De schistdorpen van het Lousã gebergte
Midden-Portugal, Coimbra

Te voet langs levadas en over oude keienpaden langs de mooiste bergdorpjes van Portugal, de ‘Aldeias do Xisto’. Bewonder tijdens deze wandelvakantie oude molens en het imposante fort van Lousã, geniet van een ruisende beek en groene bossen en verbaas je over de grijsbruine schistdorpjes die helemaal opgaan in hun omgeving. Deze wandelvakantie brengt je in een stukje Portugal waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Overnachten in een guesthouse met zwembad, en 'away from it all' in natuurstenen huisjes van twee schistdorpen.

SNP Wandelvakantie Midden-Portugal, Serra da Lousã, Aldeias do Xisto
  • De mooiste bergdorpjes van Portugal
  • Authentieke, gastvrije verblijven
  • Groene en waterrijke omgeving
  • Oude paden en levada’s
  • Rijke historie en ambachten
Gezelschap: Individueel
Type: Trektocht
Zwaarte: 3. Goede conditie
Comfort: 3. Comfortabel
5 dagen
vanaf € 591
Eigen vervoer
Data en prijzen
aangeboden door SNP
Dagprogramma

Over het eveneens herstelde padennetwerk en oude levadas (irrigatiekanaaltjes) maak je prachtige wandeltochten langs oude molens, een oud fort, een natuurlijk zwembad en de oudste Hydro-elektrische centrale van Portugal. Onderweg genieten van een typisch Portugees kopje koffie in een eeuwenoud huisje, zittend op dezelfde natuursteen als waarvan de muren gemaakt zijn. 

Dag 1
Je wordt ontvangen door de Nederlandssprekende accommodatiehouders van 'Quinta No Pinhal’. Deze quinta ligt aan de bosrand, net buiten het dorp Vila Nova de Poiares. Inchecken kan vanaf 15.00 uur. Je kunt lekker bijkomen van de reis bij het zwembad of een kleine rondwandeling in de omgeving maken.

Als je nog een extra nacht in Vila Nova de Poiares boekt, kun je een fraaie molenwandeling maken. Je wordt naar de molens van Portela de Oliveira of Gavinhos gebracht, afhankelijk van de lengte die je wilt lopen. Onderweg komt je langs 14 gerestaureerde, typische Portugese molens. Wandeling: 11 tot 18 km; 250 tot 550 m stijgen en 400 tot 750 m dalen, 4 tot 7 uur.

Dag 2 
Je wordt vandaag naar het schistdorpje Cerdeira gebracht, middenin de heuvels van de Serra da Lousã. De top van dit groene heuvellandschap gaat tot ruim 1.200 m met mooie uitzichten over de omgeving. De levadas (irrigatiekanaaltjes) wijzen je hierbij de weg. Wie beschikt over tredzekerheid en wandelervaring kan de spectaculaire route langs steile hellingen volgen. Als je dat niet wilt, is er een makkelijker route zonder hoogtevreesgevoelige stukken. Je wandelt over rotsige bospaden en komt uiteindelijk in het schistdorp Talasnal, waar een aantal oude huisjes tot accommodatie, winkeltje en restaurantje zijn omgetoverd.

Dag 3 
Vanaf Talasnal maak je een rondwandeling langs vier nog bewoonde schistdorpjes: Talasnal, Vaquerinho, Chiqueiro en Casal Novo. Onderweg kun je relaxen bij  het natuurzwembad van Nossa Sra de Piedade dat in de loop van de rivier gelegd is en helemaal uit schist bestaat (alleen in de zomer geopend). Het oude Castelo (burcht) van Lousã is ook zeker de moeite waard. Wandeling: 8,5 km, 670 m stijgen en dalen, 4 uur. 

Dag 4 
Vandaag maak je een tocht langs de Aldeias de Xisto (schistdorpen) in de gemeente Góis. Je dag begint met een transfer naar Comareira, waar je de belletjes hoort van de schapenkuddes, die op de omringende velden grazen. De straten stonden vroeger vol met karavanen en handelaren, nu hoor je slechts het tsjilpen van de vogels. Je wandelt langs Aigra Nova, waar je een klein eco-museum over de schistdorpen kunt bezoeken. In de vallei is het heerlijk vertoeven voor herten en everzwijnen. Verder naar Aigra Velha, Pena en terug naar Comareira, waar je overnacht. 
Wandeling: 9 km, 440 m stijgen en dalen, 4 uur.

Dag 5 
Na het ontbijt eindigt het arrangement. Er is een transfer terug naar Vila Nova de Poiares, voor je verdere (terug-)reis. Een leuke optie is verder een of meerdere nachten in de fraaie oude universiteitsstad Coimbra te verblijven, ook beroemd vanwege de Fado.

Heb je vandaag nog tijd, dan hebben we nog een leuke extra wandeling voor je in petto. Na een korte transfer (te regelen via de accommodatie) volg je de oude rivierloop van de rivier de Ceira die middels een sluisje gebruikt wordt als irrigatiekanaal voor het omringende land. Vertrekpunt is de door een watermolen aangedreven olijvenperserij. Of je start in het dorpje Folgosa, als je voor een kortere wandeling kiest. Wandeling: 7 km (Folgosa) of 11 km, max. 375 m stijgen en 475 m dalen, 4 uur. Je eindigt in het centrum van het dorp Goís, waar je ook kunt overnachten.