Wandelvakantie Madeira groepsreis 8 dagen

Portugal
Madeira

Over oude paden en langs levada's

Vanuit Santana maken we een mooie kustwandeling en in het binnenland vanuit Pico das Pedras. Via de met de hand aangelegde kustweg rijden we naar Porto Moniz. Onderweg naar de zuidkust volgen we een levada vanuit Cristo Rei naar Florencas. Vanuit Encumeada kun je de Pico Ruivo beklimmen, Madeira’s hoogste berg op 1862 meter. Tijdens de laatste wandeling lopen we ten zuiden van Encumeada, we lopen langs de levada do Norte. In Funchal heb je nog de tijd om een boottocht te maken op zoek naar dolfijnen.

 • Comfortabele hotels met ontbijt
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Dolfijnen spotten
 • Wandelingen over het hele eiland
Gezelschap:Groepsreis
Type:Standplaats, meerdere standplaatsen
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
8 dagen
vanaf € 1.395
Inclusief retourvlucht
Data & prijzen
aangeboden door Djoser
Dagprogramma

Tijdens Djoser wandelreizen maak je dagwandelingen vanuit een verblijfplaats of een meerdaagse trekking. Er is geen sprake van een strak gepland reisschema. Op rustdagen kun je extra wandelingen maken of andere dingen gaan ondernemen. De reisbegeleider kan je hierover altijd tips en suggesties geven. Je bent natuurlijk niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Door het karakter van onze reizen en de plaatselijke omstandigheden kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Hierdoor kan het voorkomen dat een bepaalde wandeling of activiteit niet door kan gaan of aangepast dient te worden. We reizen in groepen van gemiddeld 12 en maximaal 15 personen.

Dag 1 Amsterdam - Funchal - Santana
Na een korte vlucht bereik je het vliegveld van Funchal, dat gedeeltelijk op palen boven de zee gebouwd is. Vanuit de luchthaven rijden we direct door naar onze overnachtingsplaats; het rustige dorp Santana. Het ligt op een van de weinige plaatsen langs deze ruige kust waar de grond geschikt is voor landbouw. Met overvloedig resultaat want de rijke vulkanische bodem maakt drie oogsten per jaar mogelijk. 

Hoewel Santana de belangrijkste stad van het noorden is, is ze niet te vergelijken met Funchal. De moderne wereld heeft er het traditionele leven nog niet weten te verdringen en de intensief bebouwde terrassen lijken een kruising tussen Bali en de Alpen. In deze landelijke omgeving vind je nog ‘palheiros’, traditionele rietgedekte kleine huizen. De bewoners koken vanwege het brandgevaar meestal buiten. Tegenwoordig zijn de meeste palheiros vervallen en in gebruik als koeienstal.

Dag 2 Santana; kustwandeling São Lourenço
De volgende dag bereiken we na een korte busrit São Lourenço, het beginpunt van onze eerste wandeling. Dit oostelijke uiteinde van het eiland daalt niet gracieus af in zee, maar het land houdt hier abrupt op: een steile rotswand van minstens 180 meter hoog stort zich rechtstandig in zee. We volgen een spectaculair klifpad dat mooie uitzichten op de zee biedt. Dit droge, ruige en verlaten oostelijk deel van Madeira staat in groot contrast tot de rest van het overwegend groene eiland. Na onze kustwandeling rijden we terug naar het rustige dorpje Santana.

 • Afstand: 8 km
 • Wandelduur: ongeveer 3 uur
 • Hoogteverschil: 180 meter stijgen en dalen


Dag 3 Santana - levadawandeling Queimadas naar Ilha- Porto Moniz
Over een bochtige weg door de bossen brengt de bus ons naar Queimadas, in het binnenland. Vanaf hier lopen we in ongeveer vijf uur via Caldeirão Verde, waar we kunnen lunchen bij de waterval, naar Ilha. We volgen de irrigatiekanalen die het overtollige hemelwater van de nattere noordzijde naar het drogere zuiden vervoeren. De wandeling is afwisselend en spectaculair. Weelderig, bijna primair bos maakt plaats voor mooie uitzichten op de noordkust en de Atlantische Oceaan. We lopen vandaag door verschillende tunnels. Hou dus altijd een zaklantaarn bij de hand. Na een lange afdaling pikt de bus ons weer op in Ilha.  

