Madeira, het bloemeneiland van Europa
Madeira

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Madeira maak je kennis met het vulkanische 'bloemeneiland', waar het altijd aangenaam weer is. Het is een perfecte bestemming voor een korte wandelvakantie. Madeira staat bekend als één van de mooiste wandelgebieden ter wereld, onder meer door het gevarieerde en exotische landschap. Tijdens deze wandelreis wandel je het ene moment langs de levadas (eeuwenoude irrigatiekanalen) en het volgende moment klim je over rotskammen in het ruige, vulkanische binnenland.

Wandelvakantie Madeira, Bloemeneiland
  • Beklimming van de Pico Ruivo (1862m), de hoogste top van het eiland
  • Speciale vertrekdata voor singles
  • Verblijf in sfeervolle en comfortabele pensions en hotels
  • Mogelijkheid om een walvis- en dolfijnenexcursie te maken
Gezelschap: Groepsreis, Singles groepsreis
Type: Trektocht
Zwaarte: 3. Goede conditie
Comfort: 4. Zeer comfortabel
8 dagen
vanaf € 1299
Inclusief retourvlucht
Data en prijzen
aangeboden door Sawadee
Dagprogramma

Tijdens deze wandelreis door Madeira ontdek je de exotische natuur van dit Portugese eiland. De meeste dagen loop je zo'n 5 tot 7 uur, inclusief pauzes. Hoewel een groot deel van de wandelingen over aangelegde paden langs levadas gaat, zul je af en toe flink moeten dalen en stijgen over berg- en rotspaden. We overnachten in sfeervolle hotels en pensions met kamers voorzien van eigen sanitair.Alle transfers van en naar de wandelingen worden verzorgd, alsmede het bagagevervoer tussen de overnachtingsplekken.

Tijdens deze wandelvakantie op Madeira maak je een aantal prachtige wandelingen waarbij je kunt genieten van de veelzijdigheid van Madeira's natuur. Het is onvoorstelbaar hoe de landschappen op zo’n klein eiland zó afwisselend kunnen zijn. Je wandelt over spectaculaire voetpaden aan de noordkust met uitzichten over de Atlantische Oceaan, beklimt de Pico Ruivo – met 1862m de hoogste top van het eiland -, klautert over ruige, veelkleurige rotsen en geniet tenslotte van de weelderige en exotische begroeiing die je overal op het eiland van Madeira vindt.

DAG 1 - Vlucht Amsterdam-Funchal
Voor informatie over de vlucht verwijzen we je naar de vluchtgegevens. Na aankomst op de luchthaven van Funchal volgt een korte transfer naar het comfortabele hotel in Machico, waar je de eerste twee nachten verblijft. Machico is een historisch en pittoresk vissersdorpje met uitzicht op de baai van Machico. 's Avonds vertelt de reisbegeleider over het verloop van de reis en kun je alvast je eerste wijntje, biertje of poncha (lokale alcoholische drank) drinken.

DAG 2 - Wandeling Ponta de Sao Lourenco
Vandaag beginnen we met een wandeling door de Ponta de Sao Lourenco: een ruig en vulkanisch natuurgebied aan de oostkust van Madeira. Je vindt hier allerlei ongebruikelijke planten en bloemen die de harde wind in dit gebied kunnen weerstaan. De uitgesleten rotsen variëren in kleur van zwart tot rood, een prachtig contrast met de diepblauwe Atlantische Oceaan die met veel geweld tegen de rotsen aan beukt. De rangers van het natuurreservaat kunnen je alles vertellen over de planten en dieren die hier op de uiterste oostpunt van het eiland, rond Casa do Sardinha, leven. Aan het eind van de wandeling keer je terug naar het gezellige hotel in Machico.

Tijdens de wandeldagen wordt de bagage naar de volgende overnachtingsplek vervoerd, dus je hoeft alleen met een dagrugzak te lopen.

Vandaag wandelen we zo'n 3,5 uur. 250 m. klimmen en 250 m. dalen. Ongeveer 6 km.

