Wandelvakantie Madeira & Porto Santo individueel 8 of 11 dagen

Portugal
Madeira

De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo

Afwisselende wandelvakantie op het subtropische eiland Madeira in de Atlantische Oceaan, bekend om zijn bijzondere bloemenpracht. Wandel op Madeira door een groen vulkanisch berglandschap met diepe kloven en hoge kliffen, waar boeren op kleine terrassen tegen steile hellingen hun akkers bewerken. Verleng je wandelreis op het kleinere en drogere eiland Porto Santo, inclusief nagenieten aan een prachtig zandstrand. Uniek voor Madeira zijn de levadawandelingen langs, soms spectaculair aangelegde, irrigatiekanalen; de levada's. Bij mooi weer is het pad langs de hoogste toppen een onvergetelijke ervaring.

 • Eeuwenoude paden langs levada's
 • Zandstranden op Porto Santo
 • Vulkanisch bloemeneiland
 • Hele jaar door goed wandelweer
Gezelschap:Individueel
Type:Trektocht, langs hotels
Zwaarte:3. Goede conditie
Comfort:3. Comfortabel
Portugal
Madeira
Individueel
Trektocht, langs hotels
8 dagen of 11 dagen
vanaf € 804
Excl. heen- en terugreis
Data & prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

DAG 1
Na de landing op de, half op palen in zee gebouwde, startbaan van het vliegveld van Madeira, volgt een korte transfer. Je gaat naar Santo da Serra, dat op 700 meter hoogte ligt, hoog boven het gewoel aan de kust. Door de week is het een rustig dorp. In het weekend komen hier veel bezoekers, bijvoorbeeld om te eten in een van de vele restaurantjes, maar vooral  om de zondagmarkt te bezoeken. Vooral in de zomer is Santo da Serra populair omdat het er, vanwege de hoogte, lekker koel is.

DAG 2
Na een korte transfer start je de wandeling in Camacha. De wandeling voert langs de Levada dos Tornos naar Santo António da Serra. 

Vanuit Camacha daal je een klein stukje af en loopt vervolgens het grootste deel van de dag langs de vlakke levada. Afwisselend gaat het door cultuurland met wat bebouwing en stille bossen. Er zijn een paar tunneltjes waar je je zaklamp nodig hebt, en geregeld heb je zicht op zee. De laatste loodjes zijn het zwaarst, want het is, over een rustig weggetje, nog even stevig klimmen naar Santo da Serra. 

Wandeling: 18,5 km, 250 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

DAG 3
Per taxi word je naar Baia de Abra gebracht, op het magnifieke schiereiland Ponta de São Lourenço (20 minuten). De meest oostelijke punt van Madeira verschilt qua landschap hemelsbreed met de rest van het eiland en is populair bij bezoekers. Er valt zelden regen en al in het begin van de lente is het gras hier vergeeld. 

Als je vandaag over het schiereiland dwaalt, zul je meerdere malen worden verrast door de spectaculaire uitzichten. De rotsen hebben hier de prachtigste kleuren en rijzen hoog op vanuit de zee. Er is zelfs een echte oase, compleet met palmbomen en nieuwsgierige hagedissen. Na afloop reis je per lijnbus naar Machico. 

Wandeling: 7 km, 350 m stijgen en dalen, 3 uur.

DAG 4
Na een korte, stevige klim vanuit Machico leidt de wandeling je slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van het uitgestrekte Machico. Je loopt door een kleinschalig cultuurlandschap, met steeds wisselende uitzichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het 'gevaarlijke gat'), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350 meter boven de oceaan, naar Porto da Cruz. 

Wandeling: 16 km, 650 m stijgen en dalen, 6 uur. 

Er is voor deze dag ook een kortere wandeling beschreven in geval van slecht weer. Wandeling: 14,5 km, 400 m stijgen en 150 m dalen, 5 uur.

DAG 5
Vandaag staat de wandeling van Ribeiro Frio naar Portela op het programma. Na een transfer volg je de Levada do Furado door een altijd groen, bemost bos, naar Portela. Stukken van deze levada zijn echt spectaculair te noemen, met tunneltjes, rechts een diepe afgrond en een schitterend uitzicht. 