Het negentien kilometer lange stuk weg tussen São Vicente en Porto Moniz is volledig met de hand aangelegd. Het duurde zestien jaar om dit voor elkaar te krijgen! Bij Porto Moniz liggen enkele grillig gevormde rotspoelen die zijn ontstaan door vulkanische activiteit. De zon warmt het stilstaande water snel op en een duik is aanlokkelijk. Bij ruig weer spatten de golven hier dramatisch hoog tegen de rotsen en gaan de poelen schuil onder het kolkende water. Na de mooie wandeling en bij de ondergaande zon smaakt een glaasje madeira extra goed. Deze lokale wijn is het bekendste exportproduct van het eiland. Pas na een jaar of vijftien rijpen op eikenhouten vaten krijgt deze zware wijn met ongeveer 20 procent alcohol de typische, verfijnde afdronk.

 • Afstand: 11 km
 • Wandelduur: ongeveer 5 uur
 • Hoogteverschil: 50 m stijgen en 530 m dalen


Dag 4 Porto Moniz - Levadawandelingen "do Moinho" en "do Risco" - Encumeada
Vandaag wandelen we over 2 bijzondere trajecten. We starten in de buurt van Porto Moniz met een wandeling langs de Levada do Moinho, een grote levada, bekend vanwege de verscheidene watermolens die hier ooit dienst deden. De Levada is speciaal gebouwd op kosten van de gebruikers “de heréus” die het water voor irrigatie benutten. In de middag verkennen we de Levada do Risco. Vanwege de hoogte van het traject (boven 1000 meter!) zien we hier heide landschap met onder andere de inheemse “Erica scoparia ssp maderensis” en wanneer we lager komen, zien we het voor Madeira kenmerkende laurierbos. De wandeling leidt ons naar een indrukwekkende dubbele waterval die door haar kracht een spleet in de rotsen heeft uitgeslepen. We vervolgen onze wandeling langs een sprookjesachtig pad en een lange tunnel alvorens we per touringcar naar ons hotel in Encumeada gaan.

 • Afstand: ca 7 km en 6 km
 • Wandelduur: ca. 3,5 en 2,5 uur
 • Hoogteverschil:
  • Wandeling 1: ca. 300 m stijgen en 50 m dalen
  • Wandeling 2: ca. 350  dalen


Dag 5 Encumeada; wandeling Boca da Corrida
Vandaag maken we ons voor een wandeling van ongeveer vijf uur ten zuiden van Encumeada. Dit pad was vroeger de belangrijkste noord-zuid route op het eiland. We beginnen de wandeling over een afwisselend klimmend en dalend pad langs de flanken van ruige bergen. Bij helder weer worden we deze dag regelmatig getrakteerd op schitterende uitzichten over het dal van Curral das Freiras en de Pico Grande. Tijdens de afdaling kunnen we genieten van prachtige bloemen zoals de paarse liefdesbloemen,"the pride of Madeira", en steile hellingen bedekt met gele brem. We passeren diverse watervalletjes, steken verschillende beekjes over en lopen het laatste uur door een heerlijk geurend eucalyptusbos.

 • Afstand: 13 km
 • Wandelduur: ongeveer 5 uur
 • Hoogteverschil: 300 m stijgen en 500 m dalen


Dag 6 Encumeada -‘balkonwandeling’ Pico Ruivo – Funchal
Vroeg in de ochtend verplaatsen we ons per bus naar Pico do Arieiro, het beginpunt van de uitdagende ‘balkonwandeling’ van ongeveer vijf uur naar de top van de Pico Ruivo, Madeira’s hoogste berg (1862 meter). Deze wandeling wordt beschouwd als één van de meest spectaculaire van het eiland! Het laatste stuk gaat langs een mooi geplaveid pad tussen blokken rotsen en verweerde bomen waaronder varens groeien. Bij mooi weer zijn de uitzichten spectaculair. Is het bewolkt dan loop je, terwijl je via de Pico do Gato en Pico das Torres naar de hoogste top klimt, door de nevels. 

Na de wandeling rijden we door naar Funchal. Het is hier in de restaurants en op de terrassen aan de haven goed toeven. Probeer eens ‘espada’, een lange zwarte vis die, bijvoorbeeld geserveerd met banaan, een smakelijke lokale specialiteit is. 

 • Afstand: 9 km
 • Wandelduur: ongeveer 5 uur
 • Hoogteverschil: 650 m stijgen en 850 m dalen 


Dag 7 Funchal
De laatste dag in Funchal is ter vrije besteding. Zeelui noemden de stad Klein Lissabon vanwege de havengebouwen in typisch Portugese bouwstijl en de grandeur van de kathedraal. Op de ‘mercado dos lavradores’, de ommuurde markt in het hart van de stad zie je emmers vol met exotische bloemen. Maak alvast kennis met de lokale gewoonten en proef een ‘bolo’(een broodje met allerlei smaken) en een ‘bica’ (een heel klein kopje sterke expresso) in een van de vele ‘pastelarias’. Je hebt verschillende mogelijkheden.

Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van Columbus met een boottochtje op een replica van de Santa Maria, of speur op een catamaran naar dolfijnen. Of bezoek nog één van de vele ‘borduurfabriekjes’. Werden deze vroeger opgezet om de arme bevolking van een bescheiden inkomen te verzekeren, tegenwoordig werken hele families thuis aan enorme tafelkleden die bekend staan om hun prachtige bloemendessins en uitstekende kwaliteit. Natuurlijk kun je, ter afsluiting van je reis, ook gewoon doen wat iedere toerist doet: de kabelbaan nemen naar de botanische tuinen bij Monte. 

Dag 8 Funchal - vlucht naar Amsterdam
Met spijt in ons hart stoppen we onze wandelschoenen weer in onze rugzak. We vliegen vanuit Funchal terug naar Nederland.  

Over de accommodatie(s)

We overnachten tijdens de wandelreis Madeira in 3 verschillende accommodaties, gelegen in 3 verschillende gebieden van het eiland. De hotels zijn gunstig gelegen ten opzichte van de mooiste wandelroutes. Zo krijgen we een goed beeld van het hele eiland en hoeven we maar korte stukjes met de touringcar te rijden. Iedere kant van het eiland heeft namelijk een heel eigen karakter en natuurschoon en door onze rondreis verkennen we dit allemaal. We verblijven in goede, comfortabele middenklasse hotels. De hotels zijn gelegen in kleine, mooi gelegen kustplaatsjes.

De kamers zijn altijd voorzien van een eigen douche en toilet. In de hoofdstad Funchal verblijven we bijvoorbeeld in het centraal gelegen hotel Orquidea, van waaruit je eenvoudig de gezellige historische straatjes inloopt voor een terrasje of restaurantje, of om naar de bijzondere botanische tuinen te gaan. Ons hotel in Ponta do Sol heeft ook een zwembad, fijn om even lekker te onstpannen na een mooie wandeldag.

Inbegrepen
 • Vliegreis
 • Ruimbagage
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer van en naar luchthaven
 • Vervoer van en naar begin- en eindpunt wandeltocht
 • Hotelovernachtingen 
 • Ontbijt tijdens alle overnachtingen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Wandeltochten op dag 2 tot en met 6 inclusief begeleiding
Niet inbegrepen
 • Overige maaltijden
 • Entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
 • Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-.
 • Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking. 
Boekbaar in de maanden
Juli 2024, Augustus 2024, September 2024, Oktober 2024, April TEMP, Mei TEMP, Juni TEMP,