DAG 3 - Wandeling langs de kust van het eiland
Na een goed ontbijt wandelen we langs een kustpad van Madeira naar de noordkust. Je begint op een pad dat langs de Levada do Caniçal loopt en daarna klim je geleidelijk naar de rotsen bij Boca do Risco, dat staat voor ‘gevaarlijke monding’. Ondanks deze naam heb je hier fantastisch uitzicht op de ruige noordkust van het eiland. Bij helder weer kun je zelfs het nabijgelegen eiland Porto Santo zien. Hierna vervolg je de wandeling westwaarts over een kustpad, een spectaculaire route waarbij je op veel plekken over de rotsen moet klauteren. Uiteindelijk daal je af naar het kleine stadje Porto da Cruz, ooit een bruisende haven, tegenwoordig een rustig kustplaatsje. We overnachten in het plaatsje Santana.

Vandaag wandelen we zo'n 4,5 uur - 200 m. klimmen en 400 m. dalen. Ongeveer 14 km.

DAG 4 - Wandeling natuurpark Queimadas

Vandaag reizen we richting het bosrijke natuurpark Queimadas. Aangekomen in het natuurpark maak je een schitterende wandeling langs de Levada do Caldeirao Verde, waar het pad begroeid is met varens. Deze wandeling brengt je naar het geïsoleerde dorpje Ilha, wat ongetwijfeld één van de mooiste plekjes van Madeira is. Vanuit Ilha rijden we terug naar Santana, waar we weer zullen overnachten. Santana is beroemd om de unieke, driehoekige huizen met rieten daken.

Vandaag wandelen we zo'n 5 uur - 50 m. klimmen en 400 m. dalen. Ongeveer 13 km.

DAG 5 - Beklimming Pico Ruivo (1862m)

Na een heerlijk ontbijt staat letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis op het programma. Je vertrekt al vroeg in de ochtend om de zonsopgang bij Achada do Teixeira te zien. Daarna begin je aan de klim van de hoogste berg van het eiland, de Pico Ruivo (1862m). Wanneer je de top hebt bereikt, is er een fantastisch uitzicht. Vervolgens daal je via een spectaculaire bergkam af en passeer je de Torinhas Pass; een kruispunt van oude voetpaden op 1450 m hoogte. Tijdens de afdaling kun je genieten van het vele groen en en de geur van wilde rozemarijn en oregano. Via een lange reeks stenen trappen kom je tenslotte aan in Encumeada, een welkome bestemming na een lange dag in de bergen.

Vandaag wandelen we zo'n 7,5 uur - zo'n 400 m. klimmen en 1100 m. dalen. Ongeveer 15 km.

DAG 6 - Wandeling langs Pico Grande

De laatste wandeling staat alweer op het programma. Vanuit Encumeada wandel je door geurige kastanje- en eucalyptusbossen en in de schaduw van de rotswand van de Pico Grande. Het uitzicht dat je hier op de zuidkust en onder meer het dorpje Curral das Freiras hebt is prachtig. Aangekomen in het dorpje Corticeiras nemen we de bus naar Funchal, waar we de komende twee nachten zullen verblijven in een prettig hotel. Je kunt hier lekker rondstruinen in de stad, een praatje aanknopen met de lokale bevolking en de lokale specialiteiten van Madeira te proeven.

Vandaag wandelen we zo'n 6 uur - 450 m. klimmen en 500 m. dalen. Ongeveer 13 km.

DAG 7 - Vrije dag Funchal
Na het ontbijt heb je alle tijd om de hoofdstad Funchal beter te leren kennen. Al wandelend kun je de oude stadskern met 18de-eeuwse huizen en nostalgische keienstraatjes bekijken. De voornaamste bezienswaardigheden van Funchal zijn de Sé Cathedral, die tussen 1493 en 1514 werd gebouwd, en het indrukwekkende standbeeld van Joao Goncalves Zarco, de man die Madeira 'ontdekte'. Ook kun je de overdekte markten bezoeken waar groenten, fruit en vis worden aangeprezen door lokale boeren: een kleurrijk gebeuren. Om te genieten van de bloemenpracht van Madeira, is een bezoek aan de botanische tuinen en parken een aanrader. Maar ook een zeiltocht is een ontspannen manier om je reis af te sluiten. Hieronder vind je de mogelijke excursies.

DAG 8 - Terugvlucht naar Amsterdam
In de loop van de dag vliegen we vanaf de luchthaven van Funchal terug naar Amsterdam. Voor gegevens over de vlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.