Vanaf Portela, een uitzichtpunt waar een aantal wandelingen begint, kun je in twee uur afdalen naar Porto da Cruz, langs boerderijtjes en groene akkertjes, met mooie vergezichten. 

Wandeling: 11 + 4,5 km, 300 m stijgen en 450 m dalen + 20 m stijgen en 575 m dalen, 4,5 + 2 uur.

Je kunt er ook voor kiezen om slechts het traject vanaf Portela te lopen, of vanaf Portela in de namiddag met bus of taxi in ongeveer tien minuten naar Porto da Cruz terug te gaan.

Als je geen zin hebt om te wandelen, blijf je fijn aan zee. Je kunt er heerlijk zwemmen, op een terrasje zitten of gaan kijken bij de oude suikerrietraffinaderij.

DAG 6
Een transfer van 25 minuten brengt je naar Casa das Queimadas, een fraaie pousada in het nevelwoud. 

Vandaag maak je een spectaculaire levadatocht naar de Caldeirão Verde. De tocht van 4,5 uur voert je eerst door een oud parkbos, dat allengs overgaat in de weelderige begroeiing van de nevelwouden die hier de hellingen bedekken. Enorme varens, mostapijten en watervalletjes kruisen je weg. Voor diegenen die vast in de schoenen staan, volgt een avontuurlijke wandeling naar de Caldeirão Verde via een smalle levada, langs diepe afgronden en prachtige uitzichten. Daarna keer je een stukje terug via dezelfde levada en vervolgt de route met een lange afdaling naar het plaatsje Ilha de São Jorge. Daar pak je de lijnbus of taxi naar Santana. 

Wandeling: 13 km, 75 m stijgen en 600 m dalen, 5 uur. 

Er is ook een kortere wandeling beschreven door het cultuurlandschap rond Santana, waarbij je onder andere enkele 'colmo's' tegenkomt. Wandeling: 7 km, 100 m stijgen en dalen, 2 uur.

DAG 7
Deze laatste dag gaat u met de bus naar São Jorge voor een niet al te lange, maar spectaculaire wandeling langs de kust. Het is voor een deel pittig klimmen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door prachtige vergezichten over de Noordkust. U daalt af tot vlak bij zee. Daarna loopt u terug naar Santana door cultuurlandschap met veel kleine akkertjes en wijngaardjes.

Wandeling: 8 km, ca. 3 uur; 425m stijgen en 300m dalen.

DAG 8
Na het ontbijt eindigt je 8-daagse wandelreis op Madeira. Of toch niet? Er zijn drie opties:

 1. vandaag word je naar het vliegveld gebracht, voor de terugvlucht naar huis.
 2. je wordt naar de haven van Funchal gebracht om je reis te vervolgen op het zonnige eiland Porto Santo (ca. 2,5 uur varen). Zonniger en droger, want lagere bergen. En dus een heel ander klimaat en landschap. Maar ook een prachtig uitgestrekt zandstrand. Een heerlijke verlenging van je wandelreis. Na een transfer naar het beginpunt van de trail maak je een korte maar pittige wandeling naar de Pico Branco en Terra Chã. Bijzondere gesteenteformaties, Cypressenwoud, heerlijke uitzichten en goed bewaarde oorspronkelijke vegetatie maken je tocht in dit Natura2000 gebied meer dan de moeite waard.
 3. je transfer gaat naar het centrum van Funchal. Je kunt er ook voor kiezen nog een of meerdere dagen in Funchal bij te boeken. De stad en directe omgeving bieden genoeg bezienswaardigheden (voor beschrijving: zie dag 11).

DAG 9
Vandaag wordt je naar het centrale deel van Porto Santo gebracht, vanwaar je via een levada en een (optionele) beklimming van de Pico de Castelo (met 460m de hoogste top van het eiland) een goed uitzicht over het grootste deel van het eiland hebt. Je loopt terug naar Vila Baleira en je hotel. In de namiddag kun je relaxen op het strand.

Wandeling: ca. 9 tot 12 km, 250m stijgen, 250 tot 450m dalen.

DAG 10
Omdat de boot terug naar Madeira meestal pas in de loop van de middag gaat heb je nog een groot deel van de dag om van het strand en Porto Santo te genieten. In tegenstelling tot Madeira kun je hier een flinke strandwandeling maken. Natuurlijk kun je je verblijf op Porto Santo verlengen met extra dagen, maar anders kom je vandaag terug in Funchal, waar je naar een hotel in het centrum gebracht wordt. Dan is er vast nog tijd om heerlijk te slenteren door het vriendelijke centrum van Funchal, langs de levendige Mercado dos Lavradores of de Sé-Kathedraal en natuurlijk een fijn restaurant.

DAG 11
Vandaag eindigt met een transfer naar het vliegveld ook de 11-daagse wandelreis op Madeira en Porto Santo. Of toch niet? Je kunt natuurlijk je verblijf in Funchal verlengen om meer tijd voor de stad en omgeving, bijvoorbeeld.

 • Een uitstapje met de kabelbaan naar Monte, met het mooie barokke kerkje en de tropische tuinen. Nog een toeristische afdaling per toboggan?
 • Nog een prachtige levadawandeling van Monte naar Palheiro (botanische tuinen) of Camacha. Per bus terug.
 • Met bus of kabelbaan naar de beroemde botanische tuinen (dit is met een bezoek aan Monte te combineren als dagtocht).
 • Uitgebreid de tijd voor het centrum van Funchal en bijvoorbeeld het museum over historie en cultuur van Madeira.
Over de accommodatie(s)

Je overnacht in goede hotels met douche en toilet op de kamer van gemiddeld 3* niveau. We kunnen niet op voorhand zeggen in welk onderkomen je precies verblijft. Om toch een idee te geven van het type accommodatie dat je kunt verwachten, vind je hieronder een korte beschrijving van de meest gebruikte accommodaties. De uiteindelijk geboekte accommodaties staan op de boekingsbevestiging.

In Santo da Serra begin je in de beste accommodatie van de reis. Het is hier een oase van rust in het groen.

In Machico overnacht je nabij de boulevard en het oude centrum, maar de overnachting kan ook in het dorp Santa Cruz zijn.

In Porto da Cruz verblijf je in een klein hotel, nabij de oceaan. De kamers zijn wat minder ruim zijn, maar ligging en uitzicht vergoeden dat. We proberen hier voor u kamers met balkon en zeezicht te reserveren.

In Santana is het  verblijf meestal een iets groter hotel met eigen restaurant en mooi uitzicht. Maar je kunt hier ook in wat kleinere traditonelere accommodaties verblijven.

11 dagen: Op Porto Santo is het verblijf direct aan of vlakbij het grote zandstrand. Geniet van comfort en ligging.

In Funchal slaap je in een eenvoudig stadshotel middenin het centrum.

NB. De meeste hotelkamers op Madeira hebben gescheiden bedden. Indien je een kamer met tweepersoonsbed aanvraagt kunnen we dat niet in alle hotels garanderen.

Inbegrepen
 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 3, 4 en 6
 • taxitransfers volgens programma op dag 1, 2, 3, 5, 6 en 8
 • 12 daagse reis: ferry Porto Santo v.v., transfers op Porto Santo, Funchal en naar vliegveld conform programma
 • digitale reisinformatie
 • originele kaart van Madeira (ontvang je ter plekke)
Niet inbegrepen
 • heen- en terugreis
 • lunches
 • diners
 • overige transfers
 • optionele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van een eventuele reisuitbreiding (met uitzondering van de bij dag 8 aangegeven transfer)

Boek deze reis

De mooiste wandeltochten van Madeira en Porto Santo
Portugal
Madeira
vanaf € 804
Bekijk deze reis op de website van de aanbieder voor alle details, de exacte vertrekdata en beschikbaarheid
Bekijk beschikbaarheid ➜
Deze wandelvakantie op de kaart

Gemarkeerd op de kaart zie je de plaats(en) waar je tijdens deze wandelvakantie verblijft. Deze markeringen zijn een indicatie en geven meestal een plaats aan en soms de daadwerkelijke accommodatie. De paarse markers geven de aansluitende locaties aan van de langere variant van deze wandelvakantie.