (tegen een toeslag) in Horta (acceptabele eenvoudiger alternatieven zijn er niet). 

SNP selectie:

We overnachten hier in enkele van de beste accommodaties die op de eilanden te vinden zijn. Er zijn twee prima hotels en een landelijke accommodatie van niveau 4* of hoger.

Op Pico is dat meteen je meest bijzondere verblijf, iets buiten Lajes do Pico. Aldeia da Fonte ligt met diverse gebouwen in een weelderig park aan zee, heeft een zwembad, een uitstekend restaurant en ruime en fraai ingerichte kamers. Dit is een van de top-verblijven op de Azoren, en ook bij SNP Natuurreizen.

Op São Jorge overnacht je in het aan zee gelegen Hotel São Jorge, met ruime tuin, terras zwembad en een restaurant. De ruime kamers zijn zeer comfortabel ingericht en ruim.

In Horta op Faial overnacht je in een prima 4* hotel in het centrum, nabij de haven. Twee van de drie mogelijke hotels hebben een zwembad. Allemaal hebben ze comfortabele kamers met goede voorzieningen, een bar en een restaurant. Waar mogelijk boeken we een kamer met balkon en zeezicht (maar dit is niet gegarandeerd).

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • transfers bij aankomst op Pico en vertrek vanaf Faial
 • taxitransfers tijdens de reis, volgens programma
 • boottochten tussen de eilanden
 • digitale reisinformatie
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • lunch en diners
 • entrees
 • walvissafari (april t/m oktober, optioneel)
 • transfer naar Pico bij aankomst op Faial (optioneel)
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Boek deze reis

Fajãs en vulkanisme
Portugal
Azoren
vanaf € 1.254
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